Przyprawy i zioła dodane do dań świątecznych poprawią trawienie.
Fot. 123RF
Zdrowe odżywianie
Czym przyprawić świąteczne dania? Zioła na trawienie i skutki przejedzenia
Izabela Byra
01.11.2021 09:00
Przejedzenie to częsty skutek uboczny świątecznego biesiadowania. Można zminimalizować związane z nim dolegliwości, dzięki dodaniu do świątecznych dań aromatycznych ziół, które ułatwiają trawienie. Zobacz przepisy na bożonarodzeniowe dania z przyprawami, które dobrze wpływają na żołądek, wątrobę i jelita.
Obciążenie przewodu pokarmowego powoduje, że organy wydzielają za mało enzymów trawiennych. Zaś niestrawione resztki pokarmowe dłużej zalegają w jelitach. Aby tego uniknąć, do potraw warto dodać odpowiednie zioła i przyprawy. Jakie?
Jak się nie przejeść w święta? Kilka zasad zdrowego biesiadowania
Przy świątecznym stole zrezygnuj lub ogranicz pieczywo, wybierz np. żytnie lub razowe (ale też w niewielkich ilościach).
Zrezygnuj ze słodzenia herbaty i kawy. Zamiast cukru użyj przypraw korzennych typu anyż lub cynamon, możesz też dodać plaster suszonego jabłka lub gruszki.
Ustal sobie, ile zjesz dziennie kawałków ciasta i trzymaj się tego planu. Planuj ciasta, które zawierają błonnik, np. szarlotkę, makowiec, ale też mniej cukru. Dodawaj do ciast gałkę muszkatołową, imbir, anyż.
Pij ciepłą wodę i herbatę, napary ziołowe i kompot z suszonych owoców.
Unikaj picia nadmiaru alkoholu, a szczególnie alkoholu słodkiego.
Zioła i przyprawy na odciążenie żołądka, zgagę i refluks
Zgaga pojawia się zwykle po zjedzeniu ciast z dużą zawartością cukru, ale też tłustych mięsnych i zbyt obfitych posiłkach.
Do dań dodawaj miętę, lawendę, siemię lniane, liście i ziarna kolendry, rozmaryn, estragon.
Pij napar z siemienia lnianego, lipy, a do czarnej herbaty lub kompotu z suszu dodawaj po kilka plasterków świeżego kłącza imbiru
Zioła na zaparcia, wzdęcia i uczucie ciężkości
Podczas świąt często pojawiają się zaparcia, wzdęcia i nieprzyjemne uczucie ciężkości. To dlatego, że dania świąteczne zwykle mają mniejszą zawartość błonnika pokarmowego, a bogate są w produkty wzdymające, np. kapustę, groch, fasolę.
Do dań tego typu dodawaj majeranek, cząber, koper, bazylię, oregano, szałwię, suszone śliwki, siemię lniane, kminek, gałkę muszkatołową, goździki.
Pij napar z szałwii i kopru włoskiego.
Zioła na wątrobę i bolesność woreczka żółciowego
Wątroba musi pracować intensywniej, ponieważ w okresie świąt przekształca znacznie więcej węglowodanów i białka, neutralizuje alkohol i wytwarza dużą ilość żółci do trawienia tłuszczów. Pojawiają się gazy i bolesność w okolicy woreczka żółciowego.
Osoby z cukrzycą powinny unikać cukru prostego w postaci białych mąk. Najlepiej zamienić je na mąkę z pełnego przemiału i z niej przygotowywać pierogi, uszka do barszczu, kluski z makiem, ciasta i naleśniki do krokietów.
Do ciast i deserów warto dodawać cynamon, które reguluje stężenie glukozy we krwi.
W ciągu dnia wypij 1-2 szklanki naparu z liści białej morwy.
Do potraw dodawaj tymianek, suszoną pokrzywę i miętę.
Przepisy na świąteczne dania z ziołami
Karp w płatkach migdałowych z tymiankiem
Tymianek zawiera tymol i karwakrol, które pomagają przy zaparciach, biegunkach i zapobiegają powstawaniu wzdęć.
Składniki
dzwonka karpia, 200 g
łyżka soku z cytryny
sól
pieprz biały
białko jaja
łyżka płatków migdałowych, 10 g
łyżeczka tymianku
łyżka oliwy
Przygotowanie
Rybę natrzyj sokiem z cytryny, przyprawami i odstaw na godzinę. Każdy kawałek obtocz w białku, następnie w płatkach migdałowych i obsmaż na oliwie na złoty kolor.
Przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz 15 minut w 180 st.
Świąteczna zupa grzybowa z estragonem
Estragon łagodzi stany zapalne i podrażnienia śluzówki żołądka, ale też pobudza wydzielanie żółci, która trawi tłuszcze.
Składniki
marchew, 45 g
1/2 korzenia pietruszki, 25 g
kawałek selera, 30 g
1/3 cebuli, 40 g
2 garście grzybów suszonych, 20 g
łyżka masła
natka pietruszki
sól
biały pieprz
1/2 łyżeczki estragonu
1/2 l wody
Przygotowanie
Grzyby zalej zimną wodą, zostaw na noc i ugotuj w tej samej wodzie. Warzywa na zupę obierz, pokrój w kostkę i lekko podsmaż.
Wlej wodę, dodaj pokrojone w paski grzyby, wywar i gotuj 30 min. Pod koniec dopraw solą, estragonem, natką pietruszki i pieprzem.
Pierś kaczki z jabłkiem, żurawiną i rozmarynem
Rozmaryn wspomaga wydzielanie soków trawiennych, a jednocześnie chroni błonę śluzową żołądka przed drażniącym działaniem kwasu solnego.
Składniki
pierś kaczki ze skórą, 200 g
łyżka oliwy
sól
pieprz czarny
1,5 łyżeczki rozmarynu
jabłko, 100 g
2 łyżki konfitury żurawinowej, 40 g
Przygotowanie
Pierś od strony skóry natnij płytko na krzyż, natrzyj solą, rozmarynem, pieprzem i odłóż na godzinę do lodówki.
Rozgrzej na patelni oliwę i na dość mocnym ogniu obsmaż pierś. Razem z wytopionym tłuszczem przełóż do naczynia żaroodpornego skórą do góry i piecz 40 minut w 180 st.
Jabłko przekrój na pół, wydrąż gniazda nasienne, włóż do zagłębienia konfiturę i piecz razem z kaczką przez 20 minut.
Wigilijne pierogi z kapustą, grzybami i kminkiem
Kminek zawiera flawonoidy i kwas kawowy, które wspomagają trawienie, działają rozkurczowo na żołądek i jelita. Ułatwiają też pozbywanie się nadmiaru gazów.
Składniki
Ciasto:
szklanka mąki pełnoziarnistej, 100 g
ciepła woda, 60 ml
1/4 łyżeczki suszonego ziela mięty
Farsz:
1/4 cebuli, 25 g
1/2 szklanki kapusty kiszonej, 70 g
łyżka oliwy
garść grzybów suszonych, 10 g
sól
pieprz
1/4 łyżeczki kminku
Przygotowanie
Grzyby zalej wodą i odstaw na 2 godziny. Kapustę kiszoną ugotuj w małej ilości wody. Cebulę posiekaj, podsmaż na oliwie.
Grzyby dobrze odciśnij i zmiel lub drobno pokrój. Kapustę kiszoną mocno odciśnij, pokrój i połącz z grzybami i cebulą. Dopraw solą, kminkiem, pieprzem i dokładnie wymieszaj.
Z mąki, mięty i wody wyrób ciasto i rozwałkuj na grubość 2-3 mm. Wykrój krążki, nałóż na każdy 1-2 łyżeczki farszu i uformuj pierogi.
Gotuj w lekko osolonej wodzie. Od czasu ich wypłynięcia na powierzchnię gotuj jeszcze około 2 minuty.