Z czym jeść mięso, by lepiej przyswajać żelazo? Przykłady produktów
Fot. 123RF

Z czym jeść mięso, by lepiej przyswajać żelazo? Przykłady produktów

Jedzenie, które poprawi przyswajanie żelaza to warzywa oraz kiszonki. Są bogate w witaminę C, która pozwala lepiej wchłaniać ten pierwiastek, dlatego spożywaj je razem z mięsem. By ustrzec się anemii, możesz też przygotowywać posiłki na żeliwnej patelni. Poznaj sposoby na uzupełnienie żelaza.

By dostarczyć żelazo organizmowi, należy jeść bogate w ten pierwiastek produkty. Duże znaczenie ma też, z czym je łączysz. Zwracaj też uwagę na to, co jesz i pijesz, gdy przyjmujesz preparaty zawierające żelazo.

Co jeść, by lepiej wchłaniać żelazo?

  • Mięso z surówką. Aby żelazo zawarte np. w wołowinie lepiej się przyswoiło, potrzebuje witaminy C. Dobrym jej źródłem są warzywa, np. papryka, biała kapusta, brokuł, pomidor. Spożywaj je razem z mięsem. Posypuj też ziemniaki, ryż lub kasze, które jesz z kotletem czy pieczenią, świeżą siekaną natką pietruszki albo rzeżuchą – również mają sporo witaminy C.
  • Jedz czosnek i cebulę. Są źródłem siarki, która jest niezbędna, aby ten pierwiastek dobrze się wchłaniał. Według przeprowadzonych badań, łącząc je ze źródłem żelaza, możesz zwiększyć jego przyswajalność nawet o 70 proc. Uwaga: należy je spożywać w postaci surowej.
  • Sięgaj po kiszonki. Nie dość, że są bogate w witaminę C, to zawierają kwasy organiczne powstające w procesie fermentacji, które ułatwiają i zwiększają przyswajanie żelaza. Dlatego w twoim menu powinny na stałe zagościć: kiszona kapusta, ogórki, buraczany zakwas, sok z kiszonej kapusty, kwas chlebowy.

Napoje, które utrudniają przyswajanie żelaza

Uważaj na kawę i herbatę. Nie popijaj nimi preparatów żelaza oraz posiłków, które mają Ci go dostarczyć. Zawierają taniny zmniejszające wchłanianie tego pierwiastka. Podobnie działają garbniki w czerwonym winie, dlatego mięsnego posiłku lepiej z nim nie łączyć.

Żeliwne naczynia wzbogacą w pierwiastek

Używaj żeliwnych naczyń. Może to zwiększyć zawartość żelaza w żywności nawet trzykrotnie. Wykazano, że po przyrządzeniu w żeliwnym garnku przecier jabłkowy miał aż 7,3 mg tego pierwiastka, a w zwykłym tylko 0,35 mg. Jajecznica usmażona na żeliwnej patelni 5 mg żelaza, na innej – 1,5 mg. Jedynym minusem jest to, że potrawy kwaśne mogą zyskiwać metaliczny posmak. Aby tego uniknąć, gotuj je najkrócej jak się da.

Czytaj więcej