Burgery buraczane z kaszy jęczmiennej. Równie pyszne i sycące, jak te mięsne
Burgery buraczane z kaszy jęczmiennej.
Fot. 123RF

Burgery buraczane z kaszy jęczmiennej. Równie pyszne i sycące, jak te mięsne

Burgery z buraka i kaszy jęczmiennej podane w pszennej bułce, z sosem czosnkowym i warzywami to zdrowsza alternatywa dla fanów fast-foodu. Zobacz przepis!

Burgery z buraka i kaszy jęczmiennej to dobry zamiennik tradycyjnych mięsnych kotletów. Buraki i kasza to moc witamin i minerałów, a jeśli dołożyć do tego czosnek, sałatę, świeże zioła, to posiłek będzie jeszcze zdrowszy. Zobacz, je zrobić!

Burgery buraczane z kaszy jęczmiennej

63010580_m
Burgery buraczane z kaszy jęczmiennej. 
123RF

Przygotowanie: 30 minut
Gotowanie: 75 minut
Kaloryczność: 1 porcja ok. 220 kcal

Składniki na 6 porcji

  • 1 szklanki kaszy jęczmiennej perłowej
  • 2 małe buraczki czerwone
  • 1 jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • 3-4 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki sezamu
  • pieprz
  • sól
  • olej

Przygotowanie

  1. Buraczki wyszoruj. Gotuj w łupinach 1 godzinę. Wystudź je i obierz. Kaszę zalej w garnku ok. 3 szkl. posolonej wody. Doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz płomień i gotuj ok. 15 minut. Odstaw, by wystygła.
  2. Buraczki pokrój, zmiksuj. Dodaj do kaszy. Wbij jajko. Wsyp bułkę tartą i sezam. Masę przypraw
    solą, pieprzem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę, wyrób. Uformuj 6 kotletów.
  3. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju. Kotlety obsmaż z obu stron. Ułóż je na blasze i piecz 15 minut w temp. 190°C. Podawaj np. w pszennej bułce, z sosem czosnkowym i zieleniną.

Co zrobić, żeby burgery były lżej strawne?

Buraczki ugotuj w wodzie z dodatkiem kminku (1/3 łyżeczki). Dzięki temu burgery zyskają ciekawy smak i będą lżej strawne.

 

Czytaj więcej