Co zrobić ze świeżej botwinki? Przepisy na zupę, chłodnik i sałatkę
Sałatka z młodą botwinką jest zdrowa i lekka
Fot. 123rf.com

Co zrobić ze świeżej botwinki? Przepisy na zupę, chłodnik i sałatkę

Botwinka, czyli młode buraczki czerwone mają mnóstwo witamin i minerałów. Z takich nowalijek można zrobić nie tylko popularną zupę, ale o wiele więcej pysznych dań. Sprawdź, co zrobić z botwinki, jak ją przygotować i z czym podawać. Wypróbuj nasze przepisy na zupę, chłodnik i sałatkę z botwinką. 

Pod nazwą "botwinka" kryje się nie tylko popularna zupa, ale też młode, bogate w witaminy buraki ćwikłowe. Delikatne listki i niewykształcone w pełni bulwy to hit majowej kuchni.

Jak przygotowywać dania z botwinką?

Młode listki na sałatkę wystarczy tylko umyć. Korzonki oraz grubsze łodygi na chłodnik trzeba zblanszować (2-3 minuty). Botwinkę na zupę gotujemy 8-10 minut. Aby botwinka, chłodnik lub koktajl z młodych buraczków miały piękny kolor, do gotowania trzeba dodać łyżkę soku cytryny lub octu.

Ze względu na zawartość kwasu szczawiowego botwinkę warto łączyć z nabiałem.

Zblanszowaną botwinkę możesz też wykorzystać do wielu pysznych dań, np. do wiosennych pierogów. Posiekane i obgotowane listki oraz korzonki świetnie sprawdzą się także jako farsz do kotletów i roladek oraz jako nadzienie do wytrawnej tarty z kruchego ciasta.

Chłodnik z botwinką

21451432_m
Chłodnik z botwinką
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • 200 ml wody
  • 2 pęczki botwinki
  • 1 l maślanki
  • 3 ogórki małosolne
  • przyprawy, zioła

Sposób przygotowania:

Posiekaj i zblanszuj w 200 ml wody 2 pęczki botwinki. Dodaj 1 l maślanki, 3 posiekane ogórki małosolne, przyprawy i zioła. Podawaj z jajkami na twardo.

Zupa botwinka

41678112_m
Zupa botwinka
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • 2 buraki
  • 1 l rosołu
  • 1 pęczek botwinki
  • śmietana
  • koperek, sól, pieprz, cukier

Sposób przygotowania:

2 buraki gotuj w 1 l rosołu 40 min (zakwaś). Dodaj posiekany pęczek botwinki. Gotuj 10 min. Zapraw śmietaną. Dodaj koperek, sól, pieprz i cukier.

Sałatka z botwinką i fetą

136658700_m
Sałatka z botwinką i fetą
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • kilka młodych buraczków
  • 100 g sera feta
  • garstka uprażonych orzechów
  • sos vinegret
  • cukier, ocet

Sposób przygotowania:

Obgotuj z cukrem i octem kilka młodych bulw, pokrój je. Dodaj opłukane listki, 100 g fety oraz garstkę uprażonych orzechów. Polej 2 sosem vinegret.

 

Czytaj więcej