Porzeczkowiec to ciasto, któremu nikt się nie oprze!
Fot. 123RF
Ciasta i desery
Przepisy na pyszne desery z porzeczkami – nasze ciasto porzeczkowiec to prawdziwy hit!
Marta Barczyńska
06.06.2022 14:18
Czarne porzeczki uważane są za najzdrowsze, ale białe i czerwone też mają wiele cennych właściwości. W sezonie warto wykorzystać te zdrowe owoce i przygotować z nich pyszne desery. Wypróbuj przepisy na słodkości, w których porzeczki grają pierwsze skrzypce i te, w których są dodatkiem. Nasz hit to słynne ciasto porzeczkowiec – trudno mu się oprzeć!
Desery ze świeżymi porzeczkami nie mają sobie równych! Porzeczki mają orzeźwiający kwaskowy smak, który wspaniale przełamuje słodycz. Do tego są jednymi z najzdrowszych letnich owoców! Każdy rodzaj ma nieco inne zalety, więc są polecane, gdy cierpimy na różne choroby – warto jeść garść wybranych porzeczek dziennie. Sprawdź, jakie właściwości zdrowotne mają różne rodzaje porzeczek, a także jak wykorzystać je jako składnik pysznych deserów.
Jakie właściwości mają czarne porzeczki
Mają najwięcej wit. C wśród porzeczek. Garść pokrywa dzienne zapotrzebowanie. Dzięki witaminie wzmacniają odporność i działają przeciwstarzeniowo, wymiatając wolne rodniki z organizmu.
Działają również przeciwzapalnie. Są polecane, gdy mamy problemy ze stawami. Jeśli cierpimy na reumatyzm czy dnę moczanową, warto włączyć je do diety, by złagodzić przebieg choroby.
Dzięki dużej zawartości błonnika dają też uczucie sytości i zmniejszają ochotę na słodycze.
Są najkwaśniejsze wśród porzeczek, ale dzięki temu mają najniższy indeks glikemiczny – 15 (IG czerwonych i białych porzeczek to 25).
Jakie właściwości mają czerwone porzeczki
Mają dużo witamin z grupy B, które wspomagają układ nerwowy. Zmniejszają ryzyko chorób neurodegeneracyjnych jak parkinson czy alzheimer. Złagodzą też objawy, gdy cierpimy na pocovidowe powikłania neurologiczne, jak np. padaczka.
Dostarczają dużo żelaza i wapnia oraz wit. K1. Dlatego warto je jeść, kiedy przechodzimy menopauzę i jesteśmy narażone na osteoporozę. A także gdy jesteśmy po zabiegach czy operacjach lub mamy niedokrwistość.
Mają dużo pektyn i garbników, dzięki czemu ułatwiają pracę jelit i zapobiegają zgadze. Sprzyjają rozwojowi zdrowej flory bakteryjnej. Jeśli cierpimy na refluks czy zaparcia, ich regularne jedzenie złagodzi objawy.
Jakie właściwości mają białe porzeczki
Zawierają dużo magnezu, który poprawia sprawność intelektualną, pomaga poprawić pamięć i koncentrację. Warto jeść garść białych porzeczek, gdy cierpimy na mgłę pocovidową.
Mają dużo witaminy A, która wzmacnia oczy, zapobiegając wystąpieniu suchości oka. Są polecane, gdy cierpimy na kurzą ślepotę.
Są bogate w rutynę i potas. Dzięki temu wzmacniają naczynia krwionośne. Usprawniają też dostarczanie tlenu do komórek i serca.
Proste przepisy na desery, w których porzeczki grają pierwsze skrzypce
Jeśli uwielbiamy porzeczki i wprost nie możemy się doczekać, kiedy się pojawią warto sięgnąć po mus czy galaretkę, których owoce te są głównym składnikiem.
Mus z czarnych porzeczek
Składniki:
60 dag czarnych porzeczek
3 żółtka
15 dag drobnego cukru do wypieków
2 szklanki śmietany kremówki
5 dag cukru pudru,
1 op. cukru wanilinowego
Przygotowanie:
Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem.
Żółtka ucieramy z drobnym cukrem i cukrem wanilinowym w kąpieli wodnej.
Połowę porzeczek miksujemy i przecieramy przez sitko. Łączymy z żółtkami i śmietaną. Dodajemy resztę porzeczek. Chłodzimy w lodówce ok. 3 godziny. Podajemy udekorowane kleksem z bitej śmietany i porzeczkami.
Galaretka z czerwonych i białych porzeczek
Składniki:
1 kg czerwonych porzeczek
1 kg białych porzeczek
2,5 kg drobnego cukru do wypieków
Przygotowanie:
Porzeczki myjemy i miażdżymy np. w maszynce do mielenia, sokowirówce czy wyciskarce. Sok odciskamy przez gazę.
Sok ucieramy drewnianą pałką, dosypując partiami cukier (na 1 litr soku przypada ok. 1,2-1,5 kg cukru). Gdy zacznie się ścinać, przekładamy do słoików i zakręcamy.
Szybkie przepisy na desery, w których porzeczki są tylko dodatkiem
Jeśli lubimy porzeczki ale wtedy, kiedy nie dominują w deserach, wypróbujmy słodkości w których owoce te są tylko subtelnym smakowym akcentem.
Porzeczkowe tiramisu
Składniki:
20 dag podłużnych biszkoptów
50 dag czerwonej porzeczki
50 dag sera mascarpone
3 jajka
6 łyżek cukru pudru
łyżka mąki ziemniaczanej
łyżka kawy rozpuszczalnej
3 łyżki likieru kawowego
Przygotowanie:
Porzeczkę przekładamy do garnka. Dodajemy połowę cukru. Owoce gotujemy aż zmiękną i puszczą sok. Miksujemy i przecieramy przez sitko.
W 1/3 szklanki wody rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną. Zalewamy przecier porzeczkowy. Całość gotujemy do zagęszczenia (ok. 2-3 minuty). Studzimy.
Żółtka ucieramy z resztą cukru. Białka ubijamy na sztywno.
Ser przekładamy do miski. Miksujemy go. Mieszamy z białkami, a następnie z żółtkami.
Połowę sera mieszamy z połową przecieru z porzeczek.
Kawę zaparzamy w około pół szklanki wody. Studzimy i łączymy z likierem.
Biszkopty łamiemy na mniejsze kawałki i maczamy je w kawie. Układamy na dnie pucharków. Na biszkopty wylewamy przecier porzeczkowy, wykładamy warstwę kremu, następnie biszkopty i krem. Deser wstawiamy do lodówki, na 3-4 godziny. Dodatkowo możemy oprószyć deser rozpuszczalnym kakao.
Panna cotta z białą i czerwoną porzeczką
Składniki:
10 dag czerwonej porzeczki
5 dag białej porzeczki
5 dag truskawek
sok wyciśnięty z cytryny
10 dag cukru
laska wanilii
300 ml śmietany kremówki 36 proc.
100 ml mleka
3 łyżeczki żelatyny
Przygotowanie:
W garnku gotujemy białe porzeczki, połowę soku z cytryny i połowę cukru. Doprowadzamy do wrzenia, mieszamy. Przecieramy przez sitko.
Żelatynę zalewamy niewielką ilością wody (tylko do przykrycia), odstawiamy do napęcznienia. Dolewamy parę łyżek gorącej wody i rozpuszczamy żelatynę.
Z laski wanilii wydłubujemy ziarenka. Mielimy je.
Podgrzewamy śmietanę kremówkę. Dodajemy mus z białych porzeczek, żelatynę i zmieloną wanilię. Mieszamy. Wlewamy do salaterek, chłodzimy. Zanurzamy salaterki we wrzątku i przekładamy na talerzyki deser.
Czerwone porzeczki i truskawki podgrzewamy z resztą cukru i resztą soku z cytryny aż lekko zmiękną i puszczą sok. Przecieramy. Studzimy i polewamy panna cottę.
Nasz hit! Ciasto porzeczkowiec
Składniki:
500 ml śmietany kremówki
30 dag serka śmietankowego kremowego
1 op. żelatyny
10 dag herbatników czekoladowych
2 szklanki czarnych porzeczek
1 szklanka cukru
Polewa:
10 dag masła lub margaryny
1/2 szklanki cukru pudru
3 łyżki kakao
Przygotowanie:
Porzeczki myjemy, zasypujemy cukrem i dusimy ok. 2 godziny. Następnie miksujemy, przecieramy przez sitko.
Żelatynę namaczamy, a po 10 minutach rozpuszczamy w 1/2 szklanki ciepłej wody.
Śmietanę ubijamy. Dodajemy serek, żelatynę i masę porzeczkową.
Formę wykładamy folią spożywczą. Układamy herbatniki. Wylewamy masę porzeczkową. Schładzamy w lodówce 3-4 godziny (aż stężeje).
Rozpuszczamy margarynę z 3 łyżkami wody. Dodajemy kakao i cukier puder. Mieszamy rózgą, podgrzewając, aż zgęstnieje.
Ciasto dekorujemy polewą czekoladową i sezonowymi owocami.
Budyniowiec bez glutenu z porzeczkami
Składniki:
Na spód
20 dag płatków owsianych
20 dag orzechów włoskich
5 łyżek cukru
15 dag masła
Masa
ty2 szklanki mleka
6 łyżek cukru
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki maki ziemniaczanej
łyżeczka ekstraktu waniliowego
20 dag masła
1 szklanka białych porzeczek
Dodatkowo
garść czerwonych porzeczek
garść białych porzeczek
Przygotowanie
Z laski wydłubujemy ziarenka. Zagotowujemy połowę mleka z ziarenkami.
Porzeczki miksujemy i przecieramy przez sitko.
Pozostałą połowę mleka mieszamy z mąkami. Wlewamy do gotującego się mleka. Dodajemy porzeczki. Gotujemy do zagęszczenia, intensywnie mieszając. Studzimy
Płatki i orzechy mielimy. Podgrzewamy masło i cukier. Dodajemy orzechy i płatki, mieszamy na jednolitą masę. Wykładamy formę folią spożywczą. Układamy masę, dociskając do formy.
Ostudzony budyń miksujemy z masłem. Wykładamy krem na zastygnięty spód.
Myjemy porzeczki i dekorujemy nimi ciasto. Chłodzimy 3-4 godziny.