Śniadanie inne niż zwykle – przepisy na owocowe smoothie, pudding chia z owocami, zdrowe burgery
Fot. 123rf/picsel

Śniadanie inne niż zwykle – przepisy na owocowe smoothie, pudding chia z owocami, zdrowe burgery

Smaczny i dobrze zbilansowany posiłek doda twojemu dziecku energii na cały pracowity poranek. Skorzystaj z naszych pomysłów!

Owocowe smoothie

Składniki na 4-6 porcji

  • 1 mrożony banan
  • 1/2 szklanki mieszanki mrożonych owoców leśnych: malin, jeżyn, borówek
  • 1/2 szklanki mleka roślinnego, np. owsianego, ryżowego lub migdałowego
  • pestki dyni i słonecznika
  • nasiona chia
  • jagody goji
  • świeże owoce leśne

Przygotowanie (ok. 30 minut)

  1. Banan, mrożone owoce oraz mleko roślinne zblenduj na gładki koktajl. Przelej do miseczki lub pojemnika na wynos.
  2. Wierzch udekoruj wzorkiem z pestek dyni, nasion chia, świeżych drobnych owoców i pestek słonecznika.

Uwaga! Koktajl (smoothie) możesz też przygotować, miksując jogurt naturalny z bananem. Zamiast nasion chia weź siemię lniane, a pestki dyni podpraż na suchej patelni.

38933082_l (1)

Pudding chia z owocami

Składniki na 1-2 porcje

  • 100 g drobnych owoców (borówki, maliny) lub większych pokrojonych w kostkę (morele, brzoskwinie)
  • 1/2 banana
  • 1-2 łyżeczki miodu
  • 200 ml mleka owsianego
  • 4 łyżeczki nasion chia
  • pestki słonecznika, mięta i owoce do dekoracji

Przygotowanie (ok. 10 minut)

  1. Nasiona chia zalej mlekiem, wymieszaj i włóż na noc do lodówki.
  2. Drobne owoce zmiksuj z bananem i miodem na mus.
  3. Do pucharka lub pojemnika na wynos przełóż schłodzony pudding chia. Na to wyłóż mus owocowy (lub odwrotnie: pudding na mus).
  4. Posyp pestkami słonecznika, udekoruj owocami i miętą.

121907391_l

Burgery z indykiem i pomidorową salsą

Składniki na 4 porcje

  • 600 g mielonego mięsa indyka
  • 1/2 szklanki posiekanych szalotek
  • 1/4 szklanki posiekanej kolendry
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżka tabasco
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 4 pełnoziarniste bułki z sezamem lub makiem
  • kilka liści kolendry
  • 8 plastrów ogórka

Salsa:

  • 3 duże pomidory
  • garść posiekanych listków bazylii
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • sól i pieprz

Przygotowanie (ok. 30 minut)

  1. Przygotuj salsę: pomidory sparz wrzątkiem i obierz ze skórki. Pokrój w kostkę i osącz na sitku. Zmiksuj je z posiekaną bazylią, oliwą, sokiem z cytryny i czosnkiem. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  2. Mięso wymieszaj z połową salsy, posiekanymi szalotkami, kolendrą, 3 łyżkami oleju, kuminem i tabasco. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.
  3. Z masy mięsnej uformuj 4 kotlety i lekko spłaszcz je dłonią. Usmaż je z obu stron na łyżce rozgrzanego oleju.
  4. Bułki rozkrój, lekko opiecz je w piekarniku i posmaruj salsą.
  5. Na odkrojonych spodach rozłóż liście kolendry i ułóż kotlety. Posmaruj salsą, ułóż plastry ogórka i przykryj wierzchami.
  6. Pozostałą salsę serwuj w osobnym naczyniu.

22626858_l

Czytaj więcej