Dieta bez gotowania: lekka i zdrowa, idealna na lato. Przepisy na odchudzające koktajle, sałatki, musy
Dieta surowa (witariańska) polega m.in. na spożywaniu koktajli z warzyw i owoców.
Fot. 123RF

Dieta bez gotowania: lekka i zdrowa, idealna na lato. Przepisy na odchudzające koktajle, sałatki, musy

Pełnia lata to doskonały czas, by zrzucić zbędny tłuszczyk bez stania przy kuchni i bez uczucia głodu. Podczas upałów mamy zmniejszony apetyt i mniejszą ochotę na gorące potrawy, dlatego surowa dieta witariańska będzie idealnym wyborem. Jakie są jej wady i zalety? Podajemy przepisy na koktajle, sałatki, musy z warzyw i owoców.

Dieta surowa (witariańska) polega na spożywaniu pożywienia, którego temperatura nie przekracza 42 stopni Celsjusza, dlatego nie wymaga od nas gotowania posiłków. Zaleca się jedzenie surowych warzyw (i koktajli z ich dodatkiem), kiełków, owoców. Polecane są też warzywa kiszoneprodukty fermentowane (maślanka, kefir), czyli te, które nie niszczą enzymów w pożywieniu.

Dieta witariańska – co jeść?

Polecane warzywa:

  • sałata – wszystkie rodzaje, także szpinak, bo są niskokaloryczne (15-20 kcal w 100 g), a regulują pracę jelit;
  • buraki – wzmacniają i są źródłem kwasu foliowego oraz żelaza, sprzyjają odchudzaniu;
  • pomidory – zawierają potas, który zapobiega obrzękom, likopen zapobiegający stanom zapalnym i tyraminę... poprawiającą nastrój (1 średni pomidor ma tylko ok. 30 kcal);
  • pietruszka – korzeń i natka, bo łagodzą zaburzenia trawienia;
  • seler – ułatwia trawienie oraz usprawnia pracę nerek;
  • rzodkiewka (około 20 kcal w pęczku) – usuwa bakterie z przewodu pokarmowego;
  • ogórki (14 kcal w 100 g) – jest w nich aż 90 proc. z wody.

Polecane owoce:

  • porzeczki (45 kcal w 100 g), są rekordzistkami w zawartości witaminy C, która ułatwia spalanie tłuszczu;
  • maliny (43 kcal w 100 g) oraz wiśnie (49 kcal w 100 g) – oczyszczają i wspomagają metabolizm;
  • borówki (57 kcal w 100 g), wspierają zdrowy wzrok,
  • śliwki (46 kcal w 100 g) – idealne w walce z zaparciami;
  • melony, arbuzy (około 36 kcal w 100 g) są moczopędne.

Inne składniki surowej diety:

  • dostarczające białko: maślanki, kefiry, jogurty naturalne;
  • zapewniające zdrowe tłuszcze: oliwa, olej rzepakowy, orzechy, nasiona i pestki.

Wady i zalety surowej diety

Latem, gdy mamy zmniejszony apetyt oraz mniejszą ochotę na gorące potrawy, można wypróbować dietę bez gotowania. Spożywanie surowych warzyw bez obróbki termicznej, sałatek, chłodników oraz jogurtów, koktajli i smoothie owocowych to mniejsze straty witamin i składników mineralnych! Bo to podczas gotowania tracimy witaminy: C, A, B1 i B2 - twierdzi Małgorzata Wilkowska – dietetyczka dietoswiat.pl.

Jednak... całkowicie surowa dieta ma też wady: jadłospis oparty wyłącznie o warzywa i owoce, bez produktów zbożowych, strączków, mięs, ryb (bo je trzeba ugotować lub upiec) nie będzie dostarczał nam wszystkich niezbędnych składników odżywczych, mineralnych i witamin. Zatem przy dłuższym stosowaniu takiej diety może to prowadzić do niedoborów.

Dieta bez gotowania – menu na 4 dni

Dzień 1.

91903258_m
Bułka pełnoziarnista z chudym twarogiem, kiełkami, szczypiorkiem.
123RF

Śniadanie ok. 400 kcal

  • Bułka pełnoziarnista z chudym twarogiem, kiełkami, szczypiorkiem.
  • 1 szklanki soku pomidorowego.

II śniadanie ok. 370 kcal

  • Sałatka arbuzowa (200 g arbuza, 100 g owoców jagodowych, kilka migdałów).

Obiad ok. 540 kcal

  • Warzywa z dipem: pokrój 1 ogórek, paprykę,2 łodygi selera naciowego, 1/2 awokado, posyp garścią kiełków.
  • Zjedz warzywa z sosem z 1/2 kubka jogurtu i soku z 1/2 cytryny oraz z hummusem.

Podwieczorek ok. 110 kcal

  • Koktajl z 1 szklanki maślanki lub jogurtu, ogórka startego bez skórki i 1 łyżeczki posiekanej natki, doprawiony ziołami.

Kolacja ok. 260 kcal

  • Mus z 1 jabłka i kawałka mango, doprawiony szczyptą mielonego imbiru.

Dzień 2.

28180444_m
Smoothie ze zmiksowanych malin i borówek z jogurtem typu greckiego
123RF

Śniadanie ok. 350 kcal

  • 2 kromki opieczonego chleba tostowego z ziarnami z pastą z fety light (2 łyżki) utartej z 1/2 łyżeczki chrzanu, do tego pomidorki koktajlowe.
  • 1 szklanka soku z marchwi.

II śniadanie ok. 430 kcal

  • Smoothie ze zmiksowanych malin i borówek, 1 szklanki gęstego jogurtu typu greckiego, posypany płatkami migdałowymi.

Obiad ok. 500 kcal

  • Gazpacho (zmiksuj: 3 pomidory bez skóry, ogórek, paprykę, awokado, ząbek czosnku, 1 łyżeczkę oliwy, rozcieńcz wodą).

Podwieczorek ok. 180 kcal

  • Mała garść pestek dyni lub słonecznika.

Kolacja ok. 280 kcal

  • 1 banan, kilka śliwek, 3-4 orzechy włoskie.

Dzień 3.

105938587_m
Chłodnik z buraków.
123RF

Śniadanie ok. 390 kcal

  • Muesli (3 łyżki) na kefirze (duży kubek), z owocami jagodowymi i migdałami.

II śniadanie ok. 260 kcal

  • 3 morele lub 1/2 szklanki malin i sucharek.

Obiad ok. 440 kcal

  • Chłodnik (2 op. jogurtu natur., 1 szklanki soku z buraków, po 1/2 pęczka koperku i szczypiorku, 1 ogórek, zioła, pieprz).

Podwieczorek ok. 270 kcal

  • Miks z 1/2 szklanki soku z kiszonej kapusty oraz 1/2 szklanki świeżego soku z marchwi; garść orzechów włoskich.

Kolacja ok. 330 kcal

  • Sałatka rybno-melonowa (połącz: 200 g rozgniecionego melona, 100 g wędzonej ryby, 1/2 pęczka posiekanego koperku, dopraw sosem z jogurtu naturalnego, soku z cytryny i pieprzu.

Dzień 4.

21776547_m
Sałatka ze szpinaku, rzodkiewki, ogórka z dressingiem z oliwy i soku z cytryny.
123RF

Śniadanie ok. 210 kcal

  • Koktajl z 4 marchewek, 1/2 buraka,1/2 selera i 1 łyżki płatków owsianych.

II śniadanie ok. 450 kcal

  • Koktajl jagodowy: zmiksuj 3 garści borówek, 1 banan, 1 szklanki jogurtu naturalnego i 1 łyżkę płatków migdałowych.

Obiad ok. 580 kcal

  • Chłodnik z jogurtu naturalnego, ogórka, awokado i botwinki.

Podwieczorek ok. 70 kcal

  • Koktajl z 1 szklanki soku z pomidorów, 1 startego ogórka, doprawiony kroplą tabasco.

Kolacja ok. 370 kcal

  • Sałatka ze szpinaku, rzodkiewki, ogórka z dressingiem z oliwy i soku z cytryny.

 

Czytaj więcej