Pasternak kupujemy często przez przypadek, myląc go z pietruszką.
Fot. 123RF
Zdrowe odżywianie
Pasternak znów wraca do łask! Sprawdź, jak go odróżnić od pietruszki i co można z niego przyrządzić
27.09.2021 12:25
Pasternak to mało znane i niedoceniane warzywo, któremu warto poświęcić więcej uwagi. Idealnie sprawdza się w zupach, sosach oraz pożywnych daniach jednogarnkowych, nadając im niepowtarzalny smak i aromat.
Pasternak to niepozorne warzywo, które kupujemy często przez przypadek, myląc je z popularną pietruszką. Jest znacznie tańszy niż jego bliźniaczka, ale czy oznacza to, że gorszy? Zdecydowanie nie! Warto odważyć się i poznać pasternak, wykorzystując go do kulinarnych eksperymentów.
Właściwości zdrowotne pasternaku
Pasternak to warzywo korzeniowe, które było popularne w polskiej kuchni do XVI w. Po przybyciu Bony na dwór polski popularniejsza stała się pietruszka, a pasternak wykorzystywano jako składnik pasz zwierzęcych. Dziś to warzywo znowu staje się popularne.
Zachwyćmy się jego niepowtarzalnym orzechowym smakiem i nie zapominajmy, że to warzywo może zrobić wiele dobrego dla zdrowia. Działa moczopędnie, chroniąc nas przed chorobami nerek, i wspiera krążenie krwi. Jedzmy go bez obaw o sylwetkę – dania z pasternakiem to niezawodny sposób na zrzucenie zbędnych kilogramów.
Jak odróżnić pasternak od pietruszki
Jak odróżnić od siebie te dwa podobne warzywa? Jeśli pasternak sprzedawany jest wraz z natką, rozpoznamy go bez problemu. Jego liście od spodu pokryte są meszkiem i mają jaśniejszy kolor niż naziemna część pietruszki. Korzeń pasternaku ma zapach podobny do marchewki, a nasada liści ma ciemną otoczkę.
Uprawa pasternaku
Pasternak jest łatwy w uprawie. Nasiona wysiewamy od połowy marca do połowy kwietnia bezpośrednio do gruntu, najlepiej w słonecznym miejscu. Podłoże powinno być bogate w próchnicę i mieć obojętny odczyn (pH 6-7). Warzywa obficie podlewamy, szczególnie latem, gdy korzenie intensywnie rosną. Zbiory przeprowadzamy od października do pierwszych mrozów.
Susz z pasternaku
Susz z pasternaku ma wszechstronne zastosowanie. Wspaniale komponuje się ze smakiem mięs, ryb oraz innych warzyw. Jest doskonały nie tylko dla nas, ale też... dla królików i gryzoni! Bez trudu zrobimy go w suszarce do grzybów.
Dania z pasternakiem
Zapiekanka z pasternakiem i ziemniakami
Składniki
2 duże jajka
80 g startego parmezanu
1 i 1/2 cebuli
3-4 korzenie pasternaku
sól
1 kg ziemniaków
100 g słodkiej śmietany
Przygotowanie
Pasternak oraz ziemniaki obrać, dokładnie umyć pod bieżącą wodą i pokroić w niewielką kostkę. Cebule obrać, opłukać i pociąć w półtalarki.
Wymieszać z ziemniakami oraz pasternakiem i umieścić w naczyniu żaroodpornym. Następnie jajka wbić do miski i połączyć ze słodką śmietaną. Doprawić solą, po czym wlać do składników w naczyniu.
Posypać startym parmezanem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 190°C. Piec ok. 50 min, aż warzywa będą miękkie. Można udekorować zieleniną.
Zupa krem z pasternaku
Składanki
500 g pasternaku
2 ząbki czosnku
olej
200 g ziemniaków
100 g serka topionego
800 ml bulionu
sól
pieprz
Przygotowanie
Pasternak oraz ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Wraz z posiekanym czosnkiem podsmażyć na oleju i zalać bulionem.
Gotować ok. 20 min, dodać serek topiony i całość zmiksować za pomocą blendera na gładki krem. Zupę doprawić solą oraz pieprzem.
Potrawka z pasternaku i kurczaka
Składniki
4 duże korzenie pasternaku
3 łyżki musztardy francuskiej
2 ząbki czosnku
mięso z 6 udek kurczaka
jasny sos sojowy
2 cebule
majeranek
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
olej
sól
świeżo mielony pieprz
Przygotowanie
Pasternak obrać, opłukać pod bieżącą wodą i pokroić w słupki. Mięso z udek kurczaka dokładnie umyć i osuszyć za pomocą ręcznika papierowego. Następnie oprószyć z obu stron solą oraz świeżo mielonym pieprzem i smażyć na rozgrzanym oleju ok. 5 min. Zdjąć z patelni.
Cebule obrać, drobno posiekać i zeszklić na tłuszczu po kurczaku. Dołożyć przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę razem smażyć, cały czas mieszając. Dodać pasternak oraz mięso i całość zalać 3 szklankami wody.
Dusić na małym ogniu pod przykryciem ok. 50 min. Następnie dodać 3 łyżki musztardy francuskiej i wymieszać. Podgrzewać przez 10-15 min, po czym doprawić jasnym sosem sojowym, majerankiem, solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Przed podaniem potrawkę posypać drobno posiekaną natką pietruszki.