Botwinka, czyli młode buraczki czerwone mają mnóstwo witamin i minerałów. Z takich nowalijek można zrobić nie tylko popularną zupę, ale o wiele więcej pysznych dań. Sprawdź, co zrobić z botwinki, jak ją przygotować i z czym podawać. Wypróbuj nasze przepisy na zupę, chłodnik i sałatkę z botwinką.
Pod nazwą "botwinka" kryje się nie tylko popularna zupa, ale też młode, bogate w witaminy buraki ćwikłowe. Delikatne listki i niewykształcone w pełni bulwy to hit majowej kuchni.
Młode listki na sałatkę wystarczy tylko umyć. Korzonki oraz grubsze łodygi na chłodnik trzeba zblanszować (2-3 minuty). Botwinkę na zupę gotujemy 8-10 minut. Aby botwinka, chłodnik lub koktajl z młodych buraczków miały piękny kolor, do gotowania trzeba dodać łyżkę soku cytryny lub octu.
Ze względu na zawartość kwasu szczawiowego botwinkę warto łączyć z nabiałem.
Zblanszowaną botwinkę możesz też wykorzystać do wielu pysznych dań, np. do wiosennych pierogów. Posiekane i obgotowane listki oraz korzonki świetnie sprawdzą się także jako farsz do kotletów i roladek oraz jako nadzienie do wytrawnej tarty z kruchego ciasta.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Posiekaj i zblanszuj w 200 ml wody 2 pęczki botwinki. Dodaj 1 l maślanki, 3 posiekane ogórki małosolne, przyprawy i zioła. Podawaj z jajkami na twardo.
Składniki:
Sposób przygotowania:
2 buraki gotuj w 1 l rosołu 40 min (zakwaś). Dodaj posiekany pęczek botwinki. Gotuj 10 min. Zapraw śmietaną. Dodaj koperek, sól, pieprz i cukier.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Obgotuj z cukrem i octem kilka młodych bulw, pokrój je. Dodaj opłukane listki, 100 g fety oraz garstkę uprażonych orzechów. Polej 2 sosem vinegret.