Jak uniknąć świątecznego przejedzenia? Wykorzystaj zieleninę i przyprawy, które usprawnią trawienie
Szpinak i sałata ułatwią trawienie świątecznych potraw.
Fot. 123RF

Jak uniknąć świątecznego przejedzenia? Wykorzystaj zieleninę i przyprawy, które usprawnią trawienie

W święta zjadamy zwykle dwa razy więcej niż normalnie, łatwo więc o przejedzenie i związane z nim dolegliwości trawienne. By ich uniknąć, warto wspomóc pracę wątroby, żołądka, trzustki i jelit używając ziół, przypraw a nawet... jedząc więcej zieleniny! Zobacz, jak doprawiać wielkanocne dania i napoje, a także jakie zielone warzywa powinny znaleźć się na świątecznym stole, by polepszyć trawienie i uniknąć skutków przejedzenia. 

Niedawno naukowcy odkryli, że podobnie jak na wątrobę i żołądek dobrze działają zioła i przyprawy korzenne, tak zielenina ma dobroczynny wypływ na jelita. Warzywa liściaste zawierają cukier o nazwie sulfochinowoza, który pobudza namnażanie się dobrych bakterii w jelitach, zapobiegając zaparciom i biegunkom. Dlatego warto, by na wielkanocnym stole nie zabrakło sałaty, cykorii, roszponki, liści szpinaku. Niech nie będą tylko dekoracją, ale też ważną pozycją w menu!

Zielenina i przyprawy do wielkanocnych dań na lepsze trawienie

Trawienie ułatwią:

  • roszponka
  • sałata
  • szpinak
  • cykoria
  • szczypiorek
  • natka pietruszki,
  • koperek,
  • młode liście rzodkiewki, które zawierają dużo błonnika.

Przyprawami, które pobudzą wydzielanie soku żołądkowego, są:

  • bazylia,
  • cząber,
  • tymianek,
  • szałwia,
  • estragon,
  • majeranek,
  • oregano,
  • rozmaryn. 

Suszone bazylię, cząber, tymianek i rozmaryn możemy po szczypcie dodać do sałatek, a bazylię, szałwię i estragon do farszu jajecznego. Wymienionych ziół warto używać też do marynowania mięs do pieczenia i duszenia, do kiełbas domowych, wędlin i pasztetów.

 -
Do wielkanocnego pasztetu zamiast soli i pieprzu możemy dodać lubczyk, ziele angielskie i natkę selera.
123RF

Możemy zrobić też bazyliowe pesto (zmiksować liście bazylii z oliwą i pestkami słonecznika) lub użyć gotowego pesto (od 6 zł za słoiczek 190 g), wymieszać z chrzanem i podać jako zimny sos do wędlin lub jako farsz do jajek.

 -
Wielkanocne jajka warto podać z pesto i szpinakiem, które ułatwią trawienie.
123RF

Pracę żołądka wspomoże ostropest plamisty. Mielony można dodać do mięs, sosów lub sałatek. 2-3 szczypty będą prawie niewyczuwalne w smaku, a pobudzą wydzielanie soków żołądkowych.

Pracę wątroby i trzustki wspomogą ziarna czarnuszki - warto posypać nimi biały barszcz czy faszerowane jajka. Do barszczu dodajmy też trochę lubczyku, który zapobiega zagazowaniu jelit.

 -
Świąteczny żurek będzie lżej strawny, jeśli dodamy do niego majeranek. Warto posypać go także ziarnami czarnuszki.
123RF

Do nóżek i innych galaret warto dodać kilka jagód jałowca.

 -
Do nóżek i galaret dodajmy jagody jałowca.
123RF

Przyprawy korzenne jak anyż i cynamon zapobiegną wzdęciom. Po 2-3 szczypty dodajmy do babek, ciasta kruchego na mazurki czy keksu. 

Dobra na trawienie jest także francuska mieszanka przyprawowa o nazwie quatre epices (czytaj katr epis) po polsku oznacza „cztery przyprawy”. Jest to mieszanka składająca się ze zmielonego pieprzu, goździków, gałki muszkatołowej i imbiru. Nadaje duszonym i pieczonym mięsom korzennego aromatu. Kupimy ją w dobrze zaopatrzonym sklepie spożywczym (5 zł/50 g) lub łatwo zrobimy samodzielnie. Łyżkę białego pieprzu (jest delikatniejszy niż czarny) mieszamy w słoiku z łyżeczką imbiru, pół łyżeczki gałki muszkatołowej i szczyptą mielonych goździków. Dodajemy na początku duszenia lub do marynowania łyżeczkę mieszanki na kilogram mięsa. Jeśli wolimy słodszą wersję, możemy zastąpić łyżeczkę imbiru – łyżeczką cynamonu. Jeśli pieprz podrażnia nam układ pokarmowy, zamiast niego użyjmy ziela angielskiego - wtedy przyprawa nabierze bardziej ziołowego aromatu.

 -
Korzenną babkę strawimy łatwiej niż taką bez dodatku cynamonu, anyżu czy goździków.
123RF

Herbatki na świąteczne przejedzenie

Oprócz dodawania ziół i przypraw do potraw wielkanocnych, pracę układu pokarmowego warto wspomóc herbatką z rumianku, korzenia imbiru czy werbeny. Herbatkę pijemy 3 razy dziennie po posiłkach. Ciepłe herbaty ułatwią przesuwanie się jedzenia w jelitach i przyczynią się do większej produkcji soku żołądkowego. Przed jedzeniem pijemy kisiel z siemienia lnianego.

 -
Ciepłe herbatki zapobiegają zatwardzeniu.
123RF

Herbatka z rumianku i wanilii z miodem na trawienie

  • Torebkę rumianku lub łyżeczkę kwiatów zalewamy wrzątkiem. Kwadrans parzymy pod przykryciem. Dodajemy 2 szczypty wanilii i łyżeczkę miodu. Wanilia działa rozkurczowo na mięśnie przewodu pokarmowego, a miód poprawia perystaltykę jelit. 
  •  Zamiast rumianku możemy zaparzyć też mniszek lekarski, dziurawiec czy koper włoski.
 -
Dodatek wanilii i miodu sprawi, że napar z rumianku zmieni się w pyszną herbatkę.
123RF

Herbatka z korzenia imbiru z kardamonem i pomarańczą na wątrobę

  • Kawałek korzenia imbiru (ok. 3 cm) siekamy. Zalewamy wrzątkiem i parzymy kwadrans pod przykryciem. Dodajemy szczyptę kardamonu i plaster pomarańczy. Kardamon działa rozkurczowo na żołądek, a sok z pomarańczy wspomaga pracę wątroby. 
  • Zamiast korzenia imbiru możemy zaparzyć korzeń goryczki żółtej (pół łyżeczki na szklankę wrzątku). 
 -
Herbatkę imbirową możemy posłodzić miodem.
Jednak by miód zachował swoje właściwości zdrowotne,
zanim go dodamy, poczekajmy aż napar trochę ostygnie.
123RF

Herbatka z róży, werbeny i jabłka na lepszą pracę jelit

  •  Dzika róża, werbena mają właściwości żółciopędne, a jabłko pobudza jelita do pracy. 
  •  Po łyżeczce werbeny i owoców dzikiej róży oraz 6 plasterków jabłka zalewamy 2 szklankami wrzątku. Parzymy pod przykryciem przez 7 minut, wypijamy powoli na dwie porcje.
 -
Herbatka z róży, jabłka i werbeny to bogactwo działających antynowotworowo flawonoidów.
123RF

Kisiel z siemienia lnianego przeciwko przejedzeniu

  • Siemię lniane wypite tuż przed posiłkiem nie tylko usprawni trawienie, ale i wypełni żołądek, sprawiając, że się nie przejesz.
  • Łyżeczkę mielonego siemienia lnianego zalewamy 2/3 szklanki wrzątku. Zostawiamy na 10 minut do napęcznienia. Kleik pijemy powoli.

 

Czytaj więcej