Ciepła, zielona herbata pita po łyczku pomaga na kaszel
Fot. 123rf.com
Zdrowe odżywianie
Dieta, która wspomoże oczyszczanie gardła i złagodzi uporczywy kaszel. Co jeść, a czego unikać?
09.11.2022 07:45
Jeśli męczy cię uporczywy kaszel i chrypka, możesz przyspieszyć leczenie i pozbyć się dolegliwości przy pomocy... odpowiedniej diety. Sięgając po określone produkty i przyprawy szybciej wrócisz do pełnego zdrowia. Co jeść, a co wykluczyć w diecie łagodzącej kaszel? Wypróbuj przepisy na przykładowe dania w diecie.
Dzięki odpowiedniemu doborowi składników odżywczych można pozbyć się męczącego kaszlu, a także drapania w gardle oraz… zadyszki. Sprawdź, co jeść, a czego unikać.
Co jeść, by wspomóc regenerację gardła i wyciszyć kaszel?
Wielu z nas dieta kojarzy się z wyrzeczeniami. To jednak nie do końca prawda. Można spożywać „lecznicze” posiłki, które będą i smaczne, i urozmaicone.
To warto jeść i pić:
zielone warzywa liściaste i warzywa krzyżowe (4 porcje po 80 g dziennie)
zieloną herbatę (3-4 filiżanki dziennie, pij po łyczku)
ryby – 2-3 razy w tygodniu
orzechy, migdały (ale nie prażone i bez soli!) – garść dziennie
daktyle (są bogate w związki aspirynopodobne łagodzące stany zapalne) – jedz 4-5 sztuk codziennie, zamiast słodyczy
olej lniany tłoczony na zimno (łyżeczka dziennie)
kasza jaglana, wyroby z mąki jaglanej (2-3 razy w tygodniu) – zawierają cynk wspomagający leczenie
Przyprawy, które złagodzą kaszel i zregenerują gardło
Sięgaj po nie, by wspomóc działanie diety, złagodzić kaszel i przyspieszyć regenerację:
liście kolendry działają osłonowo na błonę śluzową. Pomagają też w usuwaniu metali ciężkich, w tym ołowiu i rtęci. Dodawaj je do sałat, zup, makaronów i kanapek 3-5 razy w tygodniu
liście mięty koją podrażnienia, rozluźniają oskrzela i ułatwiają oczyszczanie dróg oddechowych. Dodawaj je (nawet codziennie) do twarożku, jogurtu, rób z nich także napar do picia.
Czego nie jeść przy kaszlu?
Tak jak niektóre (wyżej wymienione) produkty łagodzą stan zapalny, kaszel i chrypkę, tak inne mogą nasilać dolegliwości. Te należy wykluczyć z diety lub znacznie je ograniczyć. Na tej liście znajdziemy przede wszystkim węglowodany o wysokim indeksie glikemicznym, cukier i mleko.
Co należy wykluczyć z diety na kaszel?
produkty z oczyszczonej pszenicy (białe pieczywo i makarony), kukurydzy (płatki),
ziemniaki,
biały ryż,
czipsy,
gotowana marchew
cukier, słodycze i słodzone napoje (z wyjątkiem syropów leczniczych zawierających miód lub cukier) – sprzyjają stanom zapalnym.
mleko – może nasilić pokasływanie; zastąp je kefirem lub jogurtem bez cukru i mleka w proszku).
Przykłady dań polecanych przy kaszlu
Racuchy jaglane
Składniki:
6 łyżek ugotowanej kaszy jaglanej
łyżka mąki pszennej
jajko
1/2 jabłka
2/3 szklanki mleka roślinnego
cynamon
imbir
olej do smażenia
Przygotowanie:
Jabłko zetrzyj na grubej tarce. Jajko rozmąć w mleku, dodaj kaszę, mąkę i jabłko. Przypraw do smaku cynamonem i imbirem.
Na patelni rozgrzej olej. Kładź łyżką niewielkie porcje ciasta, smaż racuchy na złoto z obu stron.
Zapiekanka farmera z brokułem i tuńczykiem
Składniki:
mały brokuł
30 dag makaronu pełnoziarnistego
puszka tuńczyka w wodzie
20 dag żółtego sera
1/2 szklanki kremówki
jajko
sól, pieprz
Przygotowanie:
Brokuł umyj, podziel na różyczki, zblanszuj 4 min. Makaron ugotuj według przepisu, osącz. Tuńczyka osącz.
Brokuł, makaron i tuńczyka ułóż w żaroodpornej formie, oprósz solą i pieprzem. Zalej śmietaną z jajkiem. Na wierzch wyłóż starty żółty ser.