Co jeść, by wzmocnić wyczerpane nadnercza? Zasady diety
Aby wzmocnić nadnercza, warto wprowadzić do diety naturalne źródła magnezu
Fot. 123rf.com

Co jeść, by wzmocnić wyczerpane nadnercza? Zasady diety

Leczenie wyczerpanych nadnerczy możesz wspomóc odpowiednią dietą. Co jeść, by wzmocnić nadnercza? Sprawdź, jakie produkty włączyć do jadłospisu. Jak przestać zajadać stres przy chorych nadnerczach? Wypróbuj też nasze przepisy na zdrowe i lekkie pasztety warzywne dobre dla nadnerczy. 

Wyzdrowieć pomoże nadnerczom lekkostrawna dieta, bogata w białko, witaminy, minerały i probiotyki. Co jeść, a czego unikać? Co robić, by przestać zajadać stres?

Co jeść, by wzmocnić nadnercza? Zasady diety

Codziennie staraj się dostarczać organizmowi ok. 80 g wybranej kaszy (waga ugotowanej) oraz różnokolorowych warzyw i owoców. Do tego łyżka lub dwie oleju i garść orzechów. Szczególnie wskazane dla ciebie są:

  • Witamina B – odżywia układ nerwowy. Źródła: kasza gryczana, brązowy ryż, słonecznik, orzechy, drożdże, wątróbka, fasola, jaja, soczewica.
  • Witamina C – zmniejsza zmęczenie. Źródła: truskawki, porzeczki, wiśnie, kiszonki, owoce dzikiej róży, papryka, kiwi, brokuły, natka pietruszki.
  • Cynk – normalizuje pracę nadnerczy. Źródła: jaja, ryż, pestki dyni, słonecznika, wątróbka, kapusta.
  • Magnez – łagodzi niewydolność nadnerczy. Źródła: kakao, gorzka czekolada, orzechy, soja.

Kiszone warzywa, kefiry i jogurty są źródłem GABA. To neuroprzekaźnik, który ogranicza ilość przewodzonych impulsów. Pomaga zachować spokój w sytuacjach stresujących i poprawia czujność i koncentrację, kiedy jesteśmy niewyspani.

Jak przestać zajadać stres przy chorych nadnerczach?

Kiedy cierpimy na nadczynność nadnerczy, podobnie jak w chwili stresu, wydziela się m.in. dużo kortyzolu (hormonu stresu). Efekt jest taki, że... trudno nam zapanować nad emocjami. Powstaje błędne koło. Zajadanie emocji i „stresu” słodyczami czy tłustymi przekąskami przynosi odprężenie, ale uwaga!

To, co jesz, gdy jesteś zestresowana lub w ciągu godziny po tym czasie, odłoży się w postaci tkanki tłuszczowej. Dlatego, gdy we krwi krążą nadmierne ilości kortyzolu, trzeba szczególnie dbać o to, co jemy i by nie jeść w chwilach wzburzenia. Najlepiej odczekać, aż się uspokoimy i dopiero coś zjeść. W tym czasie spadnie poziom kortyzolu i ustabilizuje się metabolizm. Jest wtedy większa szansa, że sięgniemy po lekką przekąskę lub pożywny posiłek, które organizm łatwiej strawi.

Po zdenerwowaniu się możemy też wspomóc proces obniżenia kortyzolu. W tym celu przespaceruj się energicznym krokiem po mieszkaniu, pozmywaj naczynia, zdejmij pranie itp. Albo zrób kilka skłonów, oddychając głęboko. Jeśli po lekkim wysiłku nadal czujesz wielki głód, sięgnij po produkty, które obniżają poziom kortyzolu: zawierające magnez, potas, witaminę C i witaminy z grupy B:

  • kromkę pełnoziarnistego chleba
  • garść migdałów lub pestek dyni
  • 2-3 kostki gorzkiej czekolady
  • prostą sałatkę, np. cykoria z papryką i koperkiem.

Uwaga! Jeśli zdarzy ci się jeść w chwili stresu, nie miej tego sobie za złe. Inaczej twoja frustracja napędzi głód.

Przepisy na lekkie warzywne pasztety dobre dla nadnerczy

Te przepisy doskonale wzmocnią wyczerpane nadnercza, bo zawierają wszystko to, co wspomaga ich pracę: kaszę, warzywa i olej. 

Warzywny pasztet z soczewicy ze śliwką

Składniki:

  • 2 cebule
  • olej
  • 2 szklanki ugotowanej soczewicy (20 dag suchej)
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej (ok. 10 dag suchej)
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 12 suszonych śliwek 
  • bułka tarta
  • sól,
  • pieprz,
  • cząber,
  • majeranek,
  • gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

  1. Posiekaną cebulę szklimy. Miksujemy z soczewicą, kaszą, sosem i 100 ml oleju. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, gałką i ziołami.
  2. Połowę masy przekładamy do natłuszczonej i wysypanej bułką formy. Wciskamy śliwki i wykładamy resztę masy.
  3. Pieczemy 45 min w 180 st.

Warzywny pasztet gryczany z pieczarkami

Składniki:

  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • 25 dag pieczarek
  • sól
  • bułka tarta
  • 2 ząbki czosnku
  • cebula
  • olej
  • 1 szklanka kaszy gryczanej (ugotowanej)
  • papryka wędzona,
  • pieprz,
  • czosnek niedźwiedzi

Przygotowanie:

  1. Warzywa i pieczarki kroimy, skrapiamy olejem, posypujemy solą i pieczemy do miękkości (ok. 30 min w 180 st.). Mielimy z ugotowaną kaszą i 1/3 szklanki oleju. Doprawiamy do smaku.
  2. Przekładamy do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy.
  3. Pieczemy ok. 40 min w 180 st.

 

 

Czytaj więcej