Probiotyki spełniają w organizmie kluczową rolę! W jakich produktach je znajdziemy? Jakie probiotyki z apteki wybrać?
Probiotyki odgrywają ważną funkcję w organizmie. Możemy je dostarczyć w jedzeniu
Fot. 123rf.com

Probiotyki spełniają w organizmie kluczową rolę! W jakich produktach je znajdziemy? Jakie probiotyki z apteki wybrać?

Probiotyki spełniają w naszym organizmie szereg kluczowych funkcji. Dlatego tak ważne jest dbanie o swój mikrobiom. Probiotyki możesz dostarczyć zarówno w produktach spożywczych, jak i stosując produkty apteczne. Które wybrać w zależności od Twoich potrzeb? Zobacz, jak dietą i zdrowymi nawykami wzmocnić swój mikrobiom. 

Są częścią naszego mikrobiomu. Korzystnie wpływają na zdrowie, pod warunkiem że jest ich odpowiednio dużo. Dlatego warto wiedzieć, jak o nie należy zadbać. 

Czym jest mikrobiom?

Mikrobiom to zespół wszystkich drobnoustrojów, które żyją w naszym ciele i jelitach, dla każdego inny. Są to m.in. bakterie, wirusy, pierwotniaki. Największy wpływ na nasze zdrowie ma mikrobiom jelitowy, nazywany też potocznie florą jelitową.

Jakie funkcje spełniają probiotyki?

Probiotyki:

  • wspomagają układ odpornościowy
  • zapobiegają infekcjom układu moczowego 
  • wspierają trawienie i leczenie biegunek
  • są pomocne w leczeniu stanów zapalnych przewodu pokarmowego
  • zwalczają bakterie Helicobacter pylori
  • zmniejszają ryzyko AZS u dzieci
  • wspierają leczenie chorób wątroby, kamicy nerkowej i kolek
  • zapobiegają zapaleniu dziąseł i próchnicy
  • zwalczają bakterie oporne na antybiotyki
  • są niezbędne w walce z rakiem jelita grubego
  • obniżają cholesterol frakcji LDL
  • łagodzą nietolerancje pokarmowe
  • pomagają schudnąć
  • wpływają na nastrój.

Jakie produkty spożywcze zawierają probiotyki?

88608764_m
Kiszonki to najlepsze źródło probiotyków
Fot. 123rf.com

Lista naturalnych probiotyków, czyli produktów zawierających dobre bakterie, nie jest długa. Są to:

  • Kiszone warzywa. Są źródłem kwasu mlekowego, który reguluje florę bakteryjną w jelitach, wspomaga trawienie i wchłanianie produktów przemiany materii. Kisić można wiele warzyw: ogórki, kapustę, buraki, czosnek, cebulę, marchew, paprykę i inne. Kiszone mają mniej cukru, dodatkowo więc wspierają mikrobiom.
  • Fermentowane produkty mleczne: jogurty, kefiry, maślanki. Aby zostały uznane za probiotyczne, muszą zawierać co najmniej 10 mln jednostek Bifidobacterium lub 100 mln jednostek Lactobacillus (informacja musi być na etykiecie). Wybieraj produkty mleczne wzbogacone o kultury bakterii.

Czym dokarmiać bakterie jelitowe?

Mikroby, które zasiedlają jelita, nie lubią przetworzonej, wysokokalorycznej żywności obfitującej w cukry oraz tłuszcze zwierzęce. Kochają zaś prebiotyki, czyli składniki pożywienia, które nie ulegają trawieniu. Pobudzają one wzrost lub aktywność korzystnych dla organizmu bakterii. Tak samo działają nienasycone kwasy tłuszczowe, zwłaszcza omega-3 i polifenole.

W jadłospisie powinny znaleźć się: owoce jagodowe, banany, wiśnie, jabłka, szparagi, cykoria, jarmuż, brokuły, kapusta, seler naciowy, rośliny strączkowe, awokado, orzechy włoskie, płatki owsiane, zielona herbata, kurkuma, cynamon, imbir, pieprz kajeński, nasiona chia, olej rzepakowy, oliwa, gorzka czekolada.

Jaki probiotyk z apteki wybrać?

Kupując preparat probiotyczny, warto zwrócić uwagę, czy ma status leku (zwykle to leki OTC, czyli bez recepty). Należy też dobrać szczep bakterii do swoich potrzeb.

Probiotyki: dla kogo jaki szczep?

  • Probiotyki ginekologiczne powinny zawierać trzy szczepy Lactobacillus: fermentarum 57A, plantarum 57B, gasseri 57 C.
  • Osobom z insulinoopornością zaleca się szczepy Bifidobacterium: bifidum W23, lactis W51 i W52, oraz Lactobacillus: acidophilus W37, brevis W63, casei W56, salivarius W24, lactis W19 i W58.
  • Tzw. psychobiotyki, czyli szczepy, które wpływają na stan psychiczny i emocjonalny, to Lactobacillus: helveticus Rosell 52, rhamnosus, reuteri, casei oraz Bifidobacterium: longum Rosell 175 i infantis. 
  • Dolegliwości towarzyszące zespołowi jelita drażliwego (IBS) łagodzą najlepiej Lactobacillus plantarum 299v oraz Bifdobacterium longum W11.
  • W zapobieganiu tzw. biegunce podróżnych polecane są Lactobacillus GG i Saccharomyces boulardii.
  • Szczepy Lactobacillus rhamnosus, casei, brevis, salivarius oraz Bifidobacterium zmniejszają ryzyko próchnicy.

Zdrowe nawyki, które wzmocnią mikrobiom

Nadmiar antybiotyków i niesteroidowych leków przeciwzapalnych (NLPZ) niszczy mikrobiom. Odbudowa trwa nawet kilkanaście miesięcy. Dlatego zawsze podczas leczenia należy jeść kiszonki, produkty fermentowane I zażywać probiotyki z apteki.

Kontakt ze zwierzętami działa zbawiennie, ponieważ domowe pupile też mają swój mikrobiom. Kiedy trafia on do naszych jelit, układ odpornościowy za pośrednictwem mikrobiomu uczy się odróżniać przyjaciół od wrogów.

Regularna aktywność również sprzyja dobrym bakteriom, ponieważ je dotlenia oraz uaktywnia poprzez usprawnienie pracy jelit (wzmacnia tzw. ruchy robaczkowe).

 

konsultacja: dr inż. Agnieszka Leciejewska, dietetyczka, specjalistka ds. żywienia w różnych chorobach www.diety-w-chorobach.reveez.com

 

Czytaj więcej