Marynaty, sosy i dodatki do mięsa, które  ułatwią trawienie. Łatwe przepisy
Odpowiednie marynaty, sosy i dodatki do karkówki ułatwią trawienie
Fot. 123rf.com

Marynaty, sosy i dodatki do mięsa, które ułatwią trawienie. Łatwe przepisy

Znamy łatwe przepisy na marynaty, sosy i dodatki do mięsa, które dzięki właściwościom swoich składników poprawiają trawienie, obniżają poziom cholesterolu i cukru, a nawet wzmacniają serce. Nie musisz już odmawiać sobie soczystej karkówki z grilla z obawy przed cholesterolem i dolegliwościami trawiennymi. Karkówkę wystarczy odpowiednio przyrządzić, by była zdrowsza.

Mięso marynujemy, bo odpowiednia marynata ułatwia jego strawienie. Pamiętajmy też, że tłuszcz, który wycieka z karkówki, spala się w ogniu i wytwarza rakotwórcze substancje, które z dymem osadzają się na mięsie. Dlatego plastry karkówki powinny być cienkie, by szybko się upiekły, i ułożone na tacce aluminiowej, która je osłoni. Dodatek warzyw i sosów to bogactwo witamin, które zabezpieczą przed działaniem wolnych rodników.

Marynata paprykowo-czereśniowa usprawni trawienie i wzmocni serce

Papryka poprawia trawienie i jest źródłem przeciwutleniaczy. Czereśnie zaś mają dużo potasu, który usuwa z organizmu nadmiar soli, dobrze wpływając na serce, nerki i stawy, oraz wit. B5, która wspomaga leczenie artretyzmu. Czereśnie mają też przeciwutleniacze i jod wzmacniający tarczycę i regulujący przemianę materii.

46005629_m
Papryka poprawia trawienie i jest źródłem przeciwutleniaczy
123rf.com

Składniki (na 1 kg mięsa):

  • papryka czerwona
  • szkl. czereśni
  • ząbek czosnku
  • po łyżce octu winnego, miodu, świeżej natki i lubczyku
  • po szczypcie pieprzu i chili

Sposób przygotowania:

  1. Paprykę obieramy ze skóry. Miksujemy z wydrylowanymi czereśniami, posiekanym czosnkiem i resztą składników.
  2. Mięso kroimy na plastry grubości 1 cm i nakłuwamy. Nacieramy marynatą i zostawiamy w temperaturze pokojowej na pół godziny.

Sos szałwiowo-żurawinowy na niestrawność i trawienie

Szałwia przynosi ulgę przy niestrawności i reguluje pracę jelit. Działa rozkurczowo i przeciwzapalnie. Żurawina wspomaga pracę jelit, trzustki i żołądka oraz obniża poziom cukru we krwi.

33711087_m
 Żurawina wspomaga pracę jelit, trzustki i żołądka
123rf.com

Składniki (na 1 kg mięsa):

  • 200 ml jogurtu
  • szklanka żurawiny
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • sok z 1/2 cytryny
  • garść liści szałwii
  • szczypta pieprzu
  • cebula
  • łyżka masła
  • szklanka bulionu warzywnego lub mleka

Sposób przygotowania:

  1. Do bulionu wrzucamy żurawinę i moczymy kwadrans. Miksujemy z jogurtem, cukrem, pieprzem i sokiem z cytryny.
  2. Posiekane cebulę i szałwię podsmażamy na maśle. Zalewamy jogurtem i podgrzewamy, mieszając, aż sos zgęstnieje.

Marynata pomidorowa obniży poziom cholesterolu i wzmocni serce

Pomidory, także suszone, obniżają poziom cholesterolu i trójglicerydów oraz ciśnienie. Likopen wzmacnia serce i działa przeciwutleniająco.

30554150_m
Pomidory, także suszone, obniżają poziom cholesterolu i trójglicerydów 
123rf.com

Składniki (na 1 kg mięsa):

  • szkl. domowego przecieru lub passaty
  • łyżka sosu sojowego
  • garść kolendry
  • 5-6 suszonych pomidorów
  • łyżka miodu
  • cebula
  • łyżka oleju
  • szczypta pieprzu

Sposób przygotowania:

  1. Przecier mieszamy z sosem i miodem. Dodajemy pieprz, pokrojoną, zeszkloną na oleju cebulę, posiekane kolendrę i pomidory.
  2. Smarujemy ponacinane mięso. Odstawiamy w temp. pokojowej na 30 min.

Marynata musztardowo-korzenna na sprawny układ pokarmowy

Musztarda wspomaga pracę układu pokarmowego, a przyprawy korzenne obniżają poziom cukru. Piwo dodane do marynaty jest bogate w polifenole, które obniżają poziom cholesterolu.

25953234_m
Musztarda wspomaga pracę układu pokarmowego
123rf.com

Składniki (na 1 kg mięsa):

  • 5 łyżek musztardy z całymi ziarnami gorczycy
  • po szczypcie curry, cynamonu, kuminu
  • 4-5 rozgniecionych goździków
  • łyżka świeżego imbiru
  • łyżka miodu
  • 1/2 szkl. jasnego piwa
  • skórka otarta ze sparzonej limonki
  • 3-4 rozgniecione jagody jałowca
  • 4 łyżki oleju rzepakowego

Sposób przygotowania:

  1. Składniki mieszamy. Karkówkę rozbijamy tłuczkiem, smarujemy marynatą i wstawiamy do lodówki na 12 godzin.

Sos lawendowy ułatwi trawienie i zapobiegnie wzdęciom

Lawenda zwiększa wydzielanie soku żołądkowego i wytwarzanie żółci, dzięki czemu sos z nią ułatwi strawienie karkówki i zapobiegnie wzdęciom.

80434023_m
Lawenda zwiększa wydzielanie soku żołądkowego
123rf.com

Składniki (na 1 kg mięsa):

  • 2 łyżki oliwy
  • cebula czerwona
  • sok wyciśnięty z pomarańczy
  • 4 gałązki świeżej lawendy (lub łyżka suszonej)
  • 2 gałązki tymianku (lub 1/2 łyżki suszonego)
  • 4 łyżki mleka
  • szklanka jogurtu
  • szczypta pieprzu

Sposób przygotowania:

  1. Siekamy lawendę i tymianek, kroimy cebulę, podsmażamy na oliwie, mieszamy z mlekiem i sokiem. Podgrzewamy chwilę, mieszając.
  2. Po ostudzeniu dodajemy jogurt, pieprz do smaku. Chłodzimy w lodówce.

Połącz warzywa i owoce z ziołami, aby usprawnić trawienie

Pieczarki z oregano

Mają właściwości obniżające poziom cholesterolu i cukru. Są też bogate w przeciwutleniacze i poprawiający humor tryptofan.

  • Przygotowanie: Pieczarki myjemy, obsypujemy oregano, każdą przykrywamy kawałkiem sera żółtego mierzwionego i grillujemy.

Ananas i nektarynki z estragonem

Poprawiają trawienie i zapobiegają wzdęciom.

  • Przygotowanie: Ananas i 2 obrane nektarynki kroimy na plastry grubości 1 cm, smarujemy miodem, posypujemy estragonem. Układamy na tacce i grillujemy z obu stron.

Arbuz i jabłka z majerankiem

Obniżają poziom cholesterolu i wspomagają trawienie.

  • Przygotowanie: Pół małego arbuza i 2 obrane jabłka kroimy na plastry grubości 1 cm, skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy majerankiem. Grillujemy na tacce z obu stron.

Miks warzyw z rozmarynem

Dostarczy przeciwutleniaczy oraz zapobiegnie niestrawności.

  • Przygotowanie: Cukinię, marchew, bakłażan, cebulę i kolbę kukurydzy kroimy na kawałki. Mieszamy z 3 łyżkami oleju i łyżką rozmarynu. Układamy na tacce i grillujemy, mieszając.

 

 

Czytaj więcej