Domowy pasztet drobiowy z mięsa z rosołu. Idealny na kanapkę
Drobiowy pasztet z mięsa z rosołu.
Fot. 123RF

Domowy pasztet drobiowy z mięsa z rosołu. Idealny na kanapkę

Pasztet drobiowy na naszych stołach pojawia się zwykle podczas świątecznego biesiadowania. Przepis jest bardzo prosty, tani i niewymagający dużo pracy. Wykorzystasz do jego przygotowania mięso z rosołu. Spróbuj koniecznie!

Pasztet drobiowy z mięsa z rosołu to kapitalny pomysł na zagospodarowanie resztek. To pyszny dodatek na kanapek, który od lat gości na polskich stołach, bo jest wyśmienity i niezwykle prosty w przygotowaniu.

Jak zrobić dobry pasztet drobiowy?

Pasztet drobiowy z naszego przepisu to pyszne i łatwe w przygotowaniu danie, które na pewno zachwyci najbliższych. Pasztet drobiowy możesz zrobić przy okazji gotowania rosołu wykorzystując do tego mięso i warzywa, których i tak nie podasz gościom lub domownikom. Wystarczy zmielić wyciągnięte z bulionu składniki.

Fantastycznym smakiem takiego pasztetu możesz się cieszyć zarówno podczas śniadania, jak i świątecznego obiadu czy kolacji. Można go podać jako przystawkę w małych naczyniach lub w postaci koreczków albo też zaserwować na kanapeczkach np. z ogórkiem konserwowym lub kiszonym. 

Mamy też prosty trik, który sprawi, że pasztet będzie delikatny w smaku, kremowy i można go będzie łatwo rozsmarować na chlebie. Podczas przygotowywania masy dodaj do niej trochę bulionu warzywnego. Będzie miał równie delikatną konsystencję jeśli upieczesz go w piekarniku z parą wodną. Ale jeżeli takiego nie posiadasz, to nie przejmuj się. Po prostu ustaw pod blachą z pasztetem foremkę z gorącą wodą. Dzięki parze wodnej drobiowy pasztet nie będzie suchy i łatwo się będzie dał kroić w plastry.

Drobiowy pasztet z mięsa z rosołu

130932228_m
Drobiowy pasztet z mięsa z rosołu.
123RF

Liczba porcji: 20 porcji
Czas przygotowania: 90 minut

Składniki

  • 1 kg mięsa z rosołu
  • cebula
  • po 3 ząbki czosnku i jajka 
  • 1/4 selera
  • 2 marchewki
  • pietruszka 
  • gałka, sól, pieprz, tymianek, cząber, olej
  • papryka, musztarda, koncentrat pomidorowy, bułka tarta, pieprz ziołowy

Przygotowanie

  1. Cebulę posiekaj, zeszklij na 2 łyżkach oleju. Dodaj przeciśnięty czosnek i 2 łyżki tymianku, smaż kilka minut. Dodaj łyżkę koncentratu pomidorowego, smaż minutę. Zdejmij z ognia.
  2. Oddzielone od kości mięso zmiel z zawartością patelni, marchewkami, pietruszką i selerem z rosołu.
  3. Masę dopraw łyżką pieprzu ziołowego, cząbru, musztardy, słodkiej papryki, łyżeczką gałki muszkatołowej, oraz solą i pieprzem. Dodaj jajka i 3 łyżki bułki tartej, wymieszaj. Przełóż do foremek. Piecz w 180⁰C 40-50 min.

 

Czytaj więcej