Nawyki żywieniowe malucha rozwijają się między 13. a 36. miesiącem życia. Jak je kształtować, by zaprocentowały w przyszłości?
Zadbaj o różnorodność posiłków
Dzieci powinny zjadać w ciągu dnia 4-5 posiłków – 3 główne, 1-2 uzupełniające i wartościowe przekąski. Dieta musi być urozmaicona i dostarczać maluchowi produkty z każdej grupy:
-
Produkty zbożowe
To mogą być płatki owsiane, kasze i makarony pełnoziarniste, pełnoziarniste pieczywo; takie produkty są źródłem błonnika, witamin z grupy B i składników mineralnych, zadbają o prawidłową perystaltykę jelit oraz zdrową mikrobiotę jelitową.
-
Produkty białkowe
Czyli mleko i wyroby mleczne – najlepsze źródła wapnia niezbędnego do prawidłowego rozwoju kości i zębów – oraz mięso, ryby, jajka (te ostatnie możesz podawać dziecku nawet 5 razy w tygodniu, zwłaszcza jeśli niechętnie je mięso).
-
Warzywa i owoce
To cenne źródło witamin i składników mineralnych, wspomagają układ odpornościowy dziecka; wybieraj warzywa i owoce świeże i sezonowe, nie podawaj maluchowi owoców przetworzonych, np. w postaci dżemów, bo sprzyjają otyłości.
-
Zdrowe tłuszcze
Oleje roślinne, np. rzepakowy, oliwa z oliwek, awokado, masło – dostarczają kwasów tłuszczowych koniecznych do prawidłowego rozwoju układu nerwowego, dbają o wzrok malucha i jego układ odpornościowy.
Produkty, których dziecko nie powinno jeść
- Nie traktuj dziecka jak „młodego dorosłego” – nie podawaj mu dań smażonych, mocno przyprawionych ani produktów wysoko przetworzonych. Dania gotuj lub piecz, przyprawiaj ziołami.
- Posiłki uzupełniające (przekąski, desery) nie mogą zawierać zbyt dużo cukru i tłuszczu. Na drugie śniadanie/podwieczorek podaj dziecku koktajl owocowy ze świeżych owoców i naturalnego jogurtu, świeże lub suszone owoce, przygotowane samodzielnie owsiane batony.
- W diecie dziecka nie powinny pojawiać się słone i słodkie przekąski, np. chipsy, pieczywo z substancjami konserwującymi, tłuste produkty cukiernicze, a także napoje gazowane z dodatkiem substancji słodzących i barwników, produkty typu fast food, parówki, produkty wędzone.
Jak podawać dziecku soki?
Głównym napojem malucha powinna być woda. Źródlana dla niemowląt, a niskozmineralizowana dla starszych dzieci. Soki traktuj jako posiłek – możesz je podać na drugie śniadanie, na deser lub podwieczorek. Powinny stanowić niewielką część płynów w ciągu dnia – nie więcej niż 1/2 szklanki. Bo choć są cennym źródłem witamin i składników mineralnych, dostarczają zbyt dużo cukrów prostych. Wybieraj soki przecierowe – z miąższem, który zapewni dawkę błonnika pokarmowego. Soków i słodkich napojów nie podawaj dziecku w nocy.