Wegetariańskie dania z buraka. 4 pyszne, zdrowe i oryginalne potrawy na obiad
Spaghetti przygotowane z buraka z aromatem czosnku to pyszna i ciekawa propozycja
Fot. 123rf.com

Wegetariańskie dania z buraka. 4 pyszne, zdrowe i oryginalne potrawy na obiad

Wegetariańskie dana z buraka są smaczne, zdrowe i pomagają uzupełnić niedobory żelaza. Warto wypróbować nasze ciekawe przepisy na przystawkę, zupę i dwa dania główne. Przygotuj na obiad wegetariańskie carpaccio z buraka z serowymi łezkami, kremowy barszcz czerwony z serem feta, spaghetti z buraków z czosnkową oliwą i falafel z buraków i ciecierzycy z ziołami. 

Burak czerwony to najlepsze warzywo dla wegetarian. Pomaga uzupełnić niedobory żelaza, które często pojawiają się u osób na diecie bezmięsnej. Jeśli wolisz dietę jarską, zapewne często pijesz sok z czerwonego buraka. Ale możesz też urozmaicić swój jadłospis wprowadzając do niego wegetariańskie dania z burakiem w roli głównej.

Poniżej znajdziesz 4 propozycje na obiad: przystawkę, zupę i dwa dania główne. Wszystkie są wegetariańskie, a jednocześnie oryginalne i bardzo smaczne. Wypróbuj nasze carpaccio z serowymi łezkami, w którym tradycyjne surowe mięso zastępują pieczone buraki. Klasyczny czerwony barszczyk proponujemy w formie zupy-krem z dodatkiem sera feta. Jedną z najciekawszych propozycji z pewnością jest spaghetti przygotowane z buraka z aromatem czosnku. Na danie główne możesz przygotować też nasze wegetariańskie falafele z ziołowym aromatem, w których mięso zastąpione jest przez ciecierzycę i buraczki czerwone. Doskonale smakują na ciepło, ale również na zimno jako przystawka lub dodatek do kanapki. 

Wegetariańskie carpaccio z buraka z serowymi łezkami

Carpaccio z buraka z serowymi łezkami 97379371_m
Carpaccio z buraka z serowymi łezkami
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • 4 buraki
  • 1 łyżka startego chrzanu
  • 30 dag koziego serka
  • po 2 łyżki oliwy i octu
  • sok wyciśnięty z 1/4 cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól
  • pieprz
  • olej
  • orzeszki piniowe,
  • miąższ granatu i natka

Przygotowanie:

  1. Buraczki posmaruj olejem. Każdy osobno zawiń w folię aluminiową. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180˚C. Piecz około 90 minut.
  2. Gotowe buraczki wyjmij, odłóż do wystudzenia. Potem obierz z łupinek, pokrój na jak najcieńsze plasterki. Ułóż je na 4 talerzykach tak, by lekko zachodziły na siebie.
  3. Ocet jabłkowy utrzyj ze szczyptą soli i pieprzu oraz miodem. Stale ubijając, dolej oliwę. Plasterki buraczków skrop winegretem, odłóż na 30 minut w chłodne miejsce.
  4. Kozi serek utrzyj z chrzanem. Przypraw solą i sokiem z cytryny. Z masy serowej za pomocą dwóch łyżeczek do herbaty formuj łezki. Ułóż je na buraczkach.
  5. Wierzch carpaccio posyp orzeszkami (całymi oraz posiekanymi) i granatem. Przed podaniem oprósz grubo mielonym pieprzem i udekoruj natką.

Nasza rada:

Pod deskę do krojenia podłóż wilgotny papierowy ręcznik. Dzięki temu deska nie będzie się ruszać nawet podczas siekania i krojenia ze sporą siłą.

Wegetariański kremowy barszcz czerwony z serem feta

Kremowy barszcz czerwony z serem feta 97379369_m
Kremowy barszcz czerwony z serem feta
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • 6 buraków
  • po 1 marchewce i pietruszce
  • kawałek selera
  • 3 ziemniaki
  • 1 jabłko
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • 6 szklanek bulionu
  • 2 łyżeczki octu
  • 30 dag fety
  • 1 szklanka jogurtu
  • tymianek
  • sól
  • pieprz
  • orzeszki pinii lub słonecznik

Przygotowanie:

  1. Buraki, ziemniaki, seler, marchewkę, pietruszkę i jabłko obierz, opłucz, pokrój w grubą kostkę. Cebulę obierz, posiekaj. Rozgrzej oliwę. Wrzuć rozdrobnione wcześniej składniki. Smaż je około 5 minut, mieszając.
  2. Zalej gorącym bulionem. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz płomień. Gotuj pod przykryciem jeszcze około 30 minut. Często mieszaj.
  3. Orzeszki piniowe (lub słonecznik) lekko zrumień na suchej patelni. Ugotowane do miękkości warzywa z jabłkiem oraz wywarem zmiksuj.
  4. Barszcz przypraw pieprzem, tymiankiem, solą i octem. Rozlej do miseczek. Każdą porcję udekoruj kleksem jogurtu. Lekko przemieszaj widelcem, by powstał ozdobny wzorek. Posyp orzeszkami lub słonecznikiem i pokruszoną fetą.

Nasza rada:

Jeśli chcesz, by barszczyk był wyjątkowo aksamitny, pod koniec gotowania dodaj do buraczków i reszty warzyw 2 łyżeczki masła.

Wegetariańskie spaghetti z buraków z czosnkową oliwą

Wegetariańskie spaghetti z buraków z czosnkową oliwą 99483996_m
Wegetariańskie spaghetti z buraków z czosnkową oliwą
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • 4 buraki
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżeczki oleju dyniowego
  • 1/4 szklanki białego wina
  • po 2 łyżeczki pestek słonecznika i dyni
  • sok wyciśnięty z 1/4 cytryny
  • pieprz
  • sól
  • suszony tymianek

Przygotowanie:

  1. Buraki obierz, opłucz, wytrzyj do sucha. Przepuść przez tarkę spiralną (tzw. spiralizer) lub pokrój w plasterki nożem szczelinowym do obierania warzyw, a potem potnij w cienkie paseczki.
  2. Czosnek obierz, drobno posiekaj albo przeciśnij przez praskę. Wymieszaj go z oliwą. Na rozgrzanej suchej patelni zrumień pestki dyni oraz słonecznik. Przesyp na talerzyk i wystudź.
  3. Patelnię wystudź, przetrzyj, rozgrzej na niej czosnkową oliwę. Wrzuć buraczkowe spaghetti. Smaż chwilę. Podlej winem i duś, aż warzywny makaron będzie miękki (3-5 minut). Wymieszaj go z sokiem z cytryny.
  4. Przypraw solą, pieprzem i tymiankiem. Skrop olejem dyniowym. Przełóż na talerze. Posyp pestkami dyni i słonecznikiem. Udekoruj.

Nasza rada:

Dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy olej dyniowy można przechowywać do 3 miesięcy (w chłodnym miejscu i ciemnej butelce).

Wegetariański falafel z buraków i ciecierzycy z ziołami

Wegetariański falafel z buraków i ciecierzycy z ziołami 94204348_m
Wegetariański falafel z buraków i ciecierzycy z ziołami
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • 40 dag ciecierzycy
  • 2 buraki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżki sody oczyszczonej
  • suszone: mięta, kolendra i natka
  • 1 cebula
  • olej
  • sól
  • mielone: kumin, cynamon, imbir, gałka muszkatołowa, ostra papryka
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Ciecierzycę zalej w miseczce wodą tak, by była przykryta (kilka centymetrów ponad poziom ciecierzycy). Dodaj sodę oczyszczoną i mocz przez noc (ok. 12 godzin).
  2. Następnego dnia spęczniałe ziarenka ciecierzycy odcedź i dobrze osącz.
  3. Buraki oraz cebulę obierz, pokrój na kawałki. Przygotowane wcześniej warzywa zmiel. Miksuj tak długo, aż masa zacznie się kleić. Przypraw ją czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą i pieprzem. Wsyp wszystkie pozostałe przyprawy. Całość dobrze wymieszaj.
  4. Z przygotowanej masy uformuj małe kulki, wyciskając nadmiar wody. Smaż je na oleju (razem 15-20 minut). Przełóż na papier kuchenny, by ociekły z tłuszczu. Kulki możesz oprószyć mąką migdałową.
  5. Serwuj z sałatką i sosem jogurtowym.

Nasza rada:

Przed smażeniem możesz dosypać do rozgrzanego oleju około 1/4 łyżeczki soli. Zmniejszy to nieco ryzyko rozpryskiwania tłuszczu.

 

 

Czytaj więcej