Czosnek niedźwiedzi to wyjątkowa roślina. Wybornie smakuje, korzystnie wpływa na zdrowie. Rośnie dziko, nie można go jednak wszędzie zbierać. Można natomiast hodować czosnek niedźwiedzi w ogródku. Tak jest bezpieczniej, bo nie pomylimy go z rośliną, która może nam zaszkodzić!
Spis treści
Czosnek niedźwiedzi rosnący dziko można zbierać tylko wówczas, gdy mamy specjalne zezwolenie i to tylko w trzech województwach. Ale można go uprawiać w ogródku. Warto mieć pod ręką czosnek niedźwiedzi, bo jest wyjątkowo smaczny i zdrowy. Sprawdź, jakie ma właściwości i w jaki sposób go uprawiać. Co można zrobić z czosnku niedźwiedziego?
Z początkiem wiosny w lasach zaczynają pojawiać się połacie liści czosnku niedźwiedziego, zwanego też cebulą czarownic. Nazwa – czosnek niedźwiedzi – ma swoje źródło w wierzeniach, że jest to pierwszy posiłek niedźwiedzia, który go wzmacnia po wybudzeniu z zimowego snu.
Czosnek niedźwiedzi (Allium ursinum L.) jest gatunkiem z rodziny amarylkowatych (Amaryllidaceae). Rośnie dziko na terenie Europy, Azji Mniejszej i Kaukazu, jest też uprawiany w innych regionach. W Polsce występuje głównie w Sudetach, Karpatach, na Pogórzu i na przyległym obszarze (Kotlina Sandomierska i wyżyny).
Jest rośliną mrozoodporną, ma właściwości lecznicze. Podstawowym materiałem używanym do produkcji mikstur leczniczych oraz przyprawą są pachnące czosnkiem liście. Można je kisić, marynować, dodawać do sałatek, a także przygotowywać z nich zupy.
Czosnek niedźwiedzi objęty jest w Polsce częściową ochroną gatunkową (od 2004 roku). Oznacza to, że ze stanowisk naturalnych wolno go pozyskiwać jedynie na podstawie zezwolenia wydanego przez regionalnego dyrektora ochrony środowiska. Liście czosnku można zbierać tylko ręcznie, wyłącznie w województwach: śląskim, małopolskim i podkarpackim. Podczas zbioru należy zostawić nie mniej jak 75 proc. roślin i nie wolno uszkadzać części podziemnych.
Czosnek niedźwiedzi uważany jest za gatunek ustępujący, choć obecnie nie znajduje się na „Czerwonej liście” roślin. Może się to zmienić, ponieważ zagrożeniem dla czosnku niedźwiedziego są nie tylko osoby, które zbierają go bez zezwolenia, ale również zmieniająca się struktura lasów – z mieszanych na monokultury iglaste, niszczenie lasów łęgowych podczas regulacji rzek, zabudowywanie brzegów rzek.
Czosnek niedźwiedzi kwitnie od kwietnia do maja. Jego zbiór rozpoczyna się z początkiem wiosny i trwa do wyrośnięcia pędów kwiatowych - wtedy liście zaczynają obumierać. Największym niebezpieczeństwem przy zbiorze czosnku niedźwiedziego jest to, że łatwo możemy go pomylić z trującą konwalią majową lub zimowitem jesiennym. Rośliny te mają liście łudząco podobne do tych czosnkowych. Aby uniknąć pomyłki, należy zwracać baczną uwagę na charakterystyczne cechy rośliny. Czosnek niedźwiedzi ma:
Z liści wyrastają długie łodygi, zakończone kulistymi, białymi kwiatostanami wydzielając delikatny charakterystyczny czosnkowy zapach. Kwiatostany te nie są jadalne, ponieważ zawierają substancje szkodliwe dla człowieka. Jeżeli nie mamy stuprocentowej pewności, z jaką rośliną mamy do czynienia, lepiej jej nie zrywać.
Czosnek niedźwiedzi lubi przepuszczalne, żyzne podłoże. W odróżnieniu od większości gatunków czosnków do uprawy czosnku niedźwiedziego nadają się najlepiej miejsca cieniste lub pół cieniste, najlepiej pod koronami drzew. Wymaga żyznej, próchnicznej gleby, umiarkowanie wilgotnej, o odczynie zbliżonym do obojętnego lub lekko zasadowym. Jest rośliną całkowicie mrozoodporną (geofit). Nie zaleca się sadzenia go na glebie podmokłej, gdyż jego cebule narażone są wtedy na gnicie.
Czosnek niedźwiedzi możemy uprawiać również w pojemnikach na balkonie lub tarasie.
Czosnek niedźwiedzi sadzimy lub siejemy najczęściej wczesną jesienią, w rozstawie 30x30 cm, na głębokości do 1-2 cm, w skrzynkach można nieznacznie gęściej.
Jeśli nie chcemy czekać do jesieni z wysiewem nasion, możemy przez 4 tygodnie przechować nasiona w foliowym worku z wilgotnym piaskiem w cieniu, w temperaturze 20–25°C, a następnie na kolejne 4 tygodnie całość włożyć do lodówki (0–4°C). Tylko ten zabieg gwarantuje prawidłowe kiełkowanie nasion.
Czosnek niedźwiedzi należy podlewać z umiarem. Intensywniejszego nawadniania potrzebuje w okresach suszy, w upalne wiosny i lata lub uprawiany w doniczkach (ziemia wtedy szybciej wysycha).
Czosnek niedźwiedzi można zasilać wieloskładnikowym nawozem. Rabatę w sierpniu możemy oczyszczać z pożółkłych liści, a następnie wykopywać cebulki i rozsadzać je. Jesienią korzystnym dla rozwoju zabiegiem jest ściółkowanie kompostem i odkwaszonym torfem. Zasilanie roślin po ścinaniu liści lub przesadzaniu może przyspieszyć ich odrastanie wiosną. Czosnek uprawiany w pojemniku powinniśmy częściej nawozić.
Jeśli uprawiamy czosnek niedźwiedzi w ogrodzie, warto mu pozostawić dużo wolnej przestrzeni. W następnym roku po przekwitnięciu nasiona, które zostały rozsiane przez owady wykiełkują i dadzą kolejne rośliny (czosnek niedźwiedzi jest dość ekspansywny).
Składniki:
Przygotowanie:
Składniki:
Przygotowanie:
Składniki:
Przygotowanie:
Składniki:
Przygotowanie:
Zdaniem Łukasza Łuczaja, autora m.in. książki „Dzikie rośliny jadalne Polski”, nie należy zalewać oliwą surowego czosnku niedźwiedziego, aby później go zjeść. Może to być niebezpieczne. W oliwie powstają warunki beztlenowe, które sprzyjają rozwojowi bakterii Clostridium botulinum (występuje ona powszechnie w glebie) wytwarzającej toksynę botulinową. Możemy więc zatruć się jadem kiełbasianym.
Czosnek niedźwiedzi zawsze trzeba bardzo starannie umyć, a nawet sparzyć. Zalany oliwą lub w postaci pesto przechowujemy w lodówce nie dłużej niż 4 dni. Pesto podzielone na porcje możemy tez zamrozić. W ten sposób unikniemy ryzyka zatrucia.