6 powodów, dla których w sezonie warto jeść botwinę jak najczęściej. Pomysły na oryginalne dania z młodymi buraczkami
Botwinkowy placek zapieczony z serem i posypany liśćmi z botwinki zadowoli podniebienie nawet najbardziej wybrednego małego smakosza.
Fot. 123RF

6 powodów, dla których w sezonie warto jeść botwinę jak najczęściej. Pomysły na oryginalne dania z młodymi buraczkami

Młode buraczki mają wiele cennych dla zdrowia właściwości, dlatego w sezonie warto je jeść jak najczęściej. Zwykle robimy z nich zupę botwinkę lub chłodnik, ale warto spróbować także sałatki z botwinką czy... różowych kluseczek albo różowej pizzy z botwinką! Zwłaszcza wnuki będą zachwycone kolorem i smakiem kluseczek czy pizzy.

Botwina ma tak wiele zdrowotnych, że w sezonie warto jeść ją nawet codziennie.  Dla dzieci botwina to dobre źródło potrzebnej dla rozwoju układu nerwowego wit. z grupy B i magnezu oraz wapnia, który buduje kości. Warto by w sezonie dzieci jadły młode buraczki 2-3 razy w tygodniu po ok. pół pęczka.

Właściwości zdrowotne botwinki

  • Ma dużo żelaza. Oprócz działania krwiotwórczego, przyczynia się do lepszego natleniania krwi. Jest to istotne zwłaszcza po przebytym covidzie, operacji lub jeśli cierpimy na choroby płuc albo serca. By żelazo lepiej się wchłaniało, jedzmy botwinę z produktami bogatymi w witaminę C, jak natka, papryka, cebula. 
  • Zawiera magnez i wit. z grupy B. Dobrze działa na układ nerwowy, łagodząc stres, poprawia też pamięć i koncentrację. Wzmacnia włosy i poprawia kondycję skóry. 
  • Ma sporo wapnia. Działa zasadowo, a potrawy z niej przyniosą ulgę, gdy mamy refluks i zgagę.
  • Jest bogata w błonnik. Dzięki temu ułatwia trawienie, zwłaszcza dań ciężkostrawnych, np. mięs. Obniża też cholesterol, dlatego warto posypać nią np. pizzę czy zapiekankę (ser żółty ma dużo cholesterolu).
  • Jest źródłem witaminy A i luteiny. Dzięki temu dobrze wpływa na oczy i obniża ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej.
  • Ma właściwości wzmacniające. Ma dużo cynku i selenu, które wzmacniają odporność. Zawiera mnóstwo polifenoli, chlorofilu, karotenoidów i betalain, które działają antyzapalnie i przeciwutleniająco, chroniąc organizm przed wolnymi rodnikami.

Przepisy na pyszne dania z botwinką

Różowe kluseczki gnocchi (czytaj nioki) 

 -
Kluseczki botwinkowe polane sosem z botwiny.
123RF

Składniki

Kluseczki

  • 1 kg ziemniaków 
  • 25 dag mąki 
  • łyżka soli 
  • jajko 
  • 4 łyżki purée z buraków 
  • 80 ml soku z buraków

Sos

  • pęczek botwinki
  • 1,5 szklanki rosołu 
  • 100 ml śmietany 30 proc. 
  • łyżka mąki
  • sól
  • pieprz 
  • garść parmezanu

Przygotowanie:

  1.  Zagniatamy ugotowane ziemniaki z mąką, solą, jajkiem, burakami i sokiem. Formujemy wałeczek szer. 2 cm i kroimy na małe kawałki. Kluseczki gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy. 
  2. Botwinkę kroimy na małe kawałki. Gotujemy w rosole ok. 20 minut. Mąkę rozrabiamy w śmietanie. Wlewamy do sosu. Dodajemy parmezan i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy, aż zgęstnieje. Podajemy z kluseczkami.

Sałatka z młodymi buraczkami i orzechami

 -
Botwina świetnie komponuje się z serem mozarella, granatem i pomarańczą.
123RF

Składniki:

  • pęczek botwiny
  • garść rukoli 
  • garść orzechów włoskich
  • pomarańcza 
  • sól 
  • pieprz
  • łyżka oliwy 
  • łyżka miodu 
  • 6 dag mozzarelli 
  • pestki granatu

Przygotowanie: 

  1. Botwinkę, mozzarellę, orzechy i obraną pomarańczę kroimy na małe kawałki.
  2. Mieszamy składniki, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Botwinkowa pizza z serem

 -
Pizza na cieście z dodatkiem buraczków, serem oraz botwiną to wegetariański a jednocześnie pełen żelaza posiłek.
123RF

Składniki:

Ciasto

  • purée z buraków z botwinki 
  • 20 dag mąki 
  • łyżeczka soli 
  • łyżka miodu 
  • 2 łyżki oliwy 
  • zaczyn z 1 dag drożdży

Farsz

  • 15 dag sera żółtego 
  • pestki granatu 
  • 10 dag brokułów
  • garść kiełków 
  • garść liści botwiny

Przygotowanie:

  1. Zagniatamy ciasto z puree z buraków, mąki, soli, miodu, oliwy i wyrośniętego zaczynu (zaczyn robimy z 1 dag drożdży, łyżki ciepłego mleka, łyżeczki mąki, odstawiamy na 20 minut, żeby wyrósł)
  2. Gdy ciasto wyrośnie (po ok. 40 minutach), wałkujemy je na cienki placek. Układamy ser i brokuły. Pieczemy 15 minut w 180 st. Posypujemy kiełkami, botwiną i pestkami. 

 

Czytaj więcej