Czosnek to naturalny antybiotyk! Jak go przygotowywać i z czym łączyć, aby nie stracił właściwości?
Czosnek ma wiele leczniczych właściwości, ale aby był zdrowy, należy go odpowiednio przygotowywać
Fot. 123rf.com

Czosnek to naturalny antybiotyk! Jak go przygotowywać i z czym łączyć, aby nie stracił właściwości?

Czosnek jest źródłem ponad 200 biologicznie czynnych substancji. Dzięki nim działa m.in. odkażająco, przeciwzapalnie i wzmacnia odporność organizmu. Sprawdź, jak go przygotowywać i z czym łączyć, by był najzdrowszy i nie tracił swoich właściwości. Jeśli obawiasz się o trawienie lub wystąpienie alergii, skorzystaj z domowego oleju czosnkowego. Wypróbuj też nasze przepisy na dania obiadowe z dużą ilością czosnku. 

Dodatkowo czosnek obniża ciśnienie krwi, reguluje poziom cukru i cholesterolu, wspomaga trawienie, zapobiega zakrzepom, poprawia wydajność nerek. Dlatego powinien znaleźć się w diecie osób po 50 r.ż., ale nie przesadzajmy z jego ilością. Dzienna dawka, która przyjmowana długotrwale nie wywoła problemów trawiennych, to 2 ząbki.

Jak przygotowywać czosnek, by nie stracił leczniczych właściwości?

Swoje właściwości czosnek zawdzięcza m.in. obecności związku siarkowego o nazwie alliina. Jednak by zaczęła działać, czosnek musi zostać roztarty – wtedy łączy się ona z allinazą i przekształca w wirusobójczą allicynę. Ale uwaga! Allicyna utlenia się, więc czosnek jemy do kilku godzin po zmiażdżeniu czy pokrojeniu.

Superwłaściwości ma świeży czosnek. Jeśli chcemy go piec, smażyć czy gotować, by chociaż częściowo zachował dobre właściwości, należy wcześniej ząbki zmiażdżyć i odczekać ok. kwadransa, by wytworzyła się allicyna.

Z czym łączyć czosnek, aby był najzdrowszy?

Czosnek zwiększa wchłanienie cynku, który też podnosi odporność. Dlatego warto łączyć go z produktami bogatymi w cynk (m.in. pełnoziarniste pieczywo, makaron, ryż).

Czosnek traci część właściwości w kwaśnym środowisku, więc lepiej nie łączyć go z octem czy sokiem z cytryny.

Może uczulać. Jest ciężkostrawny i nie jemy go, gdy bierzemy leki rozrzedzające krew.

Jak zrobić domowy olej czosnkowy?

13797098_m
Olej czosnkowy jest łatwiej trawiony niż surowy czosnek. Jak go przygotować? 
Fot. 123rf.com

Jeśli nie możemy jeść czosnku, warto zrobić olej czosnkowy, który jest łatwiej trawiony i rzadziej uczula.

Sposób przygotowania:

  1. 6 główek czosnku ze skórką dzielimy na ząbki, a następnie miażdżymy lub kroimy.
  2. Po 20 min zalewamy czosnek 2 szklanki oliwy lub oleju rzepakowego. Przykrywamy gazą i odstawiamy.
  3. Po 10 dniach przecedzamy. Olej przelewamy do ciemnej butelki i zakręcamy. Trzymamy w lodówce do pół roku.

Jak stosować?

Stosujemy do skrapiania sałatek i na kanapki – do smarowania pełnoziarnistego pieczywa. Uwaga! Jeśli mamy zapalenie żołądka lub przepuklinę żołądkowo-jelitową, skonsultujmy stosowanie oleju czosnkowego ze swoim lekarzem.

Przepisy na potrawy z dużą ilością czosnku

Kurczak w 40 ząbkach czosnku

46728165_m
Kurczak pieczony w ząbkach czosnku
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • kurczak
  • 40 ząbków czosnku (3-4 główki)
  • 5 dag masła
  • 1,5 łyżeczki soli
  • łyżeczka pieprzu
  • łyżeczka papryki
  • łyżeczka ziół

Sposób przygotowania:

  1. Masło roztapiamy na patelni razem z przyprawami. Letnim sosem nacieramy kurczaka w środku i na zewnątrz.
  2. Czosnek obieramy. Dzielimy na ząbki, które miażdżymy. Odstawiamy na kwadrans. Połową czosnku nadziewamy kurczaka.
  3. Układamy kurczaka na kilku ząbkach czosnku w brytfance i okładamy resztą czosnku. ● Przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową. Pieczemy 1,5 godziny w 200 st. W czasie pieczenia kurczaka polewamy kilka razy sosem z pieczenia.
  4. Po 1,5 godziny odkrywamy i pieczemy kurczaka jeszcze 30 minut w 180 st.

Czeska zupa czosnkowa

99580824_m
Czeska zupa czosnkowa
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • litr bulionu
  • cebula
  • 10-12 ząbków czosnku
  • 5 dag startego sera żółtego
  • 3 ziemniaki
  • 4-5 kromek czerstwego chleba
  • 20 dag wędliny drobiowej
  • 6 łyżek oleju
  • łyżeczka majeranku
  • sól
  • pieprz
  • natka
  • jajko

Sposób przygotowania:

  1. Czosnek miażdżymy, odstawiamy na kwadrans. Cebulę kroimy w piórka i szklimy na połowie oleju. Dodajemy połowę czosnku, chwilę smażymy. Dodajemy bulion, obrane i pokrojone ziemniaki, sól i pieprz. Gotujemy 20 min.
  2. Dodajemy resztę czosnku i majeranek. Wlewamy roztrzepane jajko. Gotujemy 2-3 min, aż jajko się zetnie.  Chleb kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni.
  3. Wlewamy zupę na talarze. Dodajemy chleb, pokrojoną w kostkę szynkę, posypujemy serem i natką.

 

Czytaj więcej