Dieta Zone (dieta strefowa) to nie typowa dieta cud, a zdrowy plan żywieniowy, który zapobiega nadwadze i utrzymuje insulinę w strefie równowagi. Dzięki diecie nie tylko schudniesz, ale też zapobiegniesz skokom insuliny. Na czym polega? Co jeść, a czego unikać? Poznaj zasady diety Zone i wypróbuj przykładowy jadłospis.
Spis treści
Przyczyną kłopotów z wagą może być nadmiar we krwi insuliny – hormonu wydzielanego przez trzustkę. Proste recepty na ustabilizowanie jego poziomu daje ta właśnie kuracja.
Jedzenie w tej diecie ma być lekiem – tak twierdzi jej twórca, amerykański biotechnolog i dietetyk, Barry Sears. Uważa on, że można jedzeniem zapobiec skokom insuliny (odpowiedzialnym za otyłość) i utrzymać ją w tzw. strefie równowagi (stąd nazwa Zone, co po angielsku znaczy „strefa”).
Warto nadmienić, że dieta Zone to nie jest tymczasowa dieta cud, która pozwoli błyskawicznie schudnąć. To raczej długofalowy plan odżywiania. Dieta jest zdrowa, nie zakłada dużego deficytu kalorycznego - dziennie spożywamy 1400-1700 kcal. Eliminuje z jadłospisu tylko niektóre produkty, niezalecane przy wszystkich dietach: słodycze, alkohol, mocną kawę i herbatę.
W diecie Zone zaleca się stosowanie 6 zasad.
Jadłospis w diecie Zone jest bogaty i urozmaicony - jemy chude mięsa grillowane, pieczone lub gotowane, warzywa (z wyjątkiem skrobiowych), orzechy.
Śniadanie ok. 220 kcal
Kolorowy omlet
3 białka jaj roztrzep, połącz z 1/3 startej cukinii i smaż na 1 łyżeczce oliwy. Do tego kromka chleba żytniego i pomidorki koktajlowe (140 g).
II śniadanie ok. 210 kcal
Kanapka z tofu
Na kromkę chleba żytniego połóż 1/2 kostki tofu i plasterki ogórka.
Obiad ok. 330 kcal
Sałata z kurczakiem
Opakowanie miksu sałat wymieszaj z 150 g kurczaka z rożna oraz 3 łyżkami kiełków rzodkiewki. Polej dressingiem z 1 łyżki oliwy, 1/2 łyżki miodu i ulubionych ziół.
Podwieczorek ok. 280 kcal
45 g orzechów włoskich (4-5 szt.), po kilka migdałów oraz pistacji.
Kolacja ok. 360 kcal
Krewetki na oliwie
200 g krewetek usmaż na 1 łyżce oliwy. Ułóż na warzywach z grilla (po 1/2 papryki i brokułu). Posyp 1 łyżką prażonych nasion słonecznika.
Śniadanie ok. 440 kcal
Bułka z serem
1 grahamkę (bułkę wieloziarnistą) posmaruj serkiem wiejskim (150 g) i posyp posiekanym szczypiorkiem.
II śniadanie ok. 280 kcal
Szynka z awokado
5 plasterków szynki sojowej (ew. drobiowej z indyka) obłóż cząstkami 1 awokado, posyp ziołami.
Obiad ok. 360 kcal
Ryba z pieca
Porcję dorsza (150 g), pomidorki (160 g) i fasolkę szparagową (150 g) polej 1 łyżką oliwy. Zawiń w folię, piecz 30 minut. Pod koniec posyp tartą mozzarellą light (60 g).
Podwieczorek ok. 170 kcal
Garść wiśni zmiksuj z 3/4 szklanki mleka 2-proc. i garścią listków mięty.
Kolacja ok. 310 kcal
Pasta z twarogu
150 g twarogu chudego zmieszaj z 2 łyżkami jogurtu naturalnego i garścią pokrojonych rzodkiewek. Zjedz z kromką chleba żytniego.