Dieta, która wspomoże oczyszczanie gardła i złagodzi uporczywy kaszel. Co jeść, a czego unikać?
Ciepła, zielona herbata pita po łyczku pomaga na kaszel
Fot. 123rf.com

Dieta, która wspomoże oczyszczanie gardła i złagodzi uporczywy kaszel. Co jeść, a czego unikać?

Jeśli męczy cię uporczywy kaszel i chrypka, możesz przyspieszyć leczenie i pozbyć się dolegliwości przy pomocy... odpowiedniej diety. Sięgając po określone produkty i przyprawy szybciej wrócisz do pełnego zdrowia. Co jeść, a co wykluczyć w diecie łagodzącej kaszel? Wypróbuj przepisy na przykładowe dania w diecie. 

Dzięki odpowiedniemu doborowi składników odżywczych można pozbyć się męczącego kaszlu, a także drapania w gardle oraz… zadyszki. Sprawdź, co jeść, a czego unikać.

Co jeść, by wspomóc regenerację gardła i wyciszyć kaszel?

Wielu z nas dieta kojarzy się z wyrzeczeniami. To jednak nie do końca prawda. Można spożywać „lecznicze” posiłki, które będą i smaczne, i urozmaicone.

To warto jeść i pić:

  • zielone warzywa liściaste i warzywa krzyżowe (4 porcje po 80 g dziennie)
  • zieloną herbatę (3-4 filiżanki dziennie, pij po łyczku)
  • ryby – 2-3 razy w tygodniu
  • orzechy, migdały (ale nie prażone i bez soli!) – garść dziennie 
  • daktyle (są bogate w związki aspirynopodobne łagodzące stany zapalne) – jedz 4-5 sztuk codziennie, zamiast słodyczy
  • olej lniany tłoczony na zimno (łyżeczka dziennie)
  • kasza jaglana, wyroby z mąki jaglanej (2-3 razy w tygodniu) – zawierają cynk wspomagający leczenie

141791047_m
Zielone warzywa w diecie pomogą złagodzić kaszel i chrypkę
123 RF

Przyprawy, które złagodzą kaszel i zregenerują gardło

Sięgaj po nie, by wspomóc działanie diety, złagodzić kaszel i przyspieszyć regenerację:

  • liście kolendry działają osłonowo na błonę śluzową. Pomagają też w usuwaniu metali ciężkich, w tym ołowiu i rtęci. Dodawaj je do sałat, zup, makaronów i kanapek 3-5 razy w tygodniu
  • liście mięty koją podrażnienia, rozluźniają oskrzela i ułatwiają oczyszczanie dróg oddechowych. Dodawaj je (nawet codziennie) do twarożku, jogurtu, rób z nich także napar do picia.

Czego nie jeść przy kaszlu?

Tak jak niektóre (wyżej wymienione) produkty łagodzą stan zapalny, kaszel i chrypkę, tak inne mogą nasilać dolegliwości. Te należy wykluczyć z diety lub znacznie je ograniczyć. Na tej liście znajdziemy przede wszystkim węglowodany o wysokim indeksie glikemicznym, cukier i mleko.

Co należy wykluczyć z diety na kaszel?

  • produkty z oczyszczonej pszenicy (białe pieczywo i makarony), kukurydzy (płatki),
  • ziemniaki,
  • biały ryż,
  • czipsy,
  • gotowana marchew
  • cukier, słodycze i słodzone napoje (z wyjątkiem syropów leczniczych zawierających miód lub cukier) – sprzyjają stanom zapalnym.
  • mleko – może nasilić pokasływanie; zastąp je kefirem lub jogurtem bez cukru i mleka w proszku).

Przykłady dań polecanych przy kaszlu

Racuchy jaglane

Składniki: 

  • 6 łyżek ugotowanej kaszy jaglanej 
  • łyżka mąki pszennej
  • jajko
  • 1/2 jabłka
  • 2/3 szklanki mleka roślinnego
  • cynamon
  • imbir
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Jabłko zetrzyj na grubej tarce. Jajko rozmąć w mleku, dodaj kaszę, mąkę i jabłko. Przypraw do smaku cynamonem i imbirem.
  2. Na patelni rozgrzej olej. Kładź łyżką niewielkie porcje ciasta, smaż racuchy na złoto z obu stron.

Zapiekanka farmera z brokułem i tuńczykiem

Składniki:

  • mały brokuł
  • 30 dag makaronu pełnoziarnistego
  • puszka tuńczyka w wodzie
  • 20 dag żółtego sera
  • 1/2 szklanki kremówki 
  • jajko 
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Brokuł umyj, podziel na różyczki, zblanszuj 4 min. Makaron ugotuj według przepisu, osącz. Tuńczyka osącz.
  2. Brokuł, makaron i tuńczyka ułóż w żaroodpornej formie, oprósz solą i pieprzem. Zalej śmietaną z jajkiem. Na wierzch wyłóż starty żółty ser.
  3. Zapiekaj 30 minut w 170 st.

Czytaj więcej