Babka drożdżowa lub piaskowa musi się znaleźć na wielkanocnym stole.
Fot. 123 rf/Picsel
Świąteczny stół
4 najlepsze przepisy na babki wielkanocne: drożdżową, piaskową, z czekoladą, z kremem
Małgorzata Pędziwiatr
26.03.2024 11:03
Babka wielkanocna może mieć wiele wariantów, a każdy z nich jest pyszny. Wolisz duże baby czy może małe babeczki? Drożdżowe, a może piaskowe? Sprawdź, które smakują Ci najlepiej...
Tradycja pieczenia babki na Wielkanoc przywędrowała do nas ze Wschodu, prawdopodobnie z Litwy lub z Białorusi. Dawniej wypiekano ją zawsze w Wielki Piątek po upieczeniu świątecznego chleba. Gospodynie bardzo się starały, aby baba wielkanocna nie tylko pięknie urosła, ale i nie opadła. Dlatego po wyjęciu formy z pieca kołysały ją ostrożnie na poduszkach aż do całkowitego ostudzenia. Jeśli jednak wypiek się nie udał, panie domu tłumaczyły to... nagłym pojawieniem się mężczyzny. Dlatego w dawnych czasach podczas szykowania wielkanocnych wypieków mężczyznom wstęp do kuchni był wzbroniony.
Wielkanocna babka – skąd się wzięła nazwa?
Według jednej teorii król Polski Stanisław Leszczyński nazwał ucierane ciasto babą, bo jej kształt kojarzył mu się z turbanem noszonym przez Ali Babę, popularnego bohatera "Baśni tysiąca i jednej nocy". Według innej koncepcji nazwano tak to słodkie ciasto, ponieważ jego stożkowaty kształt przypominał szerokie spódnice, jakie dawniej na wsiach nosiły starsze kobiety.
Co zrobić, aby baba wielkanocna się udała?
Wszystkie składniki do pieczenia babki powinny mieć temperaturę pokojową.
Ciasto drożdżowe musi wyrastać w cieple i nie może być narażone na przeciągi.
Bakalie przed dodaniem do ciasta warto obtoczyć w mące, dzięki temu nie opadną na dno foremki.
Temperatura pieczenia nie powinna przekraczać 170ºC.
W czasie pieczenia nie wolno otwierać piekarnika, bo strumień zimnego powietrza może spowodować opadnięcia ciasta
Drożdżowa babka na Wielkanoc
Składniki:
3-3,5 szklanki mąki pszennej
21 g suchych drożdży
6 żółtek
1 jajko
szczypta soli
szklanka letniego mleka
1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków
125 g masła, roztopionego i przestudzonego
150 g rodzynek
2 łyżeczki ekstraktu cytrynowego lub łyżeczka aromatu cytrynowego
Lukier:
1 szklanka cukru pudru
3-4 łyżki soku z cytryny
posiekana skórka pomarańczowa
Dodatkowo:
masło do formy
bułka tarta
Sposób przygotowania:
Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami, dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz.
Wyrabiać ciasto, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny). Po tym czasie ciasto wyjąć i wyrobić raz jeszcze.
Dwie formy do babek natłuścić i wysypać bułką tartą. Ciasta nałożyć do 1/3 wysokości foremek. Przykryć, znowu odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (ciasto powinno wyrosnąć po brzegi foremek). Piec w temperaturze 170ºC, aż patyczek wetknięty w babkę będzie suchy. Ale nie piec dłużej niż potrzeba, bo baba będzie zbyt sucha. Wyjąć, przestudzić kwadrans w foremce, potem wyłożyć na kratkę i zostawić do całkowitego ostygnięcia.
Cukier utrzeć z sokiem z cytryny na gęsty lukier. Polać nim ciasto i posypać posiekaną skórką pomarańczową.
Czekoladowa babka na Wielkanoc
Składniki:
3 szklanki mąki (ok. 450 g)
4 łyżki ciemnego kakao
3/4 szklanki cukru
1 łyżka cukru waniliowego lub kilka kropli ekstraktu z wanilii
czubata łyżeczka sody
1szklanka mleka (250 ml)
3/4 szklanki stopionego masła
3 jajka
bakalie (ok. 1/2-3/4 szklanki ulubionych bakalii, np. orzechów, żurawiny, suszonych
moreli, rodzynek itp.)
150 g mlecznej czekolady
dowolne owoce do dekoracji
Dodatkowo:
masło do formy
bułka tarta
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzać do 170°C. Formę wysmarować masłem i posypać tartą bułką.
Wszystkie składniki (oprócz bakalii) wsypać i wlać do miski. Wymieszać łyżką na jednolitą masę.
Bakalie namoczyć w przegotowanej wodzie, odcedzić, obtoczyć w mące, posiekać i wymieszać z ciastem.
Masę przelać do formy. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 45-55 minut. Drewniany patyczek włożony do ciasta powinien wyjść suchy.
Czekoladę rozpuścić w wodnej kąpieli i polać nią ciasto. Udekorować owocami. Zostawić do zastygnięcia.
Babka piaskowa na Wielkanoc
Składniki:
200 g masła
4 duże jajka lub 5 małych
1 szklanka drobnego cukru do wypieków
1 szklanka mąki pszennej
1 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
aromat waniliowy
5 łyżek rumu
Dodatkowo:
masło do formy
bułka tarta
Sposób przygotowania:
Masło rozpuścić w rondelku i ostudzić.
Jajka utrzeć z cukrem na puszysty kogel-mogel. Do masy jajecznej przesiać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Dodać kilka kropli zapachu waniliowego i dokładnie wymieszać, powoli dolewając masło.
Dolać rum i wymieszać. Formę z kominem posmarować tłuszczem, obsypać bułką tartą. Napełnić ciastem, wyrównać powierzchnię. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C i piec przez 50-60 min.
Gotowe zostawić na 10 minut w formie, następnie wyłożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Na koniec posypać cukrem pudrem.
Babeczki z kremem na Wielkanoc
Składniki:
2 szklanki mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 jajka
pół kostki masła
1 szklanka mleka
200 ml śmietany kremówki
250 g serka mascarpone
1 -2 łyżki cukru pudru
2 łyżki zmielonych migdałów
200 g gotowej masy marcepanowej
barwniki spożywcze
Sposób przygotowania:
Suche składniki wymieszać razem w misce. Masło rozpuścić i ostudzić.
Jajka, masło oraz mleko dodać do suchych składników i dokładnie wymieszać. Najlepiej krótko zmiksować.
Piekarnik rozgrzać do 170°C. Metalową formę do muffinek wyłożyć papierowymi papilotkami. Foremki wypełnić ciastem do wysokości około 1-1,5 cm od brzegu. Foremkę wstawić do piekarnika i piec około 20-25 minut.
Śmietanę ubić z cukrem, zmiksować z mascarpone. 4-5 masy marcepanowej zabarwić na pomarańczowy kolor, resztę na zielony. Z pomarańczowej części uformować marchewki, z zielonej natkę. Przed podaniem babeczki udekorować śmietaną, migdałami i marchewkami z nacią.