Na diecie strukturalnej dr. Bardadyna tracisz tłuszczyk, ale też pozbywasz się zbędnych produktów przemiany materii. Zasady kuracji są proste, wystarczy wybierać właściwe produkty. Podajemy ich listę oraz jadłospis ułożony przez dietetyka.
Dieta strukturalna dr. Bardadyna to sposób żywienia, dzięki któremu nie tylko chudniesz, lecz także oczyszczasz organizm z toksyn. Pomaga pozbyć się nadwagi, zapobiega cukrzycy, chorobom krążenia i przewlekłemu zmęczeniu.
Na bazie tych produktów można skomponować pełnowartościowe posiłki na śniadanie, obiad i kolację :
Zasady I fazy z eliksirami młodości (trwa tydzień)
Rano szklanka wody z cytryną, 5 małych posiłków, w tym kolorowe koktajle (zielony na przemianę materii, pomarańczowy na odporność, fioletowy na wzmocnienie naczyń krwionośnych i wzrok, czerwony – na odmłodzenie skóry).
Zasady II fazy (do stosowania przez dowolny czas)
W ciągu dnia 5 posiłków, w tym koktajl, 2/3 pożywienia musi składać się z zalecanych wyżej produktów, codziennie do 3 l płynów.
Dieta strukturalna dzięki dużej ilości warzyw i owoców pomoże poprawić stan cery. Inne jej zalety to: wzmocnienie układu kostno-stawowego, mięśni oraz naczyń krwionośnych.
Duża ilość błonnika w diecie pomoże też ustabilizować poziom glukozy i cholesterolu we krwi. Jednak komponując koktajle, które pełnią ważną rolę w tej diecie, należy pamiętać o tym, by były różnorodne.
Aby koktajl dostarczył niezbędnych dla organizmu składników odżywczych, należy dodawać: owoce i warzywa w różnych kolorach (zapewnią paletę witamin i składników mineralnych), płatki zbożowe i otręby (to źródło węglowodanów złożonych), awokado, pestki (źródła tłuszczów) oraz nabiał lub napoje.
Przykładowy dzień z fazy I z eliksirami
Jogurt naturalny z muesli bez cukru, z suszonymi daktylami, świeżymi owocami.
Koktajl zielony z: 1 szklanki kefiru, 1/2 awokado, natki pietruszki (dowolnej ilości), soku z cytryny, 1 łyżeczki otrąb.
Pieczona pierś indyka (150-200 g), grillowana cukinia i papryka, pęczak, surówka z pomidora i cebuli, zielona herbata.
Koktajl czerwony z: 1 szklanki mleka owsianego, 2 garści wiśni (np. mrożone), z dodatkiem zarodków pszenicy i migdałów.
1 kromka chleba żytniego z hummusem, papryka czerwona, sałata.
1. Dzień z drugiej fazy
Omlet z 1 jajka z plastrem polędwicy z indyka, cykoria, kromka chleba żytniego
Koktajl czerwony z: 1 szklanki mleka sojowego, buraka, banana, płatków owsianych.
Pierś kurczaka gotowana w bulionie warzywnym, warzywa na parze (np. kalafior), kasza gryczana, rzodkiewki.
Kasza jaglana na mleku migdałowym, pieczone jabłko.
Kanapka z bułki pełnoziarnistej z 1/2 awokado, do tego plastry papryki, kiełki.
2. Dzień z drugiej fazy
Owsianka na mleku z 1 bananem oraz garścią suszonej żurawiny.
Koktajl czerwony z: 1 szklanki mleka sojowego, truskawek, siemienia, otrąb.
Pieczony łosoś, dorsz lub inna ryba (200 g), brązowy ryż, sałatka z miksu sałat, szpinaku i pomidorów.
1 szklanki soku pomidorowego, garść orzechów włoskich.
2 jajka na miękko, rzodkiewki, sałata, 1 kromka chleba pełnoziarnistego.
3. Dzień z II fazy
Kanapki z pastą z tuńczyka (2 kromki chleba żytniego), sałatka z ogórka i rzodkiewek, herbata zielona.
Koktajl pomarańczowy z: jabłka, pomarańczy, selera naciowego, otrąb.
Kotleciki z soczewicy, jajka i kaszy jaglanej, do tego surówka z buraczków i kalafior lub brokuły z wody.
Sałatka owocowa z: melona, truskawek, i innych owoców (np. mrożonych), posypana wiórkami kokosowymi.
Serek wiejski (200 g) z rzodkiewkami, kiełkami, bułka grahamka.
Konsultacja: Małgorzata Wilkowska, dietetyczka dietoswiat.pl