Odpowiednie marynaty, sosy i dodatki do karkówki ułatwią trawienie
Fot. 123rf.com
ABC gotowania
Marynaty, sosy i dodatki do mięsa, które ułatwią trawienie. Łatwe przepisy
Marta Barczyńska
18.06.2022 12:36
Znamy łatwe przepisy na marynaty, sosy i dodatki do mięsa, które dzięki właściwościom swoich składników poprawiają trawienie, obniżają poziom cholesterolu i cukru, a nawet wzmacniają serce. Nie musisz już odmawiać sobie soczystej karkówki z grilla z obawy przed cholesterolem i dolegliwościami trawiennymi. Karkówkę wystarczy odpowiednio przyrządzić, by była zdrowsza.
Mięso marynujemy, bo odpowiednia marynata ułatwia jego strawienie. Pamiętajmy też, że tłuszcz, który wycieka z karkówki, spala się w ogniu i wytwarza rakotwórcze substancje, które z dymem osadzają się na mięsie. Dlatego plastry karkówki powinny być cienkie, by szybko się upiekły, i ułożone na tacce aluminiowej, która je osłoni. Dodatek warzyw i sosów to bogactwo witamin, które zabezpieczą przed działaniem wolnych rodników.
Marynata paprykowo-czereśniowa usprawni trawienie i wzmocni serce
Papryka poprawia trawienie i jest źródłem przeciwutleniaczy. Czereśnie zaś mają dużo potasu, który usuwa z organizmu nadmiar soli, dobrze wpływając na serce, nerki i stawy, oraz wit. B5, która wspomaga leczenie artretyzmu. Czereśnie mają też przeciwutleniacze i jod wzmacniający tarczycę i regulujący przemianę materii.
Składniki (na 1 kg mięsa):
papryka czerwona
szkl. czereśni
ząbek czosnku
po łyżce octu winnego, miodu, świeżej natki i lubczyku
po szczypcie pieprzu i chili
Sposób przygotowania:
Paprykę obieramy ze skóry. Miksujemy z wydrylowanymi czereśniami, posiekanym czosnkiem i resztą składników.
Mięso kroimy na plastry grubości 1 cm i nakłuwamy. Nacieramy marynatą i zostawiamy w temperaturze pokojowej na pół godziny.
Sos szałwiowo-żurawinowy na niestrawność i trawienie
Szałwia przynosi ulgę przy niestrawności i reguluje pracę jelit. Działa rozkurczowo i przeciwzapalnie. Żurawina wspomaga pracę jelit, trzustki i żołądka oraz obniża poziom cukru we krwi.
Składniki (na 1 kg mięsa):
200 ml jogurtu
szklanka żurawiny
1/2 łyżeczki cukru
sok z 1/2 cytryny
garść liści szałwii
szczypta pieprzu
cebula
łyżka masła
szklanka bulionu warzywnego lub mleka
Sposób przygotowania:
Do bulionu wrzucamy żurawinę i moczymy kwadrans. Miksujemy z jogurtem, cukrem, pieprzem i sokiem z cytryny.
Posiekane cebulę i szałwię podsmażamy na maśle. Zalewamy jogurtem i podgrzewamy, mieszając, aż sos zgęstnieje.
Marynata pomidorowa obniży poziom cholesterolu i wzmocni serce
Pomidory, także suszone, obniżają poziom cholesterolu i trójglicerydów oraz ciśnienie. Likopen wzmacnia serce i działa przeciwutleniająco.
Składniki (na 1 kg mięsa):
szkl. domowego przecieru lub passaty
łyżka sosu sojowego
garść kolendry
5-6 suszonych pomidorów
łyżka miodu
cebula
łyżka oleju
szczypta pieprzu
Sposób przygotowania:
Przecier mieszamy z sosem i miodem. Dodajemy pieprz, pokrojoną, zeszkloną na oleju cebulę, posiekane kolendrę i pomidory.
Smarujemy ponacinane mięso. Odstawiamy w temp. pokojowej na 30 min.
Marynata musztardowo-korzenna na sprawny układ pokarmowy
Musztarda wspomaga pracę układu pokarmowego, a przyprawy korzenne obniżają poziom cukru. Piwo dodane do marynaty jest bogate w polifenole, które obniżają poziom cholesterolu.
Składniki (na 1 kg mięsa):
5 łyżek musztardy z całymi ziarnami gorczycy
po szczypcie curry, cynamonu, kuminu
4-5 rozgniecionych goździków
łyżka świeżego imbiru
łyżka miodu
1/2 szkl. jasnego piwa
skórka otarta ze sparzonej limonki
3-4 rozgniecione jagody jałowca
4 łyżki oleju rzepakowego
Sposób przygotowania:
Składniki mieszamy. Karkówkę rozbijamy tłuczkiem, smarujemy marynatą i wstawiamy do lodówki na 12 godzin.
Sos lawendowy ułatwi trawienie i zapobiegnie wzdęciom
Lawenda zwiększa wydzielanie soku żołądkowego i wytwarzanie żółci, dzięki czemu sos z nią ułatwi strawienie karkówki i zapobiegnie wzdęciom.
Składniki (na 1 kg mięsa):
2 łyżki oliwy
cebula czerwona
sok wyciśnięty z pomarańczy
4 gałązki świeżej lawendy (lub łyżka suszonej)
2 gałązki tymianku (lub 1/2 łyżki suszonego)
4 łyżki mleka
szklanka jogurtu
szczypta pieprzu
Sposób przygotowania:
Siekamy lawendę i tymianek, kroimy cebulę, podsmażamy na oliwie, mieszamy z mlekiem i sokiem. Podgrzewamy chwilę, mieszając.
Po ostudzeniu dodajemy jogurt, pieprz do smaku. Chłodzimy w lodówce.
Połącz warzywa i owoce z ziołami, aby usprawnić trawienie
Pieczarki z oregano
Mają właściwości obniżające poziom cholesterolu i cukru. Są też bogate w przeciwutleniacze i poprawiający humor tryptofan.
Przygotowanie: Pieczarki myjemy, obsypujemy oregano, każdą przykrywamy kawałkiem sera żółtego mierzwionego i grillujemy.
Ananas i nektarynki z estragonem
Poprawiają trawienie i zapobiegają wzdęciom.
Przygotowanie: Ananas i 2 obrane nektarynki kroimy na plastry grubości 1 cm, smarujemy miodem, posypujemy estragonem. Układamy na tacce i grillujemy z obu stron.
Arbuz i jabłka z majerankiem
Obniżają poziom cholesterolu i wspomagają trawienie.
Przygotowanie: Pół małego arbuza i 2 obrane jabłka kroimy na plastry grubości 1 cm, skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy majerankiem. Grillujemy na tacce z obu stron.
Miks warzyw z rozmarynem
Dostarczy przeciwutleniaczy oraz zapobiegnie niestrawności.
Przygotowanie: Cukinię, marchew, bakłażan, cebulę i kolbę kukurydzy kroimy na kawałki. Mieszamy z 3 łyżkami oleju i łyżką rozmarynu. Układamy na tacce i grillujemy, mieszając.