Dieta przy nieswoistym zapaleniu jelit. Co jeść, a czego unikać, by sobie nie zaszkodzić?
Dieta przy nieswoistym zapaleniu jelit opiera się na produktach lekkostrawnych, takich jak np. gotowane, miksowane warzywa
Fot. 123RF

Dieta przy nieswoistym zapaleniu jelit. Co jeść, a czego unikać, by sobie nie zaszkodzić?

Nieswoiste zapalne jelit (NChZJ), np. choroba Leśniowskiego-Crohna i wrzodziejące zapalenie jelita grubego to schorzenia, które wymagają leczenia farmakologicznego, ale prawidłowa dieta zmniejsza ryzyko niedożywienia i oszczędza chore jelita. Zobacz, co jeść, a czego unikać, aby wesprzeć jelita!

Do grupy nieswoistych zapaleń jelita należą wrzodziejące zapalenie jelita grubego i choroba Leśniowskiego-Crohna. Najczęstsze objawy to osłabienie, biegunka, wymioty i gorączka. Leczenie w nieswoistych chorobach zapalnych jelit najczęściej sprowadza się do łagodzenia objawów, dlatego bardzo dobre efekty daje połączenie farmakoterapii z właściwą dietą. Zobacz jej zasady, wskazane i niewskazane produkty i przykładowe dania!

Zasady diety przy nieswoistym zapaleniu jelit

  1. Przede wszystkim dieta powinna być lekkostrawna, produkty ciężkostrawne podrażniają jelita. Dodatkowo należy obserwować reakcję organizmu na poszczególne produkty i wykluczać z diety te, które nasilają objawy. Warto prowadzić dzienniczek żywieniowy.
  2. Istotne jest takie planowanie diety, aby uzupełnić niedobór żywieniowy, który pojawia się u większości chorujących.
  3. Dieta powinna dostarczać dużo białka, ponieważ jest ono budulcem nowych tkanek. Białka roślinnego dostarcza np. komosa, otręby i zielony groszek. Białko zwierzęce znajdziesz w nabiale, rybach i mięsie drobiowym. 
  4. Potrawy gotuj w wodzie, na parze lub duś bez obsmażania. Dania smażone i pieczone podrażniają i obciążają jelita.

Co jeść przy nieswoistym zapaleniu jelit?

Jeśli cierpisz na nieswoiste zapalne jelit (NChZJ), np. chorobę Leśniowskiego-Crohna lub wrzodziejące zapalenie jelita grubego, to koniecznie postaw na te produkty: 

  • Kasza gryczana, jaglana, ryż brązowy, komosa ryżowa, amarantus, otręby 
  • Jabłka, banany, maliny, jagody, ananas, jeżyny, aronia, morele, arbuzy 
  • Chude mleko, twaróg, jogurt, jaja
  • Kisiel, galaretka 
  • Oliwa, olej lniany, rzepakowy 
  • Drób, chuda wołowina 
  • Sandacz, dorsz, szczupak, sola 
  • Pomidor, ogórek, marchew, dynia, batat, pietruszka, pasternak, bakłażan, cukinia, sałata, zielony groszek, cykoria 
  • Kolendra, koper, tymianek, rozmaryn

Produkty niewskazane dla chorych na nieswoiste zapalenie jelit

  • Wieprzowina, baranina, podroby 
  • Smalec, boczek, konserwy mięsne, salami, pasztet, kiełbasy, surowe jaja 
  • Ryby i mięso wędzone 
  • Kapusta, brukselka, por, szczypior, rzodkiewka, kukurydza, soczewica, ciecierzyca, groch, fasola 
  • Śliwki, czereśnie, wiśnie, figi 
  • Orzechy, ziarna słonecznika, dyni, sezam, len, nasiona chia 
  • Zupy i sosy gotowe w proszku
  • Ciemne pieczywo 
  • Miód, słodycze, słodkie napoje

Czy chorzy na nieswoiste zapalenie jelit mogą jeść owoce?

Wiele osób z nieswoistym zapaleniem jelit ogranicza w diecie owoce w obawie, że nasilą one przebieg choroby. Jednak nie powinno się z nich rezygnować, bo zawierają cenne polifenole. Substancje te regulują stężenie prozapalnych cytokin, przez co tłumią reakcje zapalne w jelitach. Wybieraj jabłka, zwłaszcza pieczone, ale też borówki, granaty i banany.

Przykładowe dania na diecie przy nieswoistym zapaleniu jelit

Sola na parze z marchewką i ziemniakami

158470229_m
Sola gotowana na parze pomoże wyciszyć objawy chorych jelit.
123RF

Kwasy tłuszczowe w rybach i witaminy w warzywach zmniejszają ilość prozapalnych cytokin w surowicy krwi, przez co wyciszają objawy choroby.

Składniki 

  • filet z soli, 150 g 
  • marchew, 45 g
  • 2 ziemniaki, 140 g 
  • łyżka oliwy 
  • łyżka soku z cytryny 
  • po szczypcie soli i pieprzu ziołowego
  • po łyżce natki i koperku 
  • 3 łyżki suchej kaszy bulgur, 45 g

Przygotowanie

  1. Rybę skrop sokiem z cytryny, oprósz przyprawami i odstaw na 30 minut. Marchew i ziemniaki obierz, pokrój w słupki, skrop oliwą i piecz pół godziny w 200 st. 
  2. Rybę obsyp natką pietruszki i koperkiem, a następnie ugotuj na parze (nie dłużej niż 15 minut).  Rybę podawaj z upieczonymi warzywami i ugotowaną kaszą.

Makaron z białym serem i jogurtem naturalnym

116790349_m
Makaron z białym serem to potrawa bogata w wapń.
123RF

Potrawy powinny być bogate w wapń, ponieważ w przebiegu NZJ jego wchłanianie jest utrudnione. Wapń znajdziesz w nabiale i orkiszu.

Składniki 

  • makaron, np.  orkiszowy, 70 g
  • chudy twaróg,100 g
  • łyżeczka startego twardego sera typu parmezan
  • brokuł, 100 g
  • gruszka, 130 g 
  • łyżka oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny 
  • łyżka jogurtu 
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • listki bazylii (opcjonalnie)

Przygotowanie

  1. Makaron ugotuj al dente. Gruszkę obierz, pokrój w kostkę i podduś (4-5 łyżki wody) z dodatkiem soku z cytryny i gałki muszkatołowej. Brokuł ugotuj i dodaj do makaronu. 
  2. Makaron posyp pokruszonym białym serem, odrobiną parmezanu, polej sosem gruszkowym i jogurtem. Całość posyp listkami bazylii.

Papryka faszerowana wołowiną i kaszą jaglaną

98524799_m
Papryka faszerowana to źródło żelaza ważnego dla chorych na NZJ.
123RF

Wołowina i kasza jaglana zawierają żelazo. W leczeniu NZJ pojawia się niedobór żelaza w wyniku upośledzonego wchłaniania w dwunastnicy oraz jego utraty z krwią. Żelazo bierze udział w transporcie tlenu i podnosi odporność organizmu.

Składniki 

  • duża papryka, 140 g 
  • szalotka, 20 g 
  • 3 łyżki suchej kaszy jaglanej, 30 g 
  • mielone chude mięso wołowe, 70 g 
  • pomidor bez skóry, 100 g 
  • 1/2 łyżeczki bazylii 
  • łyżka natki pietruszki 
  • po szczypcie słodkiej mielonej papryki, soli, pieprzu ziołowego
  • łyżka oliwy

Przygotowanie

  1. Kaszę jaglaną ugotuj w wodzie bez soli. Szalotkę i pomidor pokrój drobno. Mięso przełóż do miski, dodaj ugotowaną kaszę, szalotkę, pomidor i wymieszaj. 
  2. Dopraw solą, papryką, pieprzem, bazylią, natką pietruszki, dodaj oliwę i wymieszaj. Zetnij wierzch papryki, wydrąż gniazdo nasienne, wypełnij paprykę farszem i przykryj ściętym kawałkiem. 
  3. Zawiń paprykę w folię i piecz w piekarniku w 180 st. przez ok. 40 minut.

Zupa szpinakowa z jajkiem

111878972_m
Zupa szpinakowa jest źródłem kwasu foliowego ważnego dla chorych na NZJ.
123RF

Szpinak i jajka są źródłem kwasu foliowego, który bierze udział w syntezie kwasów nukleinowych i działa krwiotwórczo.

Składniki

  • 1/2 opakowania szpinaku, 50 g 
  • 1,5 szklanki bulionu warzywnego 
  • 2 ziemniaki, 140 g 
  • korzeń pietruszki, 50 g 
  • łyżeczka oliwy 
  • szczypta rozmarynu 
  • liść laurowy
  • ziarno ziela angielskiego 
  • łyżka jogurtu, 20 g 
  • po szczypcie gałki muszkatołowej i pieprzu ziołowego 
  • jajo ugotowane na twardo

Przygotowanie

  1. Bulion gotuj przez 20 min z liściem laurowym i zielem angielskim. Dodaj pokrojone ziemniaki, pietruszkę, szpinak i gotuj 20 min. 
  2. Wyciągnij liść laurowy i ziele angielskie, zmiksuj zupę. Dodaj przyprawy, oliwę i jogurt.
  3. Podawaj z ugotowanym jajkiem.

Czytaj więcej