Od zdrowia jelit zależy stan całego organizmu. Nie tylko przemiana materii, ale wygląd skóry i... dobry nastrój.
Jelita potrzebują wody, co najmniej 2 l dziennie. Główna ich część, okrężnica, wchłania wodę z pożywienia i przekazuje ją do całego organizmu. Najlepiej wypić rano na czczo szklankę letniej wody z łyżeczką miodu i sokiem z cytryny lub z namoczonymi suszonymi śliwkami – i zjeść je na koniec. Taka mikstura obudzi jelita i poprawi ich działanie.
Slow life to filozofia, w której chodzi przede wszystkim o spokojne, zdrowe życie. Zapoczątkowała ją idea slow food. Wzięła się ona stąd, że restauratorzy z całego świata w odpowiedzi na fast food zaczęli serwować dania typu slow food. Przygotowywali je ze świeżych, naturalnych składniki, bez półproduktów i mrożonek. Slow food cechuje tradycyjne przygotowywanie posiłku od podstaw zamiast kilkuminutowego odmrażania czy smażenia, co nie służy dobremu trawieniu.
Receptą na przyspieszenie trawienia są ćwiczenia. Codzienne, najlepiej rano, wykonaj po 10: brzuszków klasycznych, skośnych (leżąc na plecach, przyciągaj lewy łokieć do prawego kolana) oraz skłonów w przód. Jelita pobudzi też do pracy pozycja jogi – kobra. Połóż się na brzuchu, ręce połóż na wysokość barków i unieś górną część ciała do góry. Zrób w tej pozycji 5 oddechów.
Jogurt, kefir, kiszonki ― to najlepsze, co możemy dać naszym jelitom. Zawierają naturalne dobroczynne bakterie probiotyczne. Do dobrego działania potrzebują one prebiotyków. Płatki zbożowe czy banan z jogurtem ― to prebiotyk i probiotyk w jednym.
Pracę jelit warto również wspomóc, sięgając po odpowiednie zioła. Jeśli męczą cię wzdęcia, gazy i masz problemy z zaparciami, pij napary z mięty pieprzowej, rumianku pospolitego, kopru włoskiego i imbiru. Jeżeli twoje jelita reagują skurczami na nadmiar codziennych stresów, wypróbuj kozłek lekarski, chmiel zwyczajny i melisę lekarską. Skurcze świetnie złagodzi też rumianek rzymski (różni się od rumianku pospolitego większą zawartością azulenu), który kupisz w sklepach zielarskich. Żeby zioła przyniosły efekt, warto pić przygotowane z nich napary codziennie.