Tarta z botwiną i fetą zadowoli podniebienie nawet najbardziej wybrednego małego smakosza.
Fot. 123RF
Zdrowe odżywianie
5 pomysłów na oryginalne dania z botwinką
Marta Barczyńska
3 tygodnie temu
Młode buraczki mają wiele cennych dla zdrowia właściwości, dlatego w sezonie warto je jeść jak najczęściej. Zwykle robimy z nich zupę botwinkę lub chłodnik, ale warto spróbować także sałatki z botwinką czy... różowych kluseczek albo różowej pizzy z botwinką! Zwłaszcza wnuki będą zachwycone kolorem i smakiem kluseczek czy pizzy.
Botwina ma tak wiele zdrowotnych, że w sezonie warto jeść ją nawet codziennie. Dla dzieci botwina to dobre źródło potrzebnej dla rozwoju układu nerwowego wit. z grupy B i magnezu oraz wapnia, który buduje kości. Warto by w sezonie dzieci jadły młode buraczki 2-3 razy w tygodniu po ok. pół pęczka.
Właściwości zdrowotne botwinki
Ma dużo żelaza. Oprócz działania krwiotwórczego, przyczynia się do lepszego natleniania krwi. Jest to istotne zwłaszcza po przebytym covidzie, operacji lub jeśli cierpimy na choroby płuc albo serca. By żelazo lepiej się wchłaniało, jedzmy botwinę z produktami bogatymi w witaminę C, jak natka, papryka, cebula.
Zawiera magnez i wit. z grupy B. Dobrze działa na układ nerwowy, łagodząc stres, poprawia też pamięć i koncentrację. Wzmacnia włosy i poprawia kondycję skóry.
Ma sporo wapnia. Działa zasadowo, a potrawy z niej przyniosą ulgę, gdy mamy refluks i zgagę.
Jest bogata w błonnik. Dzięki temu ułatwia trawienie, zwłaszcza dań ciężkostrawnych, np. mięs. Obniża też cholesterol, dlatego warto posypać nią np. pizzę czy zapiekankę (ser żółty ma dużo cholesterolu).
Jest źródłem witaminy A i luteiny. Dzięki temu dobrze wpływa na oczy i obniża ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej.
Ma właściwości wzmacniające. Ma dużo cynku i selenu, które wzmacniają odporność. Zawiera mnóstwo polifenoli, chlorofilu, karotenoidów i betalain, które działają antyzapalnie i przeciwutleniająco, chroniąc organizm przed wolnymi rodnikami.
Tarta z botwiną i fetą
Tarta z botwinką i fetą123 RF
Składniki:
1 opakowanie (ok. 350 g) francuskiego ciasta
1 czerwona cebula
600 g botwiny, z większymi buraczkami
3 gałązki tymianku
4 łyżki oleju
4 łyżki octu winnego
spora szczypta cukru
5 jajek
100 g gęstej śmietany 30%
150 g sera feta
garść posiekanych włoskich orzechów
Przygotowanie:
Buraczki oczyść, obierz, pokrój w kosteczkę. Na oleju na patelni zeszklij posiekaną cebulę. Dodaj buraczki, posiekany tymianek, ocet, cukier i 50 ml wody. Duś 10 minut. Przypraw solą i pieprzem. Wystudź.
Ciasto lekko rozwałkuj. Blachę wyłóż pergaminem. Spód i brzegi formy wylep ciastem. Nakłuj je widelcem. Piecz 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C.
Jajka wymieszaj ze śmietaną i pokruszoną fetą. Przypraw solą i pieprzem. Na cieście rozłóż nadzienie. Polej je masą jajeczną. Piecz około 25 minut w 200°C. Przed podanim posyp orzechami i listkami młodych buraczków.
Botwina z wątróbką
Botwina z wątróbką123 RF
Składniki:
250 g wątróbek drobiowych
1 pęczki młodej botwiny (lub 1 opakowanie listków)
1-2 łyżki masła
3 łyżki oleju
2 łyżki soku z pomarańczy
1 łyżka musztardy francuskiej z całymi ziarnami gorczycy
mleko
sól
kolorowy pieprz
Przygotowanie:
Wątróbki oczyść z błonek, umyj i włóż do miski. Zalej je mlekiem, odstaw na 2-3 godziny. Wyjmij, osusz. Na patelni rozgrzej masło. Wrzuć wątróbki. Smaż, obracając, 3-5 minut. Zdejmij z patelni, oprósz solą oraz pieprzem.
Listki botwiny opłucz, osusz (młode buraczki wykorzystaj do innego dania), w razie potrzeby posiekaj. Utrzyj sok z pomarańczy z solą i pieprzem. Dolej olej, sos ubij trzepaczką. Na koniec dodaj musztardę, jeszcze chwilę ubijaj. Przestudzone wątróbki wymieszaj z listkami botwinki. Polej sosem.
Różowe kluseczki gnocchi (czytaj nioki)
Kluseczki botwinkowe polane sosem z botwiny.123RF
Składniki:
Kluseczki
1 kg ziemniaków
25 dag mąki
łyżka soli
jajko
4 łyżki purée z buraków
80 ml soku z buraków
Sos
pęczek botwinki
1,5 szklanki rosołu
100 ml śmietany 30 proc.
łyżka mąki
sól
pieprz
garść parmezanu
Przygotowanie:
Zagniatamy ugotowane ziemniaki z mąką, solą, jajkiem, burakami i sokiem. Formujemy wałeczek szer. 2 cm i kroimy na małe kawałki. Kluseczki gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy.
Botwinkę kroimy na małe kawałki. Gotujemy w rosole ok. 20 minut. Mąkę rozrabiamy w śmietanie. Wlewamy do sosu. Dodajemy parmezan i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy, aż zgęstnieje. Podajemy z kluseczkami.
Sałatka z młodymi buraczkami i orzechami
Botwina świetnie komponuje się z serem mozarella, granatem i pomarańczą.123RF
Składniki:
pęczek botwiny
garść rukoli
garść orzechów włoskich
pomarańcza
sól
pieprz
łyżka oliwy
łyżka miodu
6 dag mozzarelli
pestki granatu
Przygotowanie:
Botwinkę, mozzarellę, orzechy i obraną pomarańczę kroimy na małe kawałki.
Mieszamy składniki, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Botwinkowa pizza z serem
Pizza na cieście z dodatkiem buraczków, serem oraz botwiną to wegetariański a jednocześnie pełen żelaza posiłek.123RF
Składniki:
Ciasto
purée z buraków z botwinki
20 dag mąki
łyżeczka soli
łyżka miodu
2 łyżki oliwy
zaczyn z 1 dag drożdży
Farsz
15 dag sera żółtego
pestki granatu
10 dag brokułów
garść kiełków
garść liści botwiny
Przygotowanie:
Zagniatamy ciasto z puree z buraków, mąki, soli, miodu, oliwy i wyrośniętego zaczynu (zaczyn robimy z 1 dag drożdży, łyżki ciepłego mleka, łyżeczki mąki, odstawiamy na 20 minut, żeby wyrósł)
Gdy ciasto wyrośnie (po ok. 40 minutach), wałkujemy je na cienki placek. Układamy ser i brokuły. Pieczemy 15 minut w 180 st. Posypujemy kiełkami, botwiną i pestkami.