W medycynie ludowej ruta do dziś uznawana jest za roślinę magiczną. Może dlatego, że ma liczne właściwości lecznicze. Pomaga przede wszystkim na rozmaite dolegliwości układu pokarmowego, ale nie tylko. Jak wykorzystać jej zbawienne działanie? Przygotuj z niej domowy napar, nalewkę i olejek.
Ruta to wciąż mało popularne ziele w Polsce i z całą pewnością nie należy do kanonu najczęściej stosowanych leczniczych roślin. A szkoda, bo jej działanie jest naprawdę silne i może pomóc na wiele dolegliwości, choć powinny jej unikać... blondynki.
Ziele ruty zawiera kumaryny, flawonoidy i lignany. Stymuluje wydzielanie soków trawiennych i rozrzedza żółć w woreczku żółciowym. Działa też rozkurczowo na mięśnie jelit i dróg żółciowych. Ruta jest świetnym zielem przeciwpasożytniczym - zwalcza te zagnieżdżone w układzie pokarmowym.
Ruta ma także działanie przeciwbólowe i przeciwzapalne. Uspokaja, obniża ciśnieni krwi, a także poprawia krążenie obwodowe, uszczelnia ściany naczyń krwionośnych i zwiększa wrażliwość skóry na promieniowanie słoneczne.
Warto jednak pamiętać, że wyciągi z ruty w nadmiarze mogą powodować uszkodzenie wątroby, zawroty głowy i skurcze mięśni. Dlatego nie wolno przekraczać dawek wyznaczanych w przepisach poniżej. Ruty nie powinni używać natomiast alergicy oraz kobiety blondynki i rude, są bowiem bardziej podatne na uczulenia rutą, niż inne kobiety i mężczyźni.
Działa nieco słabiej niż nalewka, ale jest bezpieczny dla żołądka.
Jak zrobić?
1,5 łyżki świeżego lub 1 łyżka suszonego ziela ruty (50 g/5,80 zł) zalej szklanką gorącej wody, przykryj spodeczkiem i odstaw na 20 minut do zaparzenia. Po tym czasie przecedź.
Jak stosować?
Między posiłkami pij po 1/2 szklanki ciepłego naparu:
Jest skuteczna, ale nie wolno jej stosować przy wrzodach żołądka.
Składniki:
Jak zrobić?
Zioła rozdrobnij, wsyp do słoja, wlej alkohol i wymieszaj. Zamknij naczynie i odstaw na 2 tygodnie w ciepłe, ciemne miejsce. Przecedź, przelej do butelek i zamknij. Przechowuj w ciemnej szafce do 1,5 roku.
Jak stosować?
Pij po 1 łyżce nalewki:
Nie powinno się go stosować przy skłonności do biegunki.
Składniki:
Jak zrobić?
Zioła rozdrobnij, wsyp do słoja, wlej alkohol, zamknij, energicznie potrząsaj, aby wymieszać, i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce. Następnie wlej olej, zamknij naczynie i wstaw do miski z gorącą wodą na pół godziny.
Po tym czasie przecedź, przelej do zamykanego słoiczka i przechowuj w ciemnej, chłodnej szafce do 5 miesięcy.
Jak stosować?
Pij po 1 łyżce wyciągu: