Pasztet drobiowy na naszych stołach pojawia się zwykle podczas świątecznego biesiadowania. Przepis jest bardzo prosty, tani i niewymagający dużo pracy. Wykorzystasz do jego przygotowania mięso z rosołu. Spróbuj koniecznie!
Pasztet drobiowy z mięsa z rosołu to kapitalny pomysł na zagospodarowanie resztek. To pyszny dodatek na kanapek, który od lat gości na polskich stołach, bo jest wyśmienity i niezwykle prosty w przygotowaniu.
Pasztet drobiowy z naszego przepisu to pyszne i łatwe w przygotowaniu danie, które na pewno zachwyci najbliższych. Pasztet drobiowy możesz zrobić przy okazji gotowania rosołu wykorzystując do tego mięso i warzywa, których i tak nie podasz gościom lub domownikom. Wystarczy zmielić wyciągnięte z bulionu składniki.
Fantastycznym smakiem takiego pasztetu możesz się cieszyć zarówno podczas śniadania, jak i świątecznego obiadu czy kolacji. Można go podać jako przystawkę w małych naczyniach lub w postaci koreczków albo też zaserwować na kanapeczkach np. z ogórkiem konserwowym lub kiszonym.
Mamy też prosty trik, który sprawi, że pasztet będzie delikatny w smaku, kremowy i można go będzie łatwo rozsmarować na chlebie. Podczas przygotowywania masy dodaj do niej trochę bulionu warzywnego. Będzie miał równie delikatną konsystencję jeśli upieczesz go w piekarniku z parą wodną. Ale jeżeli takiego nie posiadasz, to nie przejmuj się. Po prostu ustaw pod blachą z pasztetem foremkę z gorącą wodą. Dzięki parze wodnej drobiowy pasztet nie będzie suchy i łatwo się będzie dał kroić w plastry.
Liczba porcji: 20 porcji
Czas przygotowania: 90 minut
Składniki
Przygotowanie