Po przejściu COVID-19 nasz organizm potrzebuje przede wszystkim wzmocnienia odporności. W tym pomoże nam stosowanie odpowiedniej diety. Powinna być bogata w kwasy omega-3, błonnik, węglowodany oraz cynk. Jakie produkty są zalecane, a jakie niewskazane? Sprawdź zasady diety i przykładowe przepisy.
Odporność to suma wszystkich mechanizmów ochronnych, które bronią organizm przed chorobami. Dlatego tak ważne jest odżywienie i wzmocnienie ogólnoustrojowe.
Zasady diety wzmacniającej odporność po COVID-19
- Jeżeli po infekcji nastąpiła utrata smaku i węchu, warto do diety włączyć płynne posiłki. Np. zupy krem, koktajle, budynie, puddingi.
- W każdym posiłku uwzględnij porcję warzyw lub owoców, czyli ok. 100 g. Jedz je na surowo, ale również gotowane i pieczone. W sezonie zimowym korzystaj z warzyw i owoców mrożonych oraz suszonych.
- Przynajmniej 3 razy w tygodniu jedz kiszonki lub produkty fermentowane. Ważne, aby jeść je na surowo, ponieważ wysoka temperatura uszkadza cenne probiotyki.
Syrop z pączków sosny w diecie po COVID-19
Młode pędy sosny zawierają cenne flawonoidy i dużą ilość witamin C i B. Wzmacniają one układ odpornościowy, działają przeciwzapalnie i pobudzają krążenie krwi. Dodatkowo wzmacniają wentylację płuc, co jest bardzo ważne po infekcjach dróg oddechowych.
Z pączków sosny można robić syropy, nalewki i napary.
Produkty zalecane w diecie wzmacniającej odporność po COVID-19
-
Kwasy omega-3 – ryby morskie, oliwa, olej rzepakowy, siemię i olej lniany, orzechy
-
Węglowodany i błonnik pokarmowy – mąka żytnia, orkiszowa, gryczana, zarodki pszenne, otręby, kasza gryczana, owsiana, ziemniaki, dynia, marchew, pietruszka, soki warzywne i owocowe, jabłka, pomarańcze, grejpfruty, mandarynki, winogrona
-
Witamina C – owoce dzikiej róży, acerola, rokitnik, papryka, pietruszka naciowa, kiszonki, cytrusy
-
Probiotyki – kiszone warzywa i ich zakwas, jogurt
-
Cynk – wątróbka, jaja, ryż, ziarna dyni, słonecznika, kasza gryczana, ryby, fasola, zielony groszek, czosnek
Produkty niewskazane w diecie wzmacniającej odporność po COVID-19
-
Cukier – słodycze, cukierki, ciastka, kremy czekoladowe, kolorowe słodkie napoje
-
Produkty zbożowe oczyszczone z błonnika pokarmowego – biała mąka i pieczywo, ryż biały, jasny makaron, pieczywo cukiernicze, ciasto francuskie
-
Nienasycone kwasy tłuszczowe – hamburgery, zapiekanki, hot dogi, kebaby, tłuste wędliny, wieprzowina, twarde margaryny
Przykładowe przepisy w diecie wzmacniającej odporność po COVID
Z wyżej wymienionych produktów zalecanych możesz przygotować wiele zdrowych dań, które pomogą wzmocnić odporność. Oto nasze 4 propozycje.
Ciemny ryż z fasolą, pomidorami, marchewką i papryką
Warzywa i ciemny ryż są źródłem witaminy C i błonnika, które wymiatają wolne rodniki. Warzywa smaż krótko, aby nie straciły zbyt wielu witamin.
Składniki:
- ciemny ryż, 50 g
- marchewka, 45 g
- 1/2 cebuli, 50 g
- pomidor, 120 g
- 2 łyżki ugotowanej czerwonej fasoli (może być z puszki), 40 g
- 1/2 papryki, 70 g
- łyżka oliwek, 15 g
- łyżka oliwy lub oleju rzepakowego
- po szczypcie pieprzu i soli ziołowej
- łyżka liści kolendry
- ząbek czosnku
Sposób przygotowania:
- Zeszklij na oleju posiekaną cebulę i czosnek, dodaj pokrojoną w grube plastry marchew i podsmaż. Dodaj pokrojone oliwki, paprykę, fasolę i obranego ze skórki pomidora.
- Dopraw solą, pieprzem i podsmażaj bez przykrycia przez 5 minut.
- Podawaj z ugotowanym ryżem i natką kolendry.
Wątróbka z żurawiną, słonecznikiem i kaszą gryczaną
Wątróbka, słonecznik i kasza zawierają kwasy omega i cynk. Po infekcji zadbaj o ich uzupełnienie, ponieważ przyspieszają one dojrzewanie limfocytów T i B.
Składniki:
- wątróbka drobiowa, 150 g
- 1/2 jabłka, 70 g
- łyżka żurawiny, 15 g
- cebula, 100 g
- łyżeczka ziaren słonecznika, 5 g
- łyżeczka oleju rzepakowego
- po szczypcie soli ziołowej, pieprzu, gałki muszkatołowej
- 3 łyżki suchej kaszy gryczanej, 45 g
Sposób przygotowania:
- Wątróbkę oprósz pieprzem i podsmaż na oleju. Ściągnij wątróbkę i na tym samym oleju podsmaż pokrojoną cebulę, jabłko i żurawinę. Dodaj wątróbkę, ziarna słonecznika, sól, gałkę muszkatołową i duś przez 2-3 minuty.
- Podawaj z ugotowaną kaszą gryczaną.
Ryba w sosie bazyliowym z komosą ryżową
Ryba i komosa dostarczają białka, które jest składnikiem enzymów, ale też jest niezbędne do odbudowy komórek zużywających się zwłaszcza podczas infekcji.
Składniki:
- filet z morskiej ryby, 150 g
- po szczypcie soli ziołowej, pieprzu ziołowego, imbiru
- łyżka soku z cytryny
- pomarańcza, 100 g
- łyżeczka masła
- 1/2 łyżeczki koperku
- 3 łyżki suchej komosy ryżowej, 45 g
Sos:
- garść świeżych liści bazylii
- 3 łyżki jogurtu naturalnego, 50 g
Sposób przygotowania:
- Rybę skrop sokiem z cytryny, posyp solą, pieprzem, koperkiem i imbirem. Na wierzchu ułóż plasterki pomarańczy, kawałki masła i piecz w 200 st. przez 15 minut.
- Zmiksuj bazylię z jogurtem na sos. Rybę podawaj na sosie i z ugotowaną komosą ryżową.
Barszcz buraczano-grzybowy z jajkiem
Grzyby i jaja dostarczają cynku, który uczestniczy w ochronie przeciwwirusowej, aktywuje komórki odpornościowe i leczy stany zapalne.
Składniki:
- garść suszonych grzybów, 25 g
- 2 średnie buraczki, 200 g
- marchew, 45 g
- kawałek selera, 30 g
- 1/2 cebuli, 50 g
- ugotowane jajko
- ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki majeranku
- liść laurowy
- 2 ziarna ziela angielskiego
- po szczypcie pieprzu i soli ziołowej
- łyżeczka natki pietruszki
- szklanka wody
- łyżeczka masła
Sposób przygotowania:
- Grzyby ugotuj do miękkości i pokrój w paski. Na maśle podsmaż pokrojoną cebulę, buraki, marchew i seler. Wlej wodę, dodaj liść laurowy, ziele angielskie, grzyby, posiekany czosnek i gotuj przez 20 minut.
- Dodaj pieprz, sól i majeranek. Podawaj z jajkiem i natką.