10 naturalnych leków, które chronią przed zawałem i udarem
Ruch i zdrowe odżywianie znacznie zmniejszają ryzyko zawału i udaru.
Fot. 123RF

10 naturalnych leków, które chronią przed zawałem i udarem

Nie trzeba wiele, by uniknąć problemów z układem krążenia. Wystarczy wprowadzić w życie kilka dobrych nawyków. Te „lekarstwa” są bardzo tanie, bez recepty i nawet nie trzeba iść po nie do apteki. Ale na pewno każdy lekarz zaleci, by je stosować.

Zawałudar to dwie groźne choroby, które mogą doprowadzić do ciężkiego kalectwa, a nawet przedwczesnej śmierci. Chcesz cieszyć się dobrym zdrowiem przez długie lata? Zacznij od profilaktyki i wprowadź w życie te 10 zasad – to naturalne "leki", które znacznie zmniejszają ryzyko chorób krążenia.

1. 10 tys. kroków lub pół godziny ruchu przez 5 dni

Z ostatnich badań naukowych wynika, że wystarczy nawet 4-5 tys. kroków dziennie lub pół godziny innej aktywności przez 5 dni w tygodniu, by uniknąć chorób układu krążenia (m.in. choroby niedokrwiennej serca, zawału, udaru mózgu czy niewydolności serca). Nie ma znaczenia, czy będziesz ćwiczyć na sali gimnastycznej, siłowni na świeżym powietrzu, chodziła na piechotę na działkę czy spacerowała. To zadziała nawet wtedy, kiedy zrezygnujesz z pilota do telewizora! Kilka kroków z kanapy do telewizora i z powrotem to też ruch. Warto kupić krokomierz (ceny od 10 zł), by sprawdzić, ile kroków robisz codziennie.

2. Dwie łyżki oleju dziennie

Aby zachować zdrowe serce, potrzebujesz... tłuszczu! A właściwie dwu rodzajów nienasyconych kwasów tłuszczowych: omega-3 i omega-6 w odpowiednich proporcjach, czyli 1:4. Nadmiar omega-6 niweczy bowiem zdrowotne działanie kwasów omega-3, które obniżają ryzyko powstawania zakrzepów – w efekcie zmniejsza się też ryzyko miażdżycy oraz zawału serca lub udaru mózgu. Najlepiej sięgać po olej rzepakowy. Nie zaspokoi on wprawdzie w pełni zapotrzebowania na kwasy omega-3, ale zawiera ich 10 razy więcej niż oliwa z oliwek. Wybieraj olej rafinowany do smażenia, a nierafinowany do sałatek i potraw na zimno. Dziennie powinnaś zjadać ok. 2 łyżek oleju.

3. Jedno jabłko na drugie śniadanie

Jabłka zawierają w sobie pektyny, które działają jak statyny, czyli leki obniżające cholesterol. Polecane są więc osobom zagrożonym chorobami serca. Jeśli jednak masz wrażliwe jelita, zrezygnuj z surowych jabłek, bo mogą powodować wzdęcia i bóle brzucha. W tym wypadku piecz lub gotuj jabłka. Zjedz je z dodatkiem cynamonu, który wzmocni zdrowotne działanie tych owoców.

4. Spotkania z przyjaciółmi, kiedy tylko masz ochotę

Osoby mające duże grono znajomych, przyjaciół, żyją dłużej i cieszą się lepszą kondycją i zdrowiem. Spotkania z przyjaciółmi zapobiegają chorobom układu krążenia i depresji. Ze znajomymi możesz pójść na siłownię na świeżym powietrzu, na spacer, na działkę, organizować wycieczki. W grupie raźniej.

5. Kiszonki na podwieczorek

Kiszonki pomagają w zachowaniu dobrych bakterii jelitowych, które decydują o naszym zdrowiu. A te pomagają utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi, mają wpływ na dobry nastrój i trawienie. Wystarczy surówka z kiszonej kapusty, ogórek kiszony albo sok z kiszonych buraków.

97540781_m
Kiszonki pomagają w zachowaniu dobrych bakterii jelitowych, które decydują o naszym zdrowiu.
123RF

6. Mała dawka kwasu acetylosalicylowego

Kwas acetylosalicylowy zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia skrzepów krwi, dzięki czemu chroni przed udarem i chorobą serca. Ale lekarze odradzają zażywanie go osobom zdrowym, które nie zmagają się z chorobami układu sercowo-naczyniowego i nie mają za sobą zawału serca lub udaru. U nich kwas acetylosalicylowy może zwiększać ryzyko nadmiernych krwawień. Dlatego należy sięgać po niego tylko wówczas, gdy zaleci to nam lekarz i w dawkach przez niego przepisanych.

7. Filiżanka kawy przed południem

Możesz ich wypić nawet 4 dziennie! Zespół dr Judith Haendeler i dr. Joachima Altschmieda z uniwersytetu w Düsseldorfie ustalił, że taka dawka kofeiny (do 600 mg) – może być espresso albo cappuccino, chroni serce przed uszkodzeniem. Pomaga również zregenerować się po przebytym zawale.

8. Ryby dwa razy w tygodniu

Wielonienasycone kwasy tłuszczowe EPA i DHA, których źródłem są przede wszystkim tłuste ryby morskie, są zbawieniem dla układu sercowo-naczyniowego. Badania wskazują, że jedzenie ryb (najlepiej pieczonych w folii lub przygotowanych na parze) przynajmniej raz w tygodniu, zmniejsza ryzyko zawału serca o 16 proc. Natomiast spożywanie ich 2-4 razy w tygodniu obniża ryzyko udaru mózgu o 6 proc.

9. Zupa jarzynowa na obiad

Większość warzyw zawiera sporo potasu. Pierwiastek ten ma wpływ na ciśnienie tętnicze. Jego odpowiedni poziom zapobiega nadciśnieniu. Jeśli jesz codziennie 5 porcji warzyw, to dostarczasz organizmowi odpowiedniej ilości potasu. Warto jak najczęściej gotować różnego rodzaju zupy jarzynowe, ponieważ potas przedostaje się do wody w trakcie gotowania. Można także pić świeże soki warzywne.

10. Unikaj stresu

Pomoże chwila skupienia rano i wieczorem. Możesz się modlić albo po prostu posiedzieć spokojnie i myśleć o czymś przyjemnym, oderwać się od codzienności. Bądź tu i teraz, skup się tylko na tej jednej chwili. Szukaj w myślach tego, co dobrego spotkało cię danego dnia – smaczne śniadanie, wizyta przyjaciółki, miła rozmowa z sąsiadką jest powodem do zadowolenia. To pomaga uwolnić się od stresu, normuje ciśnienie i przywraca właściwy rytm sercu.

Sprawdzaj, że zdrowy tryb życia działa – badaj cholesterol

Raz w roku zbadaj stężenie cholesterolu. Jeśli wyniki są w normie, leki działają. Oto normy:

  • Cholesterol całkowity: 190 mg% lub mniej
  • Cholesterol LDL: mniej niż 115 mg%,
  • Po zawale i udarze: mniej niż 70 mg%,
  • Dla chorych na cukrzycę: mniej niż 100 mg%
  • Cholesterol HDL: powyżej 40 mg% (panowie), 45 mg% (panie)
  • Trójglicerydy: mniej niż 150 mg%

Konsultacja: lek. med. Joanna Pietroń, internistka, Centrum Medyczne Damiana w Warszawie.

 

Czytaj więcej