Smaczny i dobrze zbilansowany posiłek doda twojemu dziecku energii na cały pracowity poranek. Skorzystaj z naszych pomysłów!
Owocowe smoothie
Składniki na 4-6 porcji
- 1 mrożony banan
- 1/2 szklanki mieszanki mrożonych owoców leśnych: malin, jeżyn, borówek
- 1/2 szklanki mleka roślinnego, np. owsianego, ryżowego lub migdałowego
- pestki dyni i słonecznika
- nasiona chia
- jagody goji
- świeże owoce leśne
Przygotowanie (ok. 30 minut)
- Banan, mrożone owoce oraz mleko roślinne zblenduj na gładki koktajl. Przelej do miseczki lub pojemnika na wynos.
- Wierzch udekoruj wzorkiem z pestek dyni, nasion chia, świeżych drobnych owoców i pestek słonecznika.
Uwaga! Koktajl (smoothie) możesz też przygotować, miksując jogurt naturalny z bananem. Zamiast nasion chia weź siemię lniane, a pestki dyni podpraż na suchej patelni.
Pudding chia z owocami
Składniki na 1-2 porcje
- 100 g drobnych owoców (borówki, maliny) lub większych pokrojonych w kostkę (morele, brzoskwinie)
- 1/2 banana
- 1-2 łyżeczki miodu
- 200 ml mleka owsianego
- 4 łyżeczki nasion chia
- pestki słonecznika, mięta i owoce do dekoracji
Przygotowanie (ok. 10 minut)
- Nasiona chia zalej mlekiem, wymieszaj i włóż na noc do lodówki.
- Drobne owoce zmiksuj z bananem i miodem na mus.
- Do pucharka lub pojemnika na wynos przełóż schłodzony pudding chia. Na to wyłóż mus owocowy (lub odwrotnie: pudding na mus).
- Posyp pestkami słonecznika, udekoruj owocami i miętą.
Burgery z indykiem i pomidorową salsą
Składniki na 4 porcje
- 600 g mielonego mięsa indyka
- 1/2 szklanki posiekanych szalotek
- 1/4 szklanki posiekanej kolendry
- 4 łyżki oleju
- 1 łyżka tabasco
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- 4 pełnoziarniste bułki z sezamem lub makiem
- kilka liści kolendry
- 8 plastrów ogórka
Salsa:
- 3 duże pomidory
- garść posiekanych listków bazylii
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 posiekany ząbek czosnku
- sól i pieprz
Przygotowanie (ok. 30 minut)
- Przygotuj salsę: pomidory sparz wrzątkiem i obierz ze skórki. Pokrój w kostkę i osącz na sitku. Zmiksuj je z posiekaną bazylią, oliwą, sokiem z cytryny i czosnkiem. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Mięso wymieszaj z połową salsy, posiekanymi szalotkami, kolendrą, 3 łyżkami oleju, kuminem i tabasco. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.
- Z masy mięsnej uformuj 4 kotlety i lekko spłaszcz je dłonią. Usmaż je z obu stron na łyżce rozgrzanego oleju.
- Bułki rozkrój, lekko opiecz je w piekarniku i posmaruj salsą.
- Na odkrojonych spodach rozłóż liście kolendry i ułóż kotlety. Posmaruj salsą, ułóż plastry ogórka i przykryj wierzchami.
- Pozostałą salsę serwuj w osobnym naczyniu.