Gdy robisz placki ziemniaczane odciskasz i wylewasz sok? Nie rób tego! Sok z ziemniaka ma wiele leczniczych właściwości. Jak go wykorzystać i czy wszystkie odmiany ziemniaka nadają się do tego, by zrobić z nich sok?
Spis treści
Czy sok z ziemniaka jest dobry dla zdrowia? Jakie ma właściwości? Czy można go pić na surowo? Jak przygotować samodzielnie sok z ziemniaka i w jak go stosować. Sprawdź!
W soku z ziemniaka znajdziemy te same cenne substancje, przede wszystkim składniki mineralne, co w całej bulwie. Nie zawiera natomiast skrobi ziemniaczanej i błonnika. Sok z ziemniaka jest źródłem witamin B1, B2, PP oraz działających antyoksydacyjnie witaminy C i E (m.in. chronią komórki przed niszczącymi je wolnymi rodnikami i opóźniają starzenie się organizmu) oraz K. Sok z ziemniaka dostarcza nam takich pierwiastków, jak:
Sok z ziemniaka zawiera także glikoalkaloidy takie jak solanina i chakoniny, które są uważane za toksyczne. Może to oznaczać, że sok z ziemniaka może być niezdrowy. Nie jest to jednak takie oczywiste, bo niektóre badania dowodzą, że w małej ilości substancje te wykazują działanie przeciwnowotworowe i przeciwzapalne.
Z powodu zawartości solaniny i chakoniny dziennie można wypić jedynie sok wyciśnięty z jednego średniego ziemniaka. Można także kupić gotowy sok w aptece lub zielarni. Wówczas pijemy go wg zaleceń producenta, zazwyczaj 2 razy dziennie po 50 ml.
Zwiększa przyswajanie bakterii probiotycznych, zwłaszcza Lactobacillus i Bifidobacterium, budujących odporność jelitową. Dzięki temu sok z ziemniaka zapobiega infekcjom układu moczowego i wspiera układ trawienny. Sok z ziemniaka wspiera odporność, ponieważ jest również dobrym źródłem witaminy C oraz żelaza. Substancje te biorą udział w produkcji przeciwciał zwalczających chorobotwórcze drobnoustroje.
Sok z ziemniaka był wykorzystywany przez wieki w medycynie ludowej jako środek zaradczy przy uczuciu ciężkości na żołądku, przejedzeniu, niestrawności. Pomaga regulować produkcję kwasów żołądkowych, dlatego świeży sok z ziemniaka warto pić przy nadkwasocie i w stanach zapalnych błony śluzowej żołądka,, chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy. Badacze z Uniwersytetu w Manchesterze odkryli też, że surowe bulwy zawierają substancję o działaniu antybakteryjnym, która może być wykorzystywana w leczeniu wrzodów. Bakterie kolonizujące się w żołądku nie uodparniają się na nią, w przeciwieństwie do antybiotyków., a więc jest polecany przy nadkwasocie, stanach zapalnych błony śluzowej żołądka.
Sok z ziemniaka u osób ze zdiagnozowaną chorobą wrzodową żołądka może być stosowany w celach leczniczych. W tym wypadku można zwiększyć ilość wypijanego soku do połowy filiżanki (ok. 65 ml), do 4 razy dziennie przez 2-3 miesiące. Jest to terapia wspomagająca leczenie choroby, dlatego trzeba zawsze poradzić się lekarza, czy jest można ją przeprowadzić i sok z ziemniaków nie będzie wchodził w interakcje ze stosowanymi lekami.
Picie soku z ziemniaka powoduje zmniejszenie stanów zapalnych u osób, u których w stawach wytrąciły się kryształki kwasu moczowego – to one odpowiadają za bolesne ataki dny moczanowej. Oczywiście, piecie soku z ziemniaka jedynie wspomaga leczenie, nie może go zastąpić.
Jest bogaty w przeciwutleniacze i witaminy, poprawiające pracę wątroby i nerek. W ten sposób stymulują procesy usuwania toksyn z organizmu.
Dzięki zawartości potasu i wapnia, pierwiastków mających duży wpływ na pracę mięśnia sercowego, sok z ziemniaka oprawia krążenie krwi. Ma także wpływ na regulowanie stężenia cholesterolu we krwi. Dzięki temu sok z ziemniaka zmniejsza ryzyko wystąpienie przewlekłych chorób układu sercowo-naczyniowego, takich jak nadciśnienie tętnicze czy miażdżyca.
Sok wcierany w skórę głowy normalizuje pH skóry głowy, wykazuje działanie przeciwgrzybicze i przeciwzapalne, zwalcza drobnoustroje, będące przyczyną łupieżu. przyspiesza porost włosów, a także zapobiega ich nadmiernemu wypadaniu.
Mieszamy 1/4 szklanki soku z ziemniaka, 3 żółtka, 1,5 łyżki oleju kokosowego, 1,5 łyżki oleju lnianego, 1 łyżeczkę oleju rycynowego, 3 łyżki miodu. Maseczkę wcieramy w skórę głowy i nakładamy na wilgotne włosy, owijamy folią spożywczą (lub nakładamy czepek) i grubym ręcznikiem. Pozostawiamy na godzinę. Myjemy włosy delikatnym szamponem.
Na sok najlepiej nadają się ziemniaki sałatkowe typ A – mają najmniej skrobi, są najbardziej soczyste.
Blendujemy średniej wielkości ziemniaka (obranego i pokrojonego na kawałki) z 1/3 (ok. 80 ml) szklanki wody. Przechowujemy w lodówce.
Sok ziemniaka można też zrobić w sokowirówce. Miąższ będzie doskonały na placki. Wyjdą bardzo chrupiące!