Nasiona chia najczęściej dodajemy do jogurtów ale można je wykorzystać do wielu innych pysznych dań.
Fot. 123RF
ABC gotowania
Co zrobić z nasion chia, do czego je dodawać? 15 wyjątkowych przepisów na dania z ziarnami szałwii hiszpańskiej
Marta Barczyńska
22.03.2022 10:04
Chia (wymawiaj: czija) to ziarna szałwii hiszpańskiej. Dostarczają kwasów omega-3, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania mózgu. Regulują ciśnienie potasu oraz są źródłem błonnika. By skorzystać z ich dobroczynnych zalet, nie trzeba ich nawet gotować! Wystarczy wymieszać z mlekiem czy sokiem. Podpowiadamy, do czego dodawać chia. Zebraliśmy też kilkanaście przepisów na dania z nasionami chia – są pyszne, zdrowe i oryginalne!
Nasiona chia pochodzą z Ameryki Południowej. Rdzenna ludność tych ziem uważała, że ziarna chia zapewniają siłę i składała je... w ofierze swoim bogom! Aztekowie i Majowie wierzyli, że jedzenie łyżki dziennie tych nasion zapewni witalność i zwycięstwo każdemu wojownikowi. W Europie nasiona te zrobiły się popularne dopiero w XXI w.
Do czego dodawać nasiona chia
Nasiona chia są neutralne w smaku,dlatego można je łączyć ze słodkimi składnikami jak miód, sok owocowy, mleko lub śmietanka ale pasują też do dań pikantnych np. zup gotowanych na mięsie, warzyw, gulaszy.
Do zupy dodajemy chia bezpośrednio, wsypując 2-3 łyżki po ugotowaniu, póki zupa jest ciepła.
Aby zrobić pudding, mieszamy ziarna z mlekiem, sokiem lub wodą, w proporcji 1 łyżka na 9 łyżek płynu. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin, mieszając 3-4 razy, aby pudding gęstniał równomiernie. Można go jeść bez dodatków, wymieszać z owsianką, polać musem z mrożonych owoców lub dżemem.
Ptasie mleczko z nasionami chia
Składniki:
400 ml mleczka kokosowego
3 łyżeczki nasion chia
2 łyżki ksylitolu (lub cukru)
łyżeczka cukru wanilinowego
łyżeczka oleju kokosowego
łyżka żelatyny
Polewa:
2 łyżki kakao
łyżeczka oleju kokosowego
łyżeczka ksylitolu
Przygotowanie:
Podgrzewamy mleczko z chia, cukrami i olejem. Gotujemy 10 minut. W masie rozpuszczamy żelatynę.
Formę wykładamy folią i wlewamy masę. Gdy ostygnie, wstawiamy do lodówki na 20 minut.
Podgrzewamy, mieszając, kakao razem z olejem i cukrem, aż się kakao i cukier się rozpuszczą. Wylewamy na masę. Chłodzimy ok. 5 godzin.
Buraczane kluski z chia
Składniki:
50 dag ugotowanych lub upieczonych buraków
1 i 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
4 łyżki nasion chia zmielonych w młynku
sól
Przygotowanie:
Ostudzone buraki miksujemy na jednolitą masę. Przekładamy do miski. Dodajemy mąkę ziemniaczana i chia. Mieszamy dokładnie. Odstawiamy na 10 minut.
Zagotowujemy osoloną wodę, kluski przecieramy przez sitko lub nakładamy łyżką tak jak klasyczne kluski kładzione. Gotujemy przez 2 minuty od wypłynięcia. Wyławiamy na talerz i polewamy olejem. Podajemy z sosem, jogurtem lub z pesto, orzechami i serem.
Muffinki z chia
Składniki:
3 łyżki nasion chia
3 łyżki siemienia lnianego
8 łyżek płatków owsianych
łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1 i 3/4 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
100 ml oleju
1 szklanka mleka
1 jajko
1 op. cukru wanilinowego
Przygotowanie:
W jednej misce mieszamy mąkę z sodą, proszkiem, nasionami chia i siemienia, płatkami owsianymi, cukrami. W drugiej misce łączymy mleko z olejem i jajkiem.
Mieszamy składniki suche z mokrymi.
Papilotki lub silikonowe formy wypełniamy do 2/3 wysokości ciastem. Pieczemy 25 minut w 180 st.
Do kremu dodajemy serki. Podgrzewamy do rozpuszczenia. Wsypujemy chia. Doprawiamy do smaku pieprzem.
Kulki marchewkowo-jaglane z chia
Składniki:
5 dag suchej kaszy jaglanej
2 marchewki
1/2 szklanki nasion chia oraz chia do obtoczenia kulek
1/4 szklanki płatków owsianych
1/4 szklanki wiórków kokosowych
1/4 szklanki orzechów włoskich
2 łyżeczki miodu
1 łyżeczka cynamonu
1,5 szklanki mleka
Przygotowanie:
Kaszę płuczemy na sitku i gotujemy w szklance mleka do miękkości. Miksujemy,
Marchewki obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Mieszamy nasiona chia, wiórki kokosowe, płatki owsiane i cynamon. Dodajemy marchewkę, posiekane orzechy włoskie, miód i zmiksowaną kaszę jaglaną. Dolewamy pół szklanki mleka. Z masy formujemy małe kulki (jeśli jest za sucha dolewamy więcej mleka). Kulki obtaczamy w nasionach chia i wkładamy na 4-5 godzin do lodówki.
Nasza rada! Do masy możemy też dodać 2 łyżki masła orzechowego. Kulki będą słodsze, ale i bardziej kaloryczne.
Sałatka z awokado, serem i nasionami chia
Składniki:
opakowanie sera feta
1 awokado
łyżka oliwy
1/2 szklanki nasion chia
sól
pieprz
sok z ćwiartki cytryny
Przygotowanie:
Awokado myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Skrapiamy sokiem z cytryny.
Feta kroimy w kostkę.
Mieszamy awokado z serem feta.
Oliwę mieszamy ze szczyptą soli i szczyptą pieprzu. Polewamy sałatkę. Posypujemy nasionami chia.
Łosoś z chia
Składniki:
60 dag filetów z łososia
2 jajka
3 łyżki nasion chia
łyżka nasion sezamu
10 dag orzechów włoskich
szczypta pieprzu cytrynowego
sól
olej
sok z cytryny
Przygotowanie:
Filety nacieramy sokiem z cytryny i posypujemy solą oraz pieprzem.
Rozbełtujemy jajko.
Mielimy nasiona chia z orzechami. Mieszamy je razem z sezamem.
Obtaczamy w jajku i ziarnach filety. Lekko dociskamy, by panierka lepiej przywarła. Chłodzimy w lodówce przez 30 minut (by panierka nie odpadała)
Smażymy na rozgrzanym oleju.
Nasza rada! Jeśli wolimy chudszą rybę, możemy ją owinąć folią aluminiową i pieczemy w nagrzanym piekarniku 20 minut w 180 st.
Ciasto z borówkami, migdałami i nasionami chia
Składniki:
4 jajka
3 szklanki mąki
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 łyżek ziaren chia
1 szklanka borówek do ciasta oraz 1/4 szklanki dodatkowo do posypania wierzchu
olej do wysmarowania tortownicy
bułka tarta do wysypania tortownicy
mąka do obtoczenia borówek
szklanka soku z czerwonych owoców np. wiśni
2 łyżeczki żelatyny
Przygotowanie:
Jajka ubijamy z cukrami na puszystą masę.
Dodajemy olej i mleko i miksujemy na niskich obrotach.
Dodajemy mąkę, proszek i nasiona chia. Mieszamy.
Ciasto wlewamy do wysmarowanej olejem i wysypanej bułką tartą tortownicy.
Posypujemy umytymi i obtoczonymi w mące borówkami.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 40 minut w 180 st.
Ciasto studzimy.
Przygotowujemy wiśniową galaretkę. Gotujemy szklankę wody, dodajemy sok i rozpuszczamy żelatynę. Gdy się lekko zetnie, wylewamy na ciasto. Umytymi borówkami posypujemy krawędzie ciasta. Ciasto wkładamy do lodówki na 2-3 godziny.
Chleb z chia
Składniki:
3 łyżki nasion chia
łyżka mielonego ostropestu
1 szklanka mleka
50 dag mąki
30 g świeżych drożdży
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
5 łyżek oleju
olej do posmarowania formy
mąka do wysypania formy
Przygotowanie:
Nasiona chia zalewamy mlekiem i odstawiamy na godzinę. Ponownie mieszamy i odstawimy pod przykryciem do lodówki na noc.
Na drugi dzień wyjmujemy nasiona i zostawiamy na godzinę do ocieplenia.
Drożdże mieszamy z cukrem aż się rozpuszczą.
Chia mieszamy z ostropestem, solą i pół szklanki ciepłej wody. Dodajemy drożdże, mąkę i olej. Zagniatamy ciasto i zostawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia.
Ponownie zagniatamy ciasto. Przekładamy do wysmarowanej olejem i wysypanej mąką formy. Zostawiamy do wyrośnięcia.
Chleb wstawiamy do nagrzanego do 200 st. piekarnika. Pieczemy 25 minut. Zmniejszamy temperaturę do 180 st. i dalej pieczemy jeszcze kolejne 25 minut.
Chili con carne z nasionami chia
Składniki:
40 dag mięsa mielonego
puszka krojonych pomidorów bez skóry
pół szklanki czerwonej suchej fasoli
pół szklanki białej suchej fasoli
olej
1 papryka
2 cebule
2 ząbki czosnku
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1 litr bulionu
1 strąk chili
sól
pieprz
2 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka kuminu
marchew
ziemniak
1/4 szklanki nasion chia
Przygotowanie:
Mięso, posiekaną cebulę, zmiażdżony czosnek, pokrojoną paprykę i chili posypujemy solą, pieprzem, papryką, oregano i kuminem. Następnie podsmażamy na oleju.
Zalewamy bulionem, dodajemy namoczone przez noc i odcedzone fasole. Dusimy 30 minut.
Dodajemy koncentrat, obrane i pokrojone marchew i ziemniaki oraz nasiona chia i dusimy jeszcze 20 minut.
Domowe brzoskwiniowe lody z chia
Składniki:
1/2 szklanki mleka kokosowego
1/2 szklanki mleka migdałowego
3/4 szklanki pokrojonych brzoskwiń (świeżych lub z puszki)
2 łyżki nasion chia
1 łyżka syropu klonowego lub daktylowego albo miodu
Przygotowanie:
Miksujemy mleko migdałowe z mleczkiem. Dodajemy nasiona chia i syrop.
Mieszamy z drobno pokrojonymi kawałkami brzoskwiń.
Przelewamy płyn do foremek na lody. Wkładamy patyczki. I wstawiamy na noc do zamrażalnika.
Bananowo-cytrynowe placki z nasionami chia
Składniki:
1 i 2/3 szklanki mąki
190 ml mleka
3 łyżki nasion chia
2 łyżki cukru
2 jajka
banan
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cytryna
olej
łyżeczka sody
Przygotowanie:
Cytrynę przelewamy wrzątkiem i moczymy 30 minut w szklance wody z dodatkiem sody. Dzięki temu usuniemy część imazalilu lub thiabendazolu (czyli toksycznych substancji konserwujących, którymi są zabezpieczane cytrusy do transportu). Myjemy cytrynę octem i ponownie sparzamy. Ścieramy zewnętrzną część skórki (tzw. flavedo czyli żółtą część, nie ścieramy gorzkiego albedo -biała część skórki).
Mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, skórkę i nasiona chia.
Ucieramy cukier z jajkami i łyżką soku z cytryny. Dodajemy rozgnieciony banan.
Masę bananowo-jajeczną mieszamy z mąką i mlekiem. Odstawiamy na kwadrans.
Na rozgrzanym oleju smażymy niewielkie placki. Podajemy z owocami.
Nasza rada! Jeśli chcemy, by ciasto było bardziej żółte do masy możemy dodać pół łyżeczki kurkumy.
Napój indyjski mango lassi z nasionami chia
Składniki:
25 dag gęstego jogurtu naturalnego
1 mango
1 łyżka miodu
2 szczypty kardamonu
2 czubate łyżki chia
1/2 szklanki mleka kokosowego
Przygotowanie:
Nasiona chia zalewamy mlekiem. Odstawiamy na godzinę.
Miksujemy obrane i pokrojone mango z jogurtem, miodem i kardamonem.
Mieszamy napęczniałe chia z jogurtem.
Dietetyczna, bezglutenowa pizza z patelni
Składniki:
5 dag mąki gryczanej (lub zmielonej suchej kaszy gryczanej)
3 łyżki nasion chia
jajko
4 łyżki pasty warzywnej
papryka
pomidor
opakowanie sera feta
cebula
pieczarki
garść szpinaku
7 pieczarek
sól
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
2 łyżki oleju
Przygotowanie:
Jajko mieszamy z mąką, nasionami chia, szczyptą soli i ziołami.
Ciasto wylewamy na posmarowaną olejem, rozgrzaną patelnię. Smażymy na małym ogniu 5 minut. Odwracamy na drugą stronę.