Faszerowane jajka naturalnie farbowane są pyszne i efektownie wyglądają
Fot. 123rf.com
Świąteczny stół
Jajka faszerowane w tradycyjnym i nowoczesnym wydaniu. 6 niezawodnych przepisów na Wielkanoc
29.03.2024 10:21
Jajka faszerowane to wielkanocny klasyk. Doskonale smakują podane do śniadania wielkanocnego, jako przystawka do obiadu lub przekąska na podwieczorek lub kolację. Jak je zrobić? Sprawdź nasze przepisy na tradycyjne jajka faszerowane z szynką i rzodkiewką, z chrzanem i natką pietruszki, cebulą i majonezem, a także jajka w nowoczesnym wydaniu, nadziewane wędzonym łososiem lub z pieczarkami podawane na ciepło. Miłośnicy azjatyckiej kuchni powinni spróbować jajek faszerowanych z wasabi i zielonym groszkiem.
Jajka faszerowane są łatwe i szybkie w przygotowaniu i idealnie sprawdzą się na każdy świąteczny posiłek. Masz też dużą dowolność w wyborze składników - do nadzienia możesz dodać to, co lubisz i jajka zawsze będą smaczne. Jeśli szukasz gotowych, sprawdzonych przepisów na jajka faszerowane, mamy dla Ciebie aż 6 propozycji.
Jakie jajka faszerowane na Wielkanoc?
Jajka nadziewane to prosta przekąska nie tylko na Święta Wielkanocne. Jej największą zaletą - oprócz łatwości wykonania - jest jej uniwersalność! Jajka możemy nadziewać czym tylko chcemy - w zależności od tego, jakie składniki lubimy. Zazwyczaj podstawą każdego farszu do jajek są żółtka, chrzan i majonez. Dodatki możemy wybrać dowolnie. Najpopularniejsze to szynka, pieczarki i świeży szczypiorek, ale równie dobrze sprawdzi się także wędzony łosoś czy warzywa, np. rzodkiewka, natka pietruszki, cebula i papryka.
Jeśli lubisz eksperymentować z kuchnią lub jakieś smaki świata są Ci szczególnie bliskie, śmiało dodaj je do farszu. Wśród naszych propozycji znajdziesz np. nietuzinkowe jajka faszerowane w azjatyckim stylu, bo z zielonym groszkiem i wasabi oraz filecikami z sardeli. To oryginalna propozycja dla miłośników ostrych przypraw i azjatyckiej kuchni.
Natomiast jeśli wolisz trzymać się tradycji, proponujemy Ci klasyczne jajka faszerowane Mimosa z chrzanem i natką pietruszki, jajka z nadzieniem z szynki i rzodkiewki oraz jajka faszerowane z dodatkiem cebuli.
Popularne jajka faszerowane z pieczarkami proponujemy podać inaczej niż zwykle - na ciepło. W tym przypadku nie napełniamy nadzieniem ugotowanych białek, ale całe jajka kroimy i dodajemy do farszu, nadziewamy nim same skorupki jajek i smażymy. Gwarantujemy, że smakują wyśmienicie!
Każde jajka faszerowane, aby efektownie wyglądały, można też... ufarbować. Aby uniknąć dodawania do jedzenia chemicznych barwników spożywczych, można to zrobić naturalnymi sposobami. Np. piękny amarantowy kolor uzyskamy zamaczając jajka w wywarze z buraków.
Jajka faszerowane z cebulą i majonezem farbowane
Składniki:
6 jajek
2 duże buraki
1/2 szklanki octu winnego
duża cebula
masło
1-2 łyżki majonezu
sól, pieprz
curry
Sposób przygotowania:
Buraki pokrój, zagotuj z 1 l wody. Wlej ocet. Gotuj 30 min. Wywar ostudź. Osobno ugotuj na twardo jajka. Ostudź, obierz.
Włóż do wywaru, odstaw na 30 min. Wyjmij, przekrój na połówki. Wydrąż żółtka.
Cebulę posiekaj, usmaż na maśle. Połącz z żółtkami i majonezem, dopraw solą, pieprzem i curry.
Jajka faszerowane z szynką i rzodkiewką
Składniki:
6 dużych jajek
150 g wędzonej szynki wieprzowej w plasterkach
pół pęczka drobnego szczypiorku
kilka rzodkiewek
1-2 łyżki gęstego majonezu dekoracyjnego
sól
pieprz
kilka gałązek koperku
Sposób przygotowania:
Jajka ugotuj na twardo, obierz, przekrój na połówki. Łyżeczką wydrąż żółtka. Przełóż je do miseczki, rozetrzyj. Dodaj posiekaną drobno szynkę oraz umyty, osuszony i poszatkowany szczypiorek. Wymieszaj.
Umyj i zetrzyj na tarce 2-3 rzodkiewki. Dodaj do składników w miseczce. Wymieszaj całość z majonezem. Dopraw solą i pieprzem.
Farsz nałóż do białek. Jajka udekoruj koperkiem.
Jajka faszerowane z wasabi i zielonym groszkiem
Składniki:
6 jajek
3-4 łyżki mrożonego zielonego groszku
4 łyżeczki ostrego chrzanu z wasabi
2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
koperek i fileciki z sardeli do dekoracji
sól
cukier
Sposób przygotowania:
Jajka ugotuj na twardo w wodzie z solą. Ostudź, obierz i przekrój na połówki. Wydrąż łyżeczkąb żółtka. Przełóż je do miseczki.
Mrożony groszek wrzuć na osolony wrzątek. Dodaj szczyptę cukru. Gotuj 5 minut. Odlej na sicie, przepłucz zimną wodą, pozostaw do osączenia. Przełóż do miseczki z żółtkami.
Dodaj chrzan z wasabi (możesz też użyć zwykłego chrzanu i kilku kropel pasty wasabi) oraz śmietanę. Zmiksuj całość na gładką masę. Dopraw ją solą. Przełóż do szprycy lub woreczka z odciętym rogiem.
Napełnij połówki jajek. Ułóż je na półmisku. Dekoruj filecikami z sardeli (anchois) oraz gałązkami świeżego koperku.
Jajka faszerowane Mimosa z chrzanem i natką pietruszki
Składniki:
6 jajek
4-6 łyżek majonezu
tarty chrzan
3-4 gałązki natki pietruszki
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Jajka wrzuć do posolonej wody i ugotuj na twardo. Wyjmij, ostudź, a następnie obierz ze skorupek i przekrój na połówki. Ostrożnie wyjmij żółtka.
Żółtka włóż do miseczki, posiekaj lub rozgnieć widelcem. Dodaj majonez oraz tarty chrzan do smaku, masę utrzyj. Opłucz i osusz gałązki świeżej natki. Oderwij listki, posiekaj je drobno. Dodaj do masy.
Wymieszaj, dopraw solą oraz pieprzem. Napełnij połówki ugotowanych jajek.
Jajka faszerowane z łososiem
Składniki:
5 jajek
120 g wędzonego łososia
2-3 łyżki majonezu
kilka gałązek świeżych ziół (np. szczypiorku lub koperku)
sól
mielony czarny pieprz
Sposób przygotowania:
Jajka wrzuć do garnka z posoloną wodą. Ugotuj na twardo. Wyjmij, ostudź, obierz ze skorupek. Każde jajko przekrój na pół.
Wędzonego łososia pokrój w drobną kosteczkę, włóż do miseczki i połącz z majonezem. Dodaj odrobinę opłukanych, osuszonych i drobno poszatkowanych ziół. Miseczkę z farszem schłodź.
Jajka oprósz solą oraz pieprzem. Nałóż farsz z łososia, posyp ziołami i dowolnie udekoruj.
Jajka faszerowane z pieczarkami na ciepło
Składniki:
6 jajek
cebula
6 pieczarek
mały pęczek natki pietruszki
2 łyżki majonezu
3 łyżki bułki tartej
olej rzepakowy do smażenia
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Jajka ugotuj na twardo, ostudź. Obraną cebulę posiekaj w kosteczkę, zeszklij na odrobinie oleju. Na osobnej patelni podduś umyte i drobno pokrojone pieczarki.
Natkę opłucz, osusz. Oderwij listki, drobno poszatkuj. Jajka przekrój ostrożnie na połówki, tak by nie uszkodzić skorupek. Wyjmij łyżką zawartość, pokrój w kosteczkę i przełóż do miski. Połącz z majonezem, zeszkloną cebulą, pieczarkami oraz posiekaną natką.
Przygotowany farsz dopraw do smaku solą oraz pieprzem, dokładnie wyrób. Napełnij nim skorupki jajek. Wierzch posyp dokładnie bułką tartą. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Wkładaj jajka farszem do dołu. Smaż kilka minut na złoty kolor. Podawaj na ciepło.