Napary, odwary czy syropy z młodych pędów i igliwia świerku działają wykrztuśnie i osuszająco na drogi oddechowe oraz rozkurczowo na mięśnie gładkie tchawicy i oskrzeli. Ale nie tylko! Wypróbuj przepisy na domowe świerkowe mikstury.
Świerk rośnie dziko, zazwyczaj w górach. Dorasta do 50 metrów. Indianie z Ameryki Północnej uważali go za drzewo święte. Był dla nich symbolem nieba, pokoju, miał ich chronić i leczyć. Odmian świerku jest ponad 30. W Polsce w naturze występuje świerk pospolity, porastający cały kraj, nawet wysokie rejony górskie.
W maju na końcu gałązek świerku pojawiają się przyrosty – łatwo je rozpoznasz po jasnozielonej barwie. Są niezwykle aromatyczne i tak delikatne, że można jeść je nawet na surowo. Młode igły ze świerku działają jak naturalny lek na infekcje, a także, ze względu na bogactwo antyoksydantów jak... eliksir młodości.
Ze zbieranych wiosną świerkowych pędów przyrządza się też wyciągi i olejki, wykorzystywane w medycynie naturalnej. Z żywicy świerku wykonuje się maść na owrzodzenia.
Surowcem leczniczym są igły, pączki i gałązki. Zawierają m.in. olejek eteryczny, żywicę, flawonoidy. Pędy zawierają bogactwo magnezu, potasu, karetonoidów oraz olejków eterycznych, które mają dobroczynny wpływ na infekcje górnych dróg oddechowych, zwłaszcza te przebiegające z kaszlem, ponieważ mają właściwości mukolityczne, czyli upłynniają i zmniejszają lepkość śluzu w drogach oddechowych. W surowcu leczniczym świerku jest duża ilość witaminy C, a także prowitamina A oraz witamina P.
Wiosną zbieramy młode pędy świerku, natomiast w zimie możemy skorzystać z leczniczych właściwości igliwia. Zbieramy je od początku stycznia do końca lutego – wtedy jest w nim najwięcej witaminy C. Świerkowe igliwie można też kupić w sklepach zielarskich – ok. 4 zł/50 g.
Gdy nie mamy dostępu do młodych pędów ani do igliwia, warto mieć pod ręką naturalny olejek świerkowy. Olejek wykorzystasz do:
Zebrane młode przyrosty świerku płuczemy na sitku w ciepłej wodzie, a następnie osuszamy na ręczniku. W dużym słoju układamy na przemian warstwy świerku przesypane cukrem. Na wierzchu, jako ostatnia, powinna być spora warstwa cukru. Słój zakręcamy i odstawiamy w ciepłym i nasłonecznionym miejscu na ok. 6 tygodni. W tym czasie pędy puszczą sok. Co jakiś czas warto potrząsnąć słojem, tak by jego zawartość się wymieszała. Powstały sok przelewamy przez gazę do wyparzonej butelki lub słoiczków i przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu.
Zanim przystąpisz do przyrządzania mikstur z igliwia, warto je rozdrobnić, np. posiekać, zmielić w maszynce. Dzięki temu będzie miało większą moc leczniczą.
W czasie przeziębienia rób ją sobie codziennie. Dodatkowo złagodzisz towarzyszące chorobie bóle mięśni.
Kąpiel pobudza krążenie, działa moczopędne i uspokajająco, łagodzi również bóle reumatyczne.
W czasie przeziębienia zażywaj 3 razy dziennie po 1 łyżeczce rozcieńczonej wodą.