Pasztet w cieście z galaretką doskonale sprawdzi się nie tylko na Wielkanoc
Fot. 123rf.com
Przekąski
Wyśmienite pasztety nie tylko na święta. Tradycyjne i nowoczesne przepisy z mięsa i warzyw
02.02.2022 07:43
Domowy pasztet z mięsa lub warzyw to pyszna przekąska na świąteczny stół. Pasztety są smaczne i łatwe do zrobienia, chociaż dość czasochłonne. Wypróbuj siedem naszych przepisów na tradycyjne i nowoczesne pasztety mięsne i wegetariańskie: pasztet z kurczaka w cieście z galaretką, francuski z pomarańczową galaretą, z królika i golonki oraz z kurczaka, boczku i wątróbki, pasztet drobiowy w boczku oraz ze szpinakiem i sera białego.
Domowy pasztet to świąteczny rarytas w wielu domach. Pasztety na polskich stołach goszczą od wieków. Dawniej były daniem luksusowym, zarezerwowanym dla arystokracji. Co prawda, pasztety przyrządzano już w starożytnym Rzymie, ale współcześnie używane przepisy pochodzą głównie z Francji. Francuscy pasztetnicy cieszyli się sławą od XVI wieku i pracowali na dworach królewskich oraz szlacheckich również w Polsce.
Z czego można zrobić pasztet?
Pasztet przyrządzany jest z jednolitej masy przygotowanej z surowego, gotowanego lub pieczonego mięsa, podrobów, drobiu, dziczyzny z dodatkiem warzyw i grzybów. Wraz ze wzrostem popularności wegetariańskiej diety, pasztety zmieniły swe oblicze. Coraz chętniej jemy pasztety bez mięsa, za to na bazie warzyw, ryb, soi lub sera. W celu połączenia rozdrobnionych składników dodaje się jajka, bułkę tartą lub mąkę.
Pasztet doprawia się pieprzem, imbirem, gałką muszkatołową, solą, cukrem i aromatycznymi alkoholami. Masę piecze się, także w kąpieli wodnej, w cieście lub bez.
Pasztet z kurczaka w cieście z galaretką
Składniki:
1 op. ciasta na pizzę
240 ml czerwonego wina
łyżka żelatyny
duży kurczak
marchewka,
pietruszka
2 kajzerki
2 jajka
pęczek natki
cebula
pieprz,
sól,
gałka muszkatołowa,
imbir
Sposób przygotowania:
Kurczaka gotuj godzinę z obraną marchewką, pietruszką i łyżką soli. Usuń kości, resztę kurczaka zmiel z warzywami, obraną cebulą i namoczonymi w wywarze kajzerkami. Dodaj posiekaną natkę, jajka, pieprz, sól, gałkę i imbir do smaku.
Ciasto rozwiń, razem z papierem włóż do formy, nałóż masę, przykryj ciastem. Zrób otwór. Piecz 90 min w 180°C. Żelatynę rozpuść w winie. Stopniowo wlewaj przez otwór. Zastudź.
Pasztet warzywny z soczewicy
Składniki:
200 g czerwonej soczewicy
4 marchewki
cebula
3 jajka
4 łyżki oleju
1-2 ząbki czosnku
łyżeczka curry
4 łyżki ziaren słonecznika
mielony imbir
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Soczewicę ugotuj do miękkości wg przepisu. Odlej, lekko rozmiksuj. Marchewki obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Poszatkuj obraną cebulę. Smaż ją na oleju razem z marchewką ok. 10 min. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz łyżeczkę curry. Smaż jeszcze chwilę.
Zawartość patelni połącz z soczewicą, ziarnami słonecznika i jajkami.
Dopraw masę solą, pieprzem i imbirem. Przełóż do wyłożonej pergaminem formy. Piecz 50 min w 190°C.
Pasztet z golonki i królika
Składniki:
królik
golonka
marchewka
pietruszka
seler
2-3 suszone grzyby
ziele angielskie
liść laurowy
200 g słoniny
2 cebule
250 g wątróbki drobiowej
bułka
mleko
5 jajek
sól, pieprz
łyżeczka imbiru
szczypta gałki muszkatołowej
Sposób przygotowania:
Królika i golonkę ugotuj do miękkości z oczyszczonymi warzywami, grzybami, zielem angielskim i liściem laurowym. Mięso oddziel od kości. Zmiel z warzywami i grzybami, przesmażoną ze słoniną cebulą, sparzoną wrzątkiem wątróbką oraz namoczoną w mleku bułką. Dodaj jajka i przyprawy.
Przełóż do 2 keksówek. Piecz 60 min w 180˚C.
Pasztet z mięsa kurczaka, boczku i wątróbki
Składniki:
1 kurczak
3 marchewki
2 pietruszki
seler
300 g wątróbki drobiowej
400 g boczku wędzonego
czerstwa bułka
mleko do namoczenia
2 jajka
tłuszcz do formy
Przyprawy:
ziele angielskie i liść laurowy
gałka muszkatołowa
imbir
majeranek
sól
czarny i kolorowy pieprz
tymianek
Sposób przygotowania:
Kurczaka, obrane marchewki, pietruszki i selera zalej w garnku wodą. Wrzuć kilka ziaren ziela angielskiego i 2 liście laurowe. Gotuj z dodatkiem soli do miękkości.
Mięso oddziel od kości. Przepuść 2 razy przez maszynkę razem z warzywami, sparzoną wrzątkiem wątróbką, posiekanym boczkiem oraz namoczoną w mleku i odciśniętą bułką. Dodaj jajka, po pół łyżeczki gałki muszkatołowej, imbiru i majeranku, sól, czarny pieprz i tymianek do smaku.
Wyrób masę, dolewając ok. 1/4 szkl. wywaru z gotowania mięsa. Formę natłuść, nałóż masę. Posyp kolorowym pieprzem. Piecz ok. 50 min w 180°C.
Nasza rada:
Do masy pasztetowej możesz dodać również posiekane orzechy, na przykład włoskie.
Pasztet francuski z pomarańczową galaretą
Składniki:
700 g wątróbki z kurczaka
2 plasterki wędzonego boczku
cebula
2 ząbki czosnku
100 g masła
łyżeczka brandy
500 ml bulionu drobiowego
100 ml soku z pomarańczy
2 łyżeczki dżemu pomarańczowego
6 łyżeczek żelatyny
Przyprawy:
sól
biały i czarny pieprz
Sposób przygotowania:
Wątróbkę oczyść, opłucz i osusz, pokrój na kawałki. Boczek pokrój w kosteczkę. Posiekaj drobno obraną cebulę oraz ząbki czosnku.
Na patelnię wrzuć boczek, wytop tłuszcz. Dodaj cebulę z czosnkiem, zeszklij. Włóż wątróbkę i masło. Smaż 5 min. Wlej brandy. Duś jeszcze chwilę. Dopraw solą i pieprzem.
Bulion podgrzej z sokiem i dżemem z pomarańczy. Dodaj żelatynę. Ogrzewaj do rozpuszczenia (nie gotuj!). Dopraw do smaku solą oraz białym pieprzem.
Wlej do wyłożonej folią formy, zastudź. Zawartość patelni zmiksuj na gładką masę. Wyłóż na zastudzoną galaretkę, wyrównaj wierzch. Odstaw na kilka godzin do lodówki.
Nasza rada:
Do francuskiego pasztetu doskonale pasuje konfitura z czerwonej cebuli.
Pasztet wegetariański ze szpinaku i białego sera
Składniki:
1/2 kg mrożonego szpinaku
1/2 cebuli
ząbek czosnku
łyżka masła
czerwona papryka
400 g mielonego białego sera
3 łyżki soku z cytryny
2 łyżki żelatyny
200 ml słodkiej śmietanki
Przyprawy:
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
koncentrat pomidorowy
Sposób przygotowania:
Szpinak rozmroź, osącz na sicie, odciśnij. Poszatkuj drobno obraną cebulę oraz czosnek, przesmaż na maśle. Dodaj szpinak. Chwilę smaż razem, dopraw do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
Strąk papryki opłucz, osusz, pozbaw gniazda nasiennego. Miąższ pokrój w kosteczkę. Mielony biały ser utrzyj razem z sokiem wyciśniętym z cytryny. Dodaj pokrojoną paprykę, wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem i koncentratem pomidorowym.
Żelatynę rozpuść w 4 łyżkach wrzątku, ostudź. Śmietankę ubij na sztywno. Do masy szpinakowej dodaj połowę żelatyny i ubitej śmietanki. Resztę połącz z masą serową. Gdy masy zaczną tężeć, rozłóż je w wyłożonej folią spożywczą formie. Schładzaj 2 godziny.
Nasza rada: Kup mrożony szpinak mielony, a nie w liściach.
Pasztet w boczku
Składniki:
1 kurczak
10 dag boczku w kawałku
40 dag udźca z indyka
30 dag boczku w plasterkach
2 jajka
1/2 szklanki bulionu
50 ml koniaku
2 szalotki
1 spory ząbek czosnku
po 1 łyżeczce skórki otartej z pomarańczy i cytryny
2 łyżki masła
sól
pieprz
1 łyżeczka przyprawy do pasztetu
Sposób przygotowania:
Kurczaka i udziec pokrój na duże porcje. Włóż do garnka. Dodaj boczek w kawałku. Zalej wodą. Gotuj 1 i 1/2 godziny.
Miękkie mięso wyjmij, usuń kości. Szalotki i czosnek posiekaj, zeszklij na maśle. Zalej koniakiem i bulionem. Dodaj skórki z cytrusów. Gotuj, aż wyparuje 1/2 płynu. Połącz cytrusowy wywar z mięsem i zmiel 3 razy. Do masy domieszaj jajka, przyprawę, sól i pieprz.
Formę wyłóż plasterkami boczku, tak by końce wystawały poza brzegi. Nałóż masę. Przykryj wystającym boczkiem. Formę wstaw do większego żaroodpornego naczynia wypełnionego wodą. Piecz 50 minut w 200ºC.