Sól rujnuje zdrowie. 4 ważne powody, dla których trzeba ją ograniczyć
Sól ma szkodliwy wpływ m.in. na pracę serca oraz sylwetkę
Fot. 123RF

Sól rujnuje zdrowie. 4 ważne powody, dla których trzeba ją ograniczyć

Sól ma szkodliwy wpływ na nasze zdrowie. Nie bez powodu nazywana jest białą śmiercią. Jej nadmiar w diecie przyczynia się do rozwoju groźnych chorób. Szkodzi m.in. na serce, odporność i powoduje tycie. Dlaczego warto mniej solić? Jak oduczyć się przesalania potraw?

Chlorek sodu pełni wiele ważnych zadań w organizmie. Układ nerwowy i mięśnie bez soli nie byłyby w stanie pracować. Reguluje gospodarkę wodną oraz bierze udział w procesach trawienia i wchłaniania substancji odżywczych. Jak widać, jest niezbędna, ale potrzeba jej człowiekowi niewiele.

Wystarczy 1 gram dziennie, aby zapewnić prawidłowe funkcjonowanie narządów. Problemem jest nadmiar spożywanego przez nas chlorku sodu. Eksperci WHO twierdzą, że bezpieczny poziom dla osoby dorosłej to 5 gramów dziennie – tyle mieści się w płaskiej łyżeczce do herbaty. Tymczasem przekraczamy te normy dwu-, trzykrotnie. I to fatalnie odbija się na naszym zdrowiu.

Sól groźniejsza niż tłuszcz i cukier

Sól zajmuje pierwsze miejsce na liście zabójców kryjących się w naszym jadłospisie (na drugiej pozycji jest niedobór produktów pełnoziarnistych, na trzeciej warzyw i owoców). Dopiero dalsze lokaty zajmują czerwone mięso, wędliny, tłuszcz i cukry proste. Aż 40 procent przedwczesnych śmierci ma związek z nadużywaniem chlorku sodu.

Lekarze zalecają, by osoby 50+ oraz cierpiące na choroby przewlekłe zmniejszyły jego dzienną dawkę do zaledwie 1,5 g na dobę. Warto pamiętać, że normy obejmują nie tylko tzw. sól dodaną, czyli tę używaną w domach do przygotowywania potraw. Liczy się też tzw. sól ukryta. Znajduje się w wielu produktach, nawet tam, gdzie się jej nie spodziewamy. Czytaj etykiety, robiąc zakupy. Od 2016 roku producenci mają obowiązek umieszczania informacji o zawartości soli na opakowaniach. Jeśli w składzie podana jest zawartość sodu, pomnóż ją przez 2,5 – wynik oznacza ilość soli w 100 gramach.

Sól to wróg układu krążenia, serca, mózgu

Nadmiar soli zaburza funkcjonowanie naczyń krwionośnych. Uszkadza śródbłonek, którym są wyścielone, a to powoduje sztywnienie i włóknienie ich ścianek. To prosta droga do rozwoju nadciśnienia i miażdżycy. Ich konsekwencją są m.in. choroby sercowo-naczyniowe, np. migotanie przedsionków, zawał serca oraz udar.

Za dużo sodu w diecie powoduje też minizawały w mózgu i mikrouszkodzenia w tym narządzie. To jest powodem postępującego obniżenia sprawności umysłowej, a z czasem pogorszenia się pamięci i w końcu demencji. Słone potrawy zaostrzają przebieg choroby Alzheimera.

43269646_m
Sól zajmuje pierwsze miejsce na liście zabójców kryjących się w naszym jadłospisie.
123RF

Od soli tyjemy

Naukowcy udowodnili, że nadużywanie soli w dużym stopniu przyczynia się do rozwoju nadwagi i otyłości, zwłaszcza u dzieci i młodzieży. Wywołuje stan zapalny w organizmie oraz zaburzenia metabolizmu tkanki tłuszczowej. Wtedy łatwo przybywa nam niechcianych kilogramów. Stwierdzono, że 1 gram więcej chlorku sodu na dobę powoduje wzrost ryzyka nadwagi o prawie 30 procent!

Sól to zabójca odporności

Pożywienie bogate w sól może w jelitach powodować spustoszenie podobne do działania antybiotyków. Zabija pożyteczne bakterie jelitowe z rodzaju Lactobacillus, które odgrywają główną rolę w tworzeniu odporności jelitowej. To prowadzi do groźnej i niechcianej sytuacji – jesteśmy bardziej podatni na różne infekcje wirusowe i bakteryjne. To ważne zwłaszcza teraz, w czasie pandemii COVID-19. W dodatku to osłabienie sprzyja rozwojowi chorób autoimmunologicznych, np. tocznia układowego oraz stwardnienia rozsianego.

Jak ograniczyć sól?

  1. Wybieraj świadomie. W chudym serze twarogowym jest tylko 0,1 g soli w 100 g. W serku wiejskim dziewięcio-, a w żółtym serze aż dwudziestokrotnie więcej.
  2. Uwaga na pieczywo. Zawsze zawiera dodatek soli, ale mniej jest jej w produktach żytnich razowych niż w białym chlebie.
  3. Zapomnij o fast food. Hamburger i porcja frytek kryją w sobie 3 g soli. Średnia pizza pokrywa dobową normę spożycia chlorku sodu dwóch osób.
  4. Dodaj smaku ziołami. Nie stosuj mieszanek przyprawowych, gdyż często są solone. Vegeta to prawie sama sól! Kostka rosołowa też.

 

Czytaj więcej