Co zrobić z nasion chia, do czego je dodawać? 15 wyjątkowych przepisów na dania z ziarnami szałwii hiszpańskiej
Nasiona chia najczęściej dodajemy do jogurtów ale można je wykorzystać do wielu innych pysznych dań.
Fot. 123RF

Co zrobić z nasion chia, do czego je dodawać? 15 wyjątkowych przepisów na dania z ziarnami szałwii hiszpańskiej

Chia (wymawiaj: czija) to ziarna szałwii hiszpańskiej. Dostarczają kwasów omega-3, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania mózgu. Regulują ciśnienie potasu oraz są źródłem błonnika. By skorzystać z ich dobroczynnych zalet, nie trzeba ich nawet gotować! Wystarczy wymieszać z mlekiem czy sokiem. Podpowiadamy, do czego dodawać chia. Zebraliśmy też kilkanaście przepisów na dania z nasionami chia – są pyszne, zdrowe i oryginalne!

 

Nasiona chia pochodzą z Ameryki Południowej. Rdzenna ludność tych ziem uważała, że ziarna chia zapewniają siłę i składała je... w ofierze swoim bogom! Aztekowie i Majowie wierzyli, że jedzenie łyżki dziennie tych nasion zapewni witalność i zwycięstwo każdemu wojownikowi. W Europie nasiona te zrobiły się popularne dopiero w XXI w.

Do czego dodawać nasiona chia

57275984_m
Nasiona chia najczęściej dodaje się do jogurtu, ale to nie jedyna możliwość wykorzystania ich w kuchni!
Źródło

Nasiona chia są neutralne w smaku, dlatego można je łączyć ze słodkimi składnikami jak miód, sok owocowy, mleko lub śmietanka ale pasują też do dań pikantnych np. zup gotowanych na mięsie, warzyw, gulaszy.

  • Do zupy dodajemy chia bezpośrednio, wsypując 2-3 łyżki po ugotowaniu, póki zupa jest ciepła. 
  • Aby zrobić pudding, mieszamy ziarna z mlekiem, sokiem lub wodą, w proporcji 1 łyżka na 9 łyżek płynu. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin, mieszając 3-4 razy, aby pudding gęstniał równomiernie. Można go jeść bez dodatków, wymieszać z owsianką, polać musem z mrożonych owoców lub dżemem.

Ptasie mleczko z nasionami chia

79277053_m
Ptasie mleczko z chia to zdrowa przekąska, którą łatwo przygotujemy.
123RF

Składniki:

  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 3 łyżeczki nasion chia
  • 2 łyżki ksylitolu (lub cukru) 
  • łyżeczka cukru wanilinowego 
  • łyżeczka oleju kokosowego 
  • łyżka żelatyny

Polewa:

  • 2 łyżki kakao 
  • łyżeczka oleju kokosowego
  • łyżeczka ksylitolu

Przygotowanie:

  1. Podgrzewamy mleczko z chia, cukrami i olejem. Gotujemy 10 minut. W masie rozpuszczamy żelatynę.
  2. Formę wykładamy folią i wlewamy masę. Gdy ostygnie, wstawiamy do lodówki na 20 minut.
  3. Podgrzewamy, mieszając, kakao razem z olejem i cukrem, aż się kakao i cukier się rozpuszczą. Wylewamy na masę. Chłodzimy ok. 5 godzin.

Buraczane kluski z chia

140560498_m
Dodatek chia sprawi, że kluseczki z buraków będą jeszcze zdrowsze.
123RF

 

Składniki:

  • 50 dag ugotowanych lub upieczonych buraków 

  • 1 i 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej

  • 4 łyżki nasion chia zmielonych w młynku

  • sól 

Przygotowanie:

  1. Ostudzone buraki miksujemy na jednolitą masę. Przekładamy do miski. Dodajemy mąkę ziemniaczana i chia. Mieszamy dokładnie. Odstawiamy na 10 minut.
  2.  Zagotowujemy osoloną wodę, kluski przecieramy przez sitko lub nakładamy łyżką tak jak klasyczne kluski kładzione. Gotujemy przez 2 minuty od wypłynięcia. Wyławiamy na talerz i polewamy olejem. Podajemy z sosem, jogurtem lub z pesto, orzechami i serem.

Muffinki z chia

89051199_m
Muffinki z chia możemy polać rozpuszczoną czekoladą.
123RF

Składniki:

  • 3 łyżki nasion chia
  • 3 łyżki siemienia lnianego
  • 8 łyżek płatków owsianych
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 i 3/4 szklanki mąki 
  • 1/2 szklanki cukru
  • 100 ml oleju
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko
  • 1 op. cukru wanilinowego

Przygotowanie:

  1. W jednej misce mieszamy mąkę z sodą, proszkiem, nasionami chia i siemienia, płatkami owsianymi, cukrami. W drugiej misce łączymy mleko z olejem i jajkiem. 
  2. Mieszamy składniki suche z mokrymi.
  3. Papilotki lub silikonowe formy wypełniamy do 2/3 wysokości ciastem. Pieczemy 25 minut w 180 st.

Krem z brokułów z chia

132575624_m
Nasiona chia zagęszczą zupy np. krem z brokułów.
123RF

Składniki:

  • 30 dag różyczek brokuła
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki nasion chia
  • 1 ziemniak
  • olej
  • 2 serki topione
  • pieprz
  • 1 litr bulionu

Przygotowanie:

  1. Na oleju podsmażamy posiekaną cebulę, pokrojone różyczki, zmiażdżony czosnek, pokrojonego ziemniaka. 
  2. Zalewamy bulionem. Gotujemy 20 minut. Miksujemy.
  3. Do kremu dodajemy serki. Podgrzewamy do rozpuszczenia. Wsypujemy chia. Doprawiamy do smaku pieprzem. 

Kulki marchewkowo-jaglane z chia

164367973_m
Kulki z marchewkową, kaszą jaglaną i chia dostarczą dużo energii.
123RF

Składniki:

  • 5 dag suchej kaszy jaglanej
  • 2 marchewki
  • 1/2 szklanki nasion chia oraz chia do obtoczenia kulek
  • 1/4 szklanki płatków owsianych
  • 1/4 szklanki wiórków kokosowych
  • 1/4 szklanki orzechów włoskich
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1,5 szklanki mleka

Przygotowanie:

  1. Kaszę płuczemy na sitku i gotujemy w szklance mleka do miękkości. Miksujemy,
  2. Marchewki obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. 
  3. Mieszamy nasiona chia, wiórki kokosowe, płatki owsiane i cynamon. Dodajemy marchewkę, posiekane orzechy włoskie, miód i zmiksowaną kaszę jaglaną. Dolewamy pół szklanki mleka. Z masy formujemy małe kulki (jeśli jest za sucha dolewamy więcej mleka). Kulki obtaczamy w nasionach chia i wkładamy na 4-5 godzin do lodówki.

Nasza rada! Do masy możemy też dodać 2 łyżki masła orzechowego. Kulki będą słodsze, ale i bardziej kaloryczne.

Sałatka z awokado, serem i nasionami chia

70872612_m
Sałatka z awokado i chia dostarczy do organizmu zdrowych kwasów nienasyconych.
123RF

Składniki:

  • opakowanie sera feta
  • 1 awokado
  • łyżka oliwy
  • 1/2 szklanki nasion chia
  • sól
  • pieprz
  • sok z ćwiartki cytryny

Przygotowanie:

  1. Awokado myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Skrapiamy sokiem z cytryny.
  2. Feta kroimy w kostkę.
  3. Mieszamy awokado z serem feta. 
  4. Oliwę mieszamy ze szczyptą soli i szczyptą pieprzu. Polewamy sałatkę. Posypujemy nasionami chia.

Łosoś z chia

135727710_m
Z nasion chia zrobimy zdrową panierkę do ryby czy kotleta.
123RF

Składniki:

  • 60 dag filetów z łososia
  • 2 jajka
  • 3 łyżki nasion chia
  • łyżka nasion sezamu
  • 10 dag orzechów włoskich
  • szczypta pieprzu cytrynowego
  • sól
  • olej
  • sok z cytryny

Przygotowanie:

  1. Filety nacieramy sokiem z cytryny i posypujemy solą oraz pieprzem.
  2. Rozbełtujemy jajko.
  3. Mielimy nasiona chia z orzechami. Mieszamy je razem z sezamem.
  4. Obtaczamy w jajku i ziarnach filety. Lekko dociskamy, by panierka lepiej przywarła. Chłodzimy w lodówce przez 30 minut (by panierka nie odpadała)
  5. Smażymy na rozgrzanym oleju.

Nasza rada! Jeśli wolimy chudszą rybę, możemy ją owinąć folią aluminiową i pieczemy w nagrzanym piekarniku 20 minut w 180 st.

Ciasto z borówkami, migdałami i nasionami chia

134664065_m
Ciasto z borówkami, migdałami i nasionami chia to deser pełen antyoksydantów.
123RF

Składniki:

  • 4 jajka
  • 3 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki mleka
  •  3/4 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego 
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 łyżek ziaren chia
  • 1 szklanka borówek do ciasta oraz 1/4 szklanki dodatkowo do posypania wierzchu
  • olej do wysmarowania tortownicy
  • bułka tarta do wysypania tortownicy
  • mąka do obtoczenia borówek
  • szklanka soku z czerwonych owoców np. wiśni
  • 2 łyżeczki żelatyny

Przygotowanie:

  1. Jajka ubijamy z cukrami na puszystą masę.
  2. Dodajemy olej i mleko i miksujemy na niskich obrotach.
  3. Dodajemy mąkę, proszek i nasiona chia. Mieszamy.
  4. Ciasto wlewamy do wysmarowanej olejem i wysypanej bułką tartą tortownicy.
  5. Posypujemy umytymi i obtoczonymi w mące borówkami.
  6. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 40 minut w 180 st.
  7. Ciasto studzimy. 
  8. Przygotowujemy wiśniową galaretkę. Gotujemy szklankę wody, dodajemy sok i rozpuszczamy żelatynę. Gdy się lekko zetnie, wylewamy na ciasto. Umytymi borówkami posypujemy krawędzie ciasta. Ciasto wkładamy do lodówki na 2-3 godziny. 

Chleb z chia

144226155_m
Chleb z chia usprawni trawienie.
123RF

Składniki:

  • 3 łyżki nasion chia
  •  łyżka mielonego ostropestu
  • 1 szklanka mleka 
  • 50 dag mąki 
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 5 łyżek oleju 
  • olej do posmarowania formy
  • mąka do wysypania formy

Przygotowanie:

  1. Nasiona chia zalewamy mlekiem i odstawiamy na godzinę. Ponownie mieszamy i odstawimy pod przykryciem do lodówki na noc.
  2. Na drugi dzień wyjmujemy nasiona i zostawiamy na godzinę do ocieplenia.
  3. Drożdże mieszamy z cukrem aż się rozpuszczą.
  4. Chia mieszamy z ostropestem, solą i pół szklanki ciepłej wody. Dodajemy drożdże, mąkę i olej. Zagniatamy ciasto i zostawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia.
  5. Ponownie zagniatamy ciasto. Przekładamy do wysmarowanej olejem i wysypanej mąką formy. Zostawiamy do wyrośnięcia.
  6. Chleb wstawiamy do nagrzanego do 200 st. piekarnika. Pieczemy 25 minut. Zmniejszamy temperaturę do 180 st. i dalej pieczemy jeszcze kolejne 25 minut.

Chili con carne z nasionami chia

37300787_m
Chili con carne do popularne danie kuchni meksykańskiej. Dodatek chia zwiększy ilość błonnika i ułatwi trawienie mięsa.
123RF

Składniki:

  • 40 dag mięsa mielonego
  • puszka krojonych pomidorów bez skóry
  • pół szklanki czerwonej suchej fasoli
  • pół szklanki białej suchej fasoli
  • olej
  • 1 papryka
  • 2 cebule 
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego 
  • 1 litr bulionu
  • 1 strąk chili
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka kuminu
  • marchew
  • ziemniak
  • 1/4 szklanki nasion chia

Przygotowanie:

  1. Mięso, posiekaną cebulę, zmiażdżony czosnek, pokrojoną paprykę i chili posypujemy solą, pieprzem, papryką, oregano i kuminem. Następnie podsmażamy na oleju.
  2. Zalewamy bulionem, dodajemy namoczone przez noc i odcedzone fasole. Dusimy 30 minut. 
  3. Dodajemy koncentrat, obrane i pokrojone marchew i ziemniaki oraz nasiona chia i dusimy jeszcze 20 minut.

Domowe brzoskwiniowe lody z chia

43445047_m
Dodatek chia sprawi, że lody staną się zdrową przekąską.
123RF

Składniki:

  • 1/2 szklanki mleka kokosowego 

  • 1/2 szklanki mleka migdałowego

  • 3/4 szklanki pokrojonych brzoskwiń (świeżych lub z puszki)

  • 2 łyżki nasion chia

  • 1 łyżka syropu klonowego lub daktylowego albo miodu

Przygotowanie:

  1. Miksujemy mleko migdałowe z mleczkiem. Dodajemy nasiona chia i syrop. 
  2. Mieszamy z drobno pokrojonymi kawałkami brzoskwiń.
  3. Przelewamy płyn do foremek na lody. Wkładamy patyczki. I wstawiamy na noc do zamrażalnika.

Bananowo-cytrynowe placki z nasionami chia

89965388_m
Placki bananowo-cytrynowe z chia to dobry pomysł na zdrowe śniadanie. A polane cytrynowym lukrem będą świetnym deserem.
123RF

Składniki:

  •  1 i 2/3 szklanki mąki
  • 190 ml mleka 
  • 3 łyżki nasion chia
  • 2 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • banan
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cytryna
  • olej 
  • łyżeczka sody

Przygotowanie:

  1. Cytrynę przelewamy wrzątkiem i moczymy 30 minut w szklance wody z dodatkiem sody. Dzięki temu usuniemy część imazalilu lub thiabendazolu (czyli toksycznych substancji konserwujących, którymi są zabezpieczane cytrusy do transportu). Myjemy cytrynę octem i ponownie sparzamy. Ścieramy zewnętrzną część skórki (tzw. flavedo czyli żółtą część, nie ścieramy gorzkiego albedo -biała część skórki).
  2. Mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, skórkę i nasiona chia.
  3. Ucieramy cukier z jajkami i łyżką soku z cytryny. Dodajemy rozgnieciony banan.
  4. Masę bananowo-jajeczną mieszamy z mąką i mlekiem. Odstawiamy na kwadrans.
  5. Na rozgrzanym oleju smażymy niewielkie placki. Podajemy z owocami.

Nasza rada! Jeśli chcemy, by ciasto było bardziej żółte do masy możemy dodać pół łyżeczki kurkumy.

Napój indyjski mango lassi z nasionami chia

42583053_m
Indyjski koktajl mleczny z mango i chia jest idealny na drugie śniadanie. Szybko przywróci energię i orzeźwi!
123RF

Składniki:

  • 25 dag gęstego jogurtu naturalnego 
  • 1 mango
  • 1 łyżka miodu
  • 2 szczypty kardamonu
  • 2 czubate łyżki chia
  • 1/2 szklanki mleka kokosowego

Przygotowanie:

  1. Nasiona chia zalewamy mlekiem. Odstawiamy na godzinę.
  2. Miksujemy obrane i pokrojone mango z jogurtem, miodem i kardamonem.
  3. Mieszamy napęczniałe chia z jogurtem.

Dietetyczna, bezglutenowa pizza z patelni 

168557809_m
Pizza z mąki gryczanej i nasion chia to zdrowszy wybór niż zwykła pizza pszenna.
12RF

Składniki:

  • 5 dag mąki gryczanej (lub zmielonej suchej kaszy gryczanej)
  • 3 łyżki nasion chia
  • jajko
  • 4 łyżki pasty warzywnej
  • papryka
  • pomidor
  • opakowanie sera feta
  • cebula
  • pieczarki
  • garść szpinaku
  • 7 pieczarek
  • sól
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 2 łyżki oleju

Przygotowanie:

  1. Jajko mieszamy z mąką, nasionami chia, szczyptą soli i ziołami.
  2. Ciasto wylewamy na posmarowaną olejem, rozgrzaną patelnię. Smażymy na małym ogniu 5 minut. Odwracamy na drugą stronę.
  3. Nakładamy pastę warzywną. Posypujemy szpinakiem, układamy pokrojonego pomidora, paseczki papryki, piórka cebuli, plasterki pieczarek i pokruszony ser feta. Przykrywamy pokrywką. Smażymy 7 minut.

Pasta warzywna z nasionami chia

36847245_m
Pasta z nasion strączkowych i chia to znakomite źródło białka.
123RF

Składniki:

  • pół szklanki brązowej soczewicy
  • 6 suszonych pomidorów
  • 3 łyżki oleju z suszonych pomidorów
  • cebula
  • marchew
  • papryka
  • 3 łyżki nasion chia
  • olej
  • pieprz
  • sól

Przygotowanie:

  1. Soczewicę moczymy w wodzie przez noc. Zmieniamy wodę na świeżą, solimy i gotujemy soczewicę 50 minut. Odcedzamy. Miksujemy z olejem z pomidorów.
  2. Cebulę siekamy, a marchew obieramy i ścieramy na tarce. Warzywa podsmażamy na oleju.
  3. Paprykę i pomidory kroimy na drobne kawałki.
  4. Mieszamy soczewicę z podsmażonymi warzywami, papryką, pomidorem i nasionami chia. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

 

Czytaj więcej