Burgery buraczane z kaszy jęczmiennej. Równie pyszne i sycące, jak te mięsne
21.10.2021 10:52
Burgery z buraka i kaszy jęczmiennej podane w pszennej bułce, z sosem czosnkowym i warzywami to zdrowsza alternatywa dla fanów fast-foodu. Zobacz przepis!
Burgery z buraka i kaszy jęczmiennej to dobry zamiennik tradycyjnych mięsnych kotletów. Buraki i kasza to moc witamin i minerałów, a jeśli dołożyć do tego czosnek, sałatę, świeże zioła, to posiłek będzie jeszcze zdrowszy. Zobacz, je zrobić!
Burgery buraczane z kaszy jęczmiennej
Przygotowanie: 30 minut Gotowanie: 75 minut Kaloryczność: 1 porcja ok. 220 kcal
Składniki na 6 porcji
1 szklanki kaszy jęczmiennej perłowej
2 małe buraczki czerwone
1 jajko
2 ząbki czosnku
3-4 łyżki bułki tartej
2 łyżki sezamu
pieprz
sól
olej
Przygotowanie
Buraczki wyszoruj. Gotuj w łupinach 1 godzinę. Wystudź je i obierz. Kaszę zalej w garnku ok. 3 szkl. posolonej wody. Doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz płomień i gotuj ok. 15 minut. Odstaw, by wystygła.
Buraczki pokrój, zmiksuj. Dodaj do kaszy. Wbij jajko. Wsyp bułkę tartą i sezam. Masę przypraw solą, pieprzem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę, wyrób. Uformuj 6 kotletów.
Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju. Kotlety obsmaż z obu stron. Ułóż je na blasze i piecz 15 minut w temp. 190°C. Podawaj np. w pszennej bułce, z sosem czosnkowym i zieleniną.
Co zrobić, żeby burgery były lżej strawne?
Buraczki ugotuj w wodzie z dodatkiem kminku (1/3 łyżeczki). Dzięki temu burgery zyskają ciekawy smak i będą lżej strawne.