Sałatka z buraczkami, ziemniakami i fasolą. Zdrowa i pożywna
07.10.2021 19:22
Prosta sałatka z burakami, ziemniaczkami, białą fasolą z puszki, jabłkami, cebulką z sosem musztardowo-miodowym. Sprawdź, dlaczego warto robić dania z buraczkami i wypróbuj nasz przepis!
Buraki to podstawa nie tylko czerwonego barszczyku. Robimy z nich sałatki, dodajemy je do słodkich wypieków, wytrawnych dań i dietetycznych napojów. Buraczki dają nam nieskończone możliwości w kuchni, dlatego warto po nie sięgać jak najczęściej. Jeśli chcesz przekąsić coś pysznego i prostego w przygotowaniu z buraczkami w roli głównej, koniecznie zrób tę sałatkę. Jest pożywna i zdrowa. Sprawdź przepis!
Dlaczego warto robić sałatkę z burakami?
Choć buraczki wyglądają niepozornie, stanowią bogactwo cennych związków. Jedzmy te warzywa jak najczęściej, aby móc na własnej skórze przekonać się o ich dobroczynnym wpływie na nasze zdrowie.
Zapobiegają zaparciom. Dzięki wysokiej zawartości błonnika pokarmowego częste spożywanie tych warzyw odtruwa wątrobę, ułatwia wypróżnianie i wspiera walkę z częstymi zaparciami.
Chronią przed anemią. Buraki stanowią skarbnicę żelaza oraz witaminy C, które są niezbędne w profilaktyce niedokrwistości. Żelazo bierze udział w transporcie tlenu do wszystkich komórek organizmu, co pomaga zwalczyć przykre objawy anemii.
Są dobre przy nadciśnieniu. Warzywa te poprawiają krążenie krwi, regulują poziom cholesterolu oraz wzmacniają ściany naczyń krwionośnych. Dzięki tym właściwościom ułatwiają leczenie nadciśnienia.
Wspomagają odporność. Zarówno świeże buraki, jak i te poddane fermentacji lub obróbce termicznej doskonale podnoszą naszą odporność. Aby wzmocnić układ immunologiczny, pijmy sok z buraka. Może on również pomóc przy kaszlu, ponieważ ma działanie wykrztuśne.
Łagodzą objawy menopauzy. Obecne w burakach fitohormony zmniejszają nieprzyjemne dolegliwości związane z przekwitaniem, np. uderzenia gorąca, ból głowy oraz wahania nastroju. Powinny po nie sięgać zwłaszcza kobiety, które ukończyły 60. rok życia, ponieważ warzywa te zmniejszają ryzyko rozwoju osteoporozy.
Jak zrobić sałatkę ziemniaczaną z burakami i fasolą?
Liczba porcji: 6 porcji Czas przygotowania: 25 minut (razem) 95 minut Kaloryczność: 285 kcal
Składniki
6 ziemniaków
2 spore buraki czerwone
1 puszka białej fasoli
2 średnie jabłka
2-3 dymki
1/4 szklanki oliwy
4 łyżki octu
1 łyżka musztardy
1 łyżeczka miodu
sól
pieprz
Przygotowanie
Oliwę wymieszaj z octem. Dołóż musztardę oraz miód. Przypraw solą oraz pieprzem. Przykryj i odstaw w chłodne miejsce na 2 godziny.
Buraki dobrze wyszoruj, zalej wrzątkiem i gotuj w łupinkach do miękkości (około 75 minut). Buraczki możesz także upiec w piekarniku (około 90 minut w 180ºC). Ugotowane buraki odcedź, przestudź, polewając zimną wodą. Obierz i pokrój w kosteczkę.
Ziemniaki obierz, opłucz, gotuj przez 20 minut w lekko posolonej wodzie. Potem je odcedź, przestudź, pokrój. Dymki oczyść, wraz ze szczypiorkiem posiekaj. Jabłka umyj, rozetnij, usuń środki z pestkami, miąższ pokrój w drobną kostkę.
Fasolę opłucz na sitku i dobrze osącz. Wszystkie rozdrobnione składniki wymieszaj w salaterce. Dodaj fasolę. Polej przygotowanym wcześniej sosem. Przemieszaj i ew. ponownie przypraw do smaku