Przepisy na pyszne desery z porzeczkami – nasze ciasto porzeczkowiec to prawdziwy hit!
Porzeczkowiec to ciasto, któremu nikt się nie oprze!
Fot. 123RF

Przepisy na pyszne desery z porzeczkami – nasze ciasto porzeczkowiec to prawdziwy hit!

Czarne porzeczki uważane są za najzdrowsze, ale białe i czerwone też mają wiele cennych właściwości. W sezonie warto wykorzystać te zdrowe owoce i przygotować z nich pyszne desery. Wypróbuj przepisy na słodkości, w których porzeczki grają pierwsze skrzypce i te, w których są dodatkiem. Nasz hit to słynne ciasto porzeczkowiec – trudno mu się oprzeć!

Desery ze świeżymi porzeczkami nie mają sobie równych! Porzeczki mają orzeźwiający kwaskowy smak, który wspaniale przełamuje słodycz. Do tego są jednymi z najzdrowszych letnich owoców! Każdy rodzaj ma nieco inne zalety, więc są polecane, gdy cierpimy na różne choroby – warto jeść garść wybranych porzeczek dziennie.
Sprawdź, jakie właściwości zdrowotne mają różne rodzaje porzeczek, a także jak wykorzystać je jako składnik pysznych deserów. 

172398582_m
Porzeczki w zależności od koloru mają różne właściwości zdrowotne.
123RF

Jakie właściwości mają czarne porzeczki

  • Mają najwięcej wit. C wśród porzeczek. Garść pokrywa dzienne zapotrzebowanie. Dzięki witaminie wzmacniają odporność i działają przeciwstarzeniowo, wymiatając wolne rodniki z organizmu.
  • Działają również przeciwzapalnie. Są polecane, gdy mamy problemy ze stawami. Jeśli cierpimy na reumatyzm czy dnę moczanową, warto włączyć je do diety, by złagodzić przebieg choroby.
  • Dzięki dużej zawartości błonnika dają też uczucie sytości i zmniejszają ochotę na słodycze.
  • Są najkwaśniejsze wśród porzeczek, ale dzięki temu mają najniższy indeks glikemiczny – 15 (IG czerwonych i białych porzeczek to 25). 

Jakie właściwości mają czerwone porzeczki

  • Mają dużo witamin z grupy B, które wspomagają układ nerwowy. Zmniejszają ryzyko chorób neurodegeneracyjnych jak parkinson czy alzheimer. Złagodzą też objawy, gdy cierpimy na pocovidowe powikłania neurologiczne, jak np. padaczka.
  •  Dostarczają dużo żelaza i wapnia oraz wit. K1. Dlatego warto je jeść, kiedy przechodzimy menopauzę i jesteśmy narażone na osteoporozę. A także gdy jesteśmy po zabiegach czy operacjach lub mamy niedokrwistość.
  • Mają dużo pektyn i garbników, dzięki czemu ułatwiają pracę jelit i zapobiegają zgadze. Sprzyjają rozwojowi zdrowej flory bakteryjnej. Jeśli cierpimy na refluks czy zaparcia, ich regularne jedzenie złagodzi objawy.

Jakie właściwości mają białe porzeczki

  • Zawierają dużo magnezu, który poprawia sprawność intelektualną, pomaga poprawić pamięć i koncentrację. Warto jeść garść białych porzeczek, gdy cierpimy na mgłę pocovidową.
  • Mają dużo witaminy A, która wzmacnia oczy, zapobiegając wystąpieniu suchości oka. Są polecane, gdy cierpimy na kurzą ślepotę.
  • Są bogate w rutynę i potas. Dzięki temu wzmacniają naczynia krwionośne. Usprawniają też dostarczanie tlenu do komórek i serca. 

Proste przepisy na desery, w których porzeczki grają pierwsze skrzypce

Jeśli uwielbiamy porzeczki i wprost nie możemy się doczekać, kiedy się pojawią warto sięgnąć po mus czy galaretkę, których owoce te są głównym składnikiem.

Mus z czarnych porzeczek

 -
Mus z czarnych porzeczek to skarbnica witaminy C.
123RF

Składniki:

  • 60 dag czarnych porzeczek
  • 3 żółtka
  • 15 dag drobnego cukru do wypieków
  • 2 szklanki śmietany kremówki
  • 5 dag cukru pudru,
  • 1 op. cukru wanilinowego

Przygotowanie:

  1. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. 
  2. Żółtka ucieramy z drobnym cukrem i cukrem wanilinowym w kąpieli wodnej. 
  3. Połowę porzeczek miksujemy i przecieramy przez sitko. Łączymy z żółtkami i śmietaną. Dodajemy resztę porzeczek. Chłodzimy w lodówce ok. 3 godziny. Podajemy udekorowane kleksem z bitej śmietany i porzeczkami.

Galaretka z czerwonych i białych porzeczek

 -
Galaretka z czerwonych i białych porzeczek to bogactwo witamin A, K i z grupy B.
123RF

Składniki:

  • 1 kg czerwonych porzeczek
  • 1 kg białych porzeczek
  • 2,5 kg drobnego cukru do wypieków

Przygotowanie:

  1. Porzeczki myjemy i miażdżymy np. w maszynce do mielenia, sokowirówce czy wyciskarce. Sok odciskamy przez gazę.
  2. Sok ucieramy drewnianą pałką, dosypując partiami cukier (na 1 litr soku przypada ok. 1,2-1,5 kg cukru). Gdy zacznie się ścinać, przekładamy do słoików i zakręcamy. 

Szybkie przepisy na desery, w których porzeczki są tylko dodatkiem

Jeśli lubimy porzeczki ale wtedy, kiedy nie dominują w deserach, wypróbujmy słodkości w których owoce te są tylko subtelnym smakowym akcentem.

Porzeczkowe tiramisu

 -
Deser z sera mascarpone, porzeczek i biszkoptów to letnia wersja włoskiego tiramisu.
Cierpkie porzeczki świetnie komponują się ze słodkim kremem serowym.
123RF

Składniki:

  • 20 dag podłużnych biszkoptów
  • 50 dag czerwonej porzeczki
  • 50 dag sera mascarpone
  • 3 jajka
  • 6 łyżek cukru pudru
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 3 łyżki likieru kawowego

Przygotowanie:

  1. Porzeczkę przekładamy do garnka. Dodajemy połowę cukru. Owoce gotujemy aż zmiękną i puszczą sok. Miksujemy i przecieramy przez sitko.
  2. W 1/3 szklanki wody rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną. Zalewamy przecier porzeczkowy. Całość gotujemy do zagęszczenia (ok. 2-3 minuty). Studzimy.
  3. Żółtka ucieramy z resztą cukru. Białka ubijamy na sztywno.
  4. Ser przekładamy do miski. Miksujemy go. Mieszamy z białkami, a następnie z żółtkami. 
  5. Połowę sera mieszamy z połową przecieru z porzeczek.
  6. Kawę zaparzamy w około pół szklanki wody. Studzimy i łączymy z likierem.
  7. Biszkopty łamiemy na mniejsze kawałki i maczamy je w kawie. Układamy na dnie pucharków. Na biszkopty
    wylewamy przecier porzeczkowy, wykładamy warstwę kremu, następnie biszkopty i krem. Deser wstawiamy do lodówki, na 3-4 godziny. Dodatkowo możemy oprószyć deser rozpuszczalnym kakao.

Panna cotta z białą i czerwoną porzeczką

 -
Panna cotta z białej i czerwonej porzeczki z dodatkiem wanilii ma subtelny, kwaskowy smak.
123RF

Składniki:

  • 10 dag czerwonej porzeczki
  • 5 dag białej porzeczki
  • 5 dag truskawek
  • sok wyciśnięty z cytryny
  • 10 dag cukru
  • laska wanilii
  • 300 ml śmietany kremówki 36 proc.
  • 100 ml mleka
  • 3 łyżeczki żelatyny

Przygotowanie:

  1. W garnku gotujemy białe porzeczki, połowę soku z cytryny i połowę cukru. Doprowadzamy do wrzenia, mieszamy. Przecieramy przez sitko.
  2. Żelatynę zalewamy niewielką ilością wody (tylko do przykrycia), odstawiamy do napęcznienia. Dolewamy parę łyżek gorącej wody i rozpuszczamy żelatynę.
  3. Z laski wanilii wydłubujemy ziarenka. Mielimy je.
  4. Podgrzewamy śmietanę kremówkę. Dodajemy mus z białych porzeczek, żelatynę i zmieloną wanilię. Mieszamy. Wlewamy do salaterek, chłodzimy. Zanurzamy salaterki we wrzątku i przekładamy na talerzyki deser.
  5. Czerwone porzeczki i truskawki podgrzewamy z resztą cukru i resztą soku z cytryny aż lekko zmiękną i puszczą sok. Przecieramy. Studzimy i polewamy panna cottę.

Nasz hit! Ciasto porzeczkowiec 

 -
Czekolada świetnie komponuje się z porzeczkami,
i dlatego warto połączyć te składniki w porzeczkowcu.
123RF

Składniki:

  • 500 ml śmietany kremówki
  • 30 dag serka śmietankowego kremowego 
  • 1 op. żelatyny
  • 10 dag herbatników czekoladowych
  • 2 szklanki czarnych porzeczek 
  • 1 szklanka cukru

Polewa:

  • 10 dag masła lub margaryny
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 3 łyżki kakao
Przygotowanie:
  1. Porzeczki myjemy, zasypujemy cukrem i dusimy ok. 2 godziny. Następnie miksujemy, przecieramy przez sitko.
  2. Żelatynę namaczamy, a po 10 minutach rozpuszczamy w 1/2 szklanki ciepłej wody.
  3. Śmietanę ubijamy. Dodajemy serek, żelatynę i masę porzeczkową.
  4. Formę wykładamy folią spożywczą. Układamy herbatniki. Wylewamy masę porzeczkową. Schładzamy w lodówce 3-4 godziny (aż stężeje).
  5. Rozpuszczamy margarynę z 3 łyżkami wody. Dodajemy kakao i cukier puder. Mieszamy rózgą, podgrzewając, aż zgęstnieje.
  6. Ciasto dekorujemy polewą czekoladową i sezonowymi owocami.

Budyniowiec bez glutenu z porzeczkami

 -
Słodki krem waniliowy i orzechy świetnie komponują się z porzeczkami. Jest doskonały dla osób uczulonych na gluten.
123RF

Składniki:

Na spód

  • 20 dag płatków owsianych
  • 20 dag orzechów włoskich
  • 5 łyżek cukru
  • 15 dag masła

Masa

  • ty2 szklanki mleka
  • 6 łyżek cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej 
  • 4 łyżki maki ziemniaczanej
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 20 dag masła
  • 1 szklanka białych porzeczek

Dodatkowo

  • garść czerwonych porzeczek
  • garść białych porzeczek
Przygotowanie
  1. Z laski wydłubujemy ziarenka. Zagotowujemy połowę mleka z ziarenkami.
  2. Porzeczki miksujemy i przecieramy przez sitko.  
  3. Pozostałą połowę mleka mieszamy z mąkami. Wlewamy do gotującego się mleka. Dodajemy porzeczki. Gotujemy do zagęszczenia, intensywnie mieszając. Studzimy
  4. Płatki i orzechy mielimy. Podgrzewamy masło i cukier. Dodajemy orzechy i płatki, mieszamy na jednolitą masę.  Wykładamy formę folią spożywczą. Układamy masę, dociskając do formy. 
  5. Ostudzony budyń miksujemy z masłem. Wykładamy krem na zastygnięty spód.
  6. Myjemy porzeczki i dekorujemy nimi ciasto. Chłodzimy 3-4 godziny.

 

Czytaj więcej