Dieta płynna to tylko tymczasowy plan żywienia, czego wymaga czasami stan zdrowia lub przygotowanie do badań. Występuje w dwóch formach: klarownej diety płynnej i pełnej diety płynnej. Czym się różnią i co można na nich jeść? Kiedy są potrzebne? Zobacz, jak przetrwać, gdy nie możesz jeść pokarmów o stałej konsystencji.
Dieta płynna występuje w dwóch formach: pełnej płynnej i klarownej płynnej. Jeśli Twój lekarz uzna, że powinnaś na jakiś czas przejść na taką formę odżywiania się, koniecznie dopytaj, którą z nich ma na myśli. Choć obie polegają na odżywianiu się płynami, różnią się zasadniczo co do produktów, które wolno wprowadzić do jadłospisu.
To wersja bardzo restrykcyjna. Dopuszcza spożywanie tylko tych płynów, które są na tyle przezroczyste, że możesz coś przez nie zobaczyć, np. dno talerza lub szklanki. To, co pijesz, może mieć różne kolory, musi natomiast zachować klarowność. Mają to być takie napoje, które przejdą przez układ pokarmowy, nie zostawiając po sobie żadnego filmu, resztek czy innych pozostałości.
Możesz pić wszystkie rodzaje wody (np. gazowane i smakowe), rozwodnione klarowne soki owocowe (jak sok jabłkowy), napoje gazowane (np. cola), lemoniady, kwas chlebowy oraz izotoniczne napoje sportowe. Dopuszczalna jest słaba herbata i kawa, jednak bez mleka – choć wolno te napoje posłodzić (cukrem lub miodem). Dozwolone – a nawet bardzo wskazane – jest picie rosołów i wywarów warzywnych. Ważne jednak, by były odtłuszczone i przecedzone.
Na pociechę: na tej diecie wolno ssać cukierki, które rozpuszczają się w ustach, a więc dropsy, miętówki lub landrynki, jednak bez mleka, czekolady czy innych dodatków.
Tę dietę stosuje się głównie w ramach przygotowania do specjalistycznych badań, np. do kolonoskopii. Wskazana jest także w niektórych chorobach jelit, np. w zapaleniu uchyłków jelitowych czy chorobie Leśniowskiego-Crohna.
Zakażenie rotawirusem i intensywne mdłości czy wymioty też czasem wymagają zastosowania klarownej diety płynnej. Zaleca się ją także jako element terapii po niektórych operacjach, zwłaszcza tych, które dotyczyły układu pokarmowego.
Wolno ją stosować tylko przez krótki czas! Ta dieta doskonale nawadnia i dostarcza ważnych elektrolitów, jednak jest mocno uboga w składniki odżywcze (zwłaszcza białko) i nie jest w stanie na dłuższą metę zaspokoić zapotrzebowania organizmu. Dlatego maksymalny okres, na jaki jest zalecana, to kilka dni (zazwyczaj od 3 do 5).
Często stosowana jako następstwo klarownej. Jest idealnym etapem przejściowym między przyjmowaniem wyłącznie płynów a spożywaniem stałych pokarmów. Zaleca się ją też po niektórych operacjach (np. bariatrycznych) albo jako model odżywiania w przypadku osób, które mają problemy z przełykaniem, żuciem. Bywa traktowana jako sposób na oczyszczenie organizmu.
Tu menu jest już bogatsze. Pokarmy nie muszą być wyłącznie przezroczyste. Wolno pić wszystkie soki owocowe i warzywne (powinny być przecedzone, bez pulpy), mleko krowie oraz roślinne, kakao i czekoladę na gorąco, koktajle mleczne czy zupy typu krem – ale zawarte w nich warzywa lub mięso muszą być dobrze zmiksowane. Wolno je zaprawiać śmietaną, jogurtem.
Możesz jeść płynne budynie i rozpuszczające się lody, ale bez kawałków owoców ani orzechów. Dozwolone są płatki błyskawiczne – rozgotowane i rozrzedzone mlekiem.