Czym przyprawić świąteczne dania? Zioła na trawienie i skutki przejedzenia
Przyprawy i zioła dodane do dań świątecznych poprawią trawienie.
Fot. 123RF

Czym przyprawić świąteczne dania? Zioła na trawienie i skutki przejedzenia

Przejedzenie to częsty skutek uboczny świątecznego biesiadowania. Można zminimalizować związane z nim dolegliwości, dzięki dodaniu do świątecznych dań aromatycznych ziół, które ułatwiają trawienie. Zobacz przepisy na bożonarodzeniowe dania z przyprawami, które dobrze wpływają na żołądek, wątrobę i jelita. 

Obciążenie przewodu pokarmowego powoduje, że organy wydzielają za mało enzymów trawiennych. Zaś niestrawione resztki pokarmowe dłużej zalegają w jelitach. Aby tego uniknąć, do potraw warto dodać odpowiednie zioła i przyprawy. Jakie?

Jak się nie przejeść w święta? Kilka zasad zdrowego biesiadowania 

  1. Przy świątecznym stole zrezygnuj lub ogranicz pieczywo, wybierz np. żytnie lub razowe (ale też w niewielkich ilościach).
  2. Zrezygnuj ze słodzenia herbaty i kawy. Zamiast cukru użyj przypraw korzennych typu anyż lub cynamon, możesz też dodać plaster suszonego jabłka lub gruszki. 
  3. Ustal sobie, ile zjesz dziennie kawałków ciasta i trzymaj się tego planu. Planuj ciasta, które zawierają błonnik, np. szarlotkę, makowiec, ale też mniej cukru. Dodawaj do ciast gałkę muszkatołową, imbir, anyż. 
  4. Pij ciepłą wodę i herbatę, napary ziołowe i kompot z suszonych owoców. 
  5. Unikaj picia nadmiaru alkoholu, a szczególnie alkoholu słodkiego.

Zioła i przyprawy na odciążenie żołądka, zgagę i refluks

Zgaga pojawia się zwykle po zjedzeniu ciast z dużą zawartością cukru, ale też tłustych mięsnych i zbyt obfitych posiłkach.

  • Do dań dodawaj miętę, lawendę, siemię lniane, liście i ziarna kolendry, rozmaryn, estragon.
  • Pij napar z siemienia lnianego, lipy, a do czarnej herbaty lub kompotu z suszu dodawaj po kilka plasterków świeżego kłącza imbiru
18964737_m
Zioła pomogą na trawienie.
123RF

Zioła na zaparcia, wzdęcia i uczucie ciężkości

Podczas świąt często pojawiają się zaparcia, wzdęcia i nieprzyjemne uczucie ciężkości. To dlatego, że dania świąteczne zwykle mają mniejszą zawartość błonnika pokarmowego, a bogate są w produkty wzdymające, np. kapustę, groch, fasolę.

  • Do dań tego typu dodawaj majeranek, cząber, koper, bazylię, oregano, szałwię, suszone śliwki, siemię lniane, kminek, gałkę muszkatołową, goździki.
  • Pij napar z szałwii i kopru włoskiego.

Zioła na wątrobę i bolesność woreczka żółciowego

Wątroba musi pracować intensywniej, ponieważ w okresie świąt przekształca znacznie więcej węglowodanów i białka, neutralizuje alkohol i wytwarza dużą ilość żółci do trawienia tłuszczów. Pojawiają się gazy i bolesność w okolicy woreczka żółciowego. 

  • Do potraw dodawaj kminek, kurkumę, pietruszkę, rozmaryn, tymianek, szafran, cynamon, kardamon, anyż, gałkę muszkatołową.
  • Pij napar z ostropestu i mniszka.

Święta dla cukrzyka – na co zwrócić uwagę? 

  • Osoby z cukrzycą powinny unikać cukru prostego w postaci białych mąk. Najlepiej zamienić je na mąkę z pełnego przemiału i z niej przygotowywać pierogi, uszka do barszczu, kluski z makiem, ciasta i naleśniki do krokietów.
  • Do ciast i deserów warto dodawać cynamon, które reguluje stężenie glukozy we krwi. 
  • W ciągu dnia wypij 1-2 szklanki naparu z liści białej morwy. 
  • Do potraw dodawaj tymianek, suszoną pokrzywę i miętę.

Przepisy na świąteczne dania z ziołami

Karp w płatkach migdałowych z tymiankiem

160748514_m
Karp w płatkach migdałowych z tymiankiem.
123RF

Tymianek zawiera tymol i karwakrol, które pomagają przy zaparciach, biegunkach i zapobiegają powstawaniu wzdęć.

Składniki

  • dzwonka karpia, 200 g 
  • łyżka soku z cytryny 
  • sól 
  • pieprz biały 
  • białko jaja 
  • łyżka płatków migdałowych, 10 g 
  • łyżeczka tymianku 
  • łyżka oliwy 

Przygotowanie

  1. Rybę natrzyj sokiem z cytryny, przyprawami i odstaw na godzinę. Każdy kawałek obtocz w białku, następnie w płatkach migdałowych i obsmaż na oliwie na złoty kolor.
  2. Przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz 15 minut w 180 st.

Świąteczna zupa grzybowa z estragonem

109548490_m
Świąteczna zupa grzybowa z estragonem.
123RF

Estragon łagodzi stany zapalne i podrażnienia śluzówki żołądka, ale też pobudza wydzielanie żółci, która trawi tłuszcze.

Składniki

  • marchew, 45 g 
  • 1/2 korzenia pietruszki, 25 g 
  • kawałek selera, 30 g 
  • 1/3 cebuli, 40 g
  • 2 garście grzybów suszonych, 20 g 
  • łyżka masła 
  • natka pietruszki 
  • sól 
  • biały pieprz 
  • 1/2 łyżeczki estragonu 
  • 1/2 l wody

Przygotowanie

  1. Grzyby zalej zimną wodą, zostaw na noc i ugotuj w tej samej wodzie. Warzywa na zupę obierz, pokrój w kostkę i lekko podsmaż. 
  2. Wlej wodę, dodaj pokrojone w paski grzyby, wywar i gotuj 30 min. Pod koniec dopraw solą, estragonem, natką pietruszki i pieprzem.

Pierś kaczki z jabłkiem, żurawiną i rozmarynem

73636044_m
Pierś kaczki z jabłkiem, żurawiną i rozmarynem.
123RF

Rozmaryn wspomaga wydzielanie soków trawiennych, a jednocześnie chroni błonę śluzową żołądka przed drażniącym działaniem kwasu solnego.

Składniki

  • pierś kaczki ze skórą, 200 g
  • łyżka oliwy 
  • sól 
  • pieprz czarny 
  • 1,5 łyżeczki rozmarynu 
  • jabłko, 100 g 
  • 2 łyżki konfitury żurawinowej, 40 g

Przygotowanie

  1. Pierś od strony skóry natnij płytko na krzyż, natrzyj solą, rozmarynem, pieprzem i odłóż na godzinę do lodówki. 
  2. Rozgrzej na patelni oliwę i na dość mocnym ogniu obsmaż pierś. Razem z wytopionym tłuszczem przełóż do naczynia żaroodpornego skórą do góry i piecz 40 minut w 180 st. 
  3. Jabłko przekrój na pół, wydrąż gniazda nasienne, włóż do zagłębienia konfiturę i piecz razem z kaczką przez 20 minut.

Wigilijne pierogi z kapustą, grzybami i kminkiem

116210846_m
Wigilijne pierogi z kapustą, grzybami i kminkiem.
123RF

Kminek zawiera flawonoidy i kwas kawowy, które wspomagają trawienie, działają rozkurczowo na żołądek i jelita. Ułatwiają też pozbywanie się nadmiaru gazów.

Składniki

Ciasto: 

  • szklanka mąki pełnoziarnistej, 100 g
  • ciepła woda, 60 ml 
  • 1/4 łyżeczki suszonego ziela mięty

Farsz: 

  • 1/4 cebuli, 25 g 
  • 1/2 szklanki kapusty kiszonej, 70 g 
  • łyżka oliwy 
  • garść grzybów suszonych, 10 g 
  • sól
  • pieprz 
  • 1/4 łyżeczki kminku

Przygotowanie

  1. Grzyby zalej wodą i odstaw na 2 godziny. Kapustę kiszoną ugotuj w małej ilości wody. Cebulę posiekaj, podsmaż na oliwie.
  2. Grzyby dobrze odciśnij i zmiel lub drobno pokrój. Kapustę kiszoną mocno odciśnij, pokrój i połącz z grzybami i cebulą. Dopraw solą, kminkiem, pieprzem i dokładnie wymieszaj.
  3. Z mąki, mięty i wody wyrób ciasto i rozwałkuj na grubość 2-3 mm. Wykrój krążki, nałóż na każdy 1-2 łyżeczki farszu i uformuj pierogi.
  4. Gotuj w lekko osolonej wodzie. Od czasu ich wypłynięcia na powierzchnię gotuj jeszcze około 2 minuty.

 

Czytaj więcej