Dieta lniana dzięki zdrowotnemu działaniu siemienia lnianego nie tylko pomaga schudnąć, ale też m.in. wspiera i oczyszcza jelita. Dieta lniana ma o wiele więcej właściwości leczniczych, więc warto ją zastosować chociaż raz. Trwa bardzo krótko, bo 2-3 dni. Poznaj zasady diety lnianej. Wypróbuj przykładowy jadłospis i przepisy na dania.
Spis treści
Dieta lniana to nie długotrwały plan żywieniowy. Trwa bardzo krótko, bo zaledwie 2-3 dni i dziennie dostarcza nie więcej niż 1500 kcal. To jednak wystarczy, by zauważyć jej pozytywny wpływ na zdrowie i szczupłą sylwetkę. Dieta lniana może być stosowana wraz z innym planem żywieniowym, jako 3-dniowa przerwa. Na czym polega i jakie ma zalety?
Siemię lniane polecane jest przy odchudzaniu, leczy też jelita i serce, jednak intensywnej lnianej diety lepiej nie stosować dłużej niż 2-3 dni. Po kuracji wystarczy łyżka nasion dziennie. Śluz, który wytwarzają nasionka siemienia, nie tylko leczy nabłonek jelit, ale i sprzyja ich oczyszczeniu. Dlatego pomagają nam zrzucić zbędne kilogramy.
Musimy jednak popijać je wodą! 8 szklanek dziennie to niezbędne minimum. By organizm mógł w pełni wykorzystać chroniące przed miażdżycą kwasy tłuszczowe omega-3 z nasionek siemienia, muszą one zostać zmielone lub pogryzione (inaczej przejdą przez przewód pokarmowy, nie otwierając się). Najlepiej mleć je tuż przed spożyciem.
Warto wzbogacić jadłospis także o antymiażdżycowy olej lniany, który reguluje ciśnienie krwi.
Siemię lniane to skarbnica składników odżywczych. Zawiera m.in. zdrowe kwasy tłuszczowe omega-3, błonnik, lignany, witaminy z grupy B oraz E, C, kwas foliowy, wapń, magnez, cynk, miedź, fosfor.
Lignany mają m.in. właściwości przeciwnowotworowe, zmniejszają uciążliwe objawy menopauzy, obniżają poziom złego cholesterolu LDL, leczą więc miażdżycę i zapobiegają zawałom. Mielone siemię skleja wypieki, może więc zastąpić jajka w diecie bezjajecznej lub wegańskiej.
Len działa osłaniająco na błonę przewodu pokarmowego, jest stosowany w leczeniu stanów zapalnych układu pokarmowego, wrzodów żołądka i dwunastnicy.
Dieta lniana nie powinna trwać dłużej niż 2-3 dni bez konsultacji z lekarzem, dlatego poniżej znajdziesz gotowy jadłospis na cały okres diety wraz z przepisami na dania.
Namocz 1 łyżkę siemienia w 1/2 szkl. wody. Połowę wypij rano, resztę wieczorem. To zapobiega zaparciom. Uwaga! Siemię zawiera trochę związków cyjanku. Pilnuj, aby nie jeść więcej niż 50 g ziarenek dziennie (1 łyżka zawiera ok. 7 g).
Śniadanie Ok. 380 kcal
Kanapki z chlebem lnianym
2 kromki chleba z siemieniem, 60 g chudego twarogu, 1/2 łyżeczki masła, 1 pomidor, ulubione zioła.
II śniadanie Ok. 170 kcal
Kisiel owocowy
2 łyżki siemienia lnianego zalej 200 ml wrzątku i odstaw do przestygnięcia. Dodaj 200 g miękkich owoców, np. żurawin, malin, borówek. Zmiksuj wszystkie składniki. Kisiel możesz dosłodzić ksylitolem.
Obiad Ok. 550 kcal
Kurza pierś w panierce
Pokrojoną w plastry kurzą pierś (ok. 150 g) oprósz solą i pieprzem, obtocz w jajku i mielonym siemieniu (1 łyżka), usmaż na 1 łyżce oleju. Zjedz z 1 gotowanym ziemniakiem i mizerią z 1 ogórka i 1 łyżki chudego jogurtu.
Kolacja Ok 330 kcal
Sałatka z brokułem
Pokrój 1/2 awokado, 1 kiszony ogórek, 50 g sera feta. Wymieszaj z 150 g blanszowanego brokułu i 1 łyżką szczypioru. Polej sosem z soku z 1/2 cytryny i 1 łyżeczki oliwy, dopraw solą, pieprzem. Posyp 1 łyżką prażonego siemienia.
Śniadanie Ok. 350 kcal
Lniana owsianka
Zagotuj: 1 i 1/2 szkl. „mleka” roślinnego, po 2 łyżki płatków ows. i siemienia, 3 łyżki wiórków kokosowych, szczyptę cynamonu. Posyp 100 g dowolnych owoców.
II śniadanie ok. 160 kcal
Koktajl z marchwią
1 łyżkę siemienia zalej 200 ml wody i gotuj 10 minut; gdy ostygnie, zmiksuj z: sokiem z 1/2 cytryny, 1 marchewką, 1 łyżeczką miodu, 2 liśćmi sałaty, e1 pomidorem, 1/2 ząbka czosnku, 1 łodygą selera.
Obiad Ok. 500 kcal
Zupa gulaszowa
150 g piersi indyka pokrój, oprósz papryką i tymiankiem. 1 szalotkę posiekaj, podsmaż z mięsem na 1 łyżce oleju. Wlej 1/2 l wody, dodaj 1 ziele ang. i 1 listek laur. Podduś, dodaj pokrojone 1 marchew i 1 ziemniak. Gdy zmiękną, wrzuć 1 pokrojoną paprykę, 1 ząbek czosnku, 1/2 puszki pomidorów, dopraw, zagęść 1 łyżką miel. siemienia.
Kolacja Ok 350 kcal
Sałatka jaglana
Potnij 1 awokado, 1 pomidor, 1/2 papryki. Domieszaj 1 szkl. got. kaszy jaglanej, 3 garści roszponki, 3 łyżki szczypiorku, 2 łyżki oliwy, 1 łyżkę siemienia.
Śniadanie Ok. 370 kcal
Owocowe muesli
Pokrój 1/2 czerwonego grejpfruta, 1 banan, 1 czerwoną śliwkę. Domieszaj 3 łyżki płatków jęczmiennych, 1 łyżkę miel. siemienia lnianego, 150 g jogurtu greckiego.
II śniadanie ok. 230 kcal
Zmiksuj bardzo dokładnie:
1 łyżkę siemienia lnianego, 1 obrane i oczyszczone jabłko, 1 oczyszczoną łodygę selera naciowego, 1/2 obranego banana, garść szpinaku. Dolej ok. 200 ml mleka roślinnego, np. migdałowego, sojowego lub owsianego z kartonu. Ponownie całość zmiksuj.
Obiad Ok. 580 kcal
Mintaj z jarzynami
150 g mintaja opanieruj w 1 łyżce miel. siemienia lnianego i 1 jajku; usmaż na 1 łyżeczce oliwy. Podaj z sałatą polaną sosem z 1 łyżeczki oliwy i soku z cytryny oraz z 1 pieczonym batatem (średni, ok. 180 g).
Kolacja Ok 250 kcal
Sałata z pomidorami
Wymieszaj 2 garści sałaty (może być mieszanka sałat), 1 garść rukoli, 1 startą marchew, 3 łyżki kukurydzy konserwowej, kilka pomidorów koktajl, po 1 łyżce siemienia i otrębów owsianych, 1 łyżkę oliwy, 1 łyżkę koperku, sok z 1 cytryny, sól, pieprz do smaku.