Owoce dzikiej róży – teraz mają najwięcej witaminy C! Wzmocnią odporność i stawy
Z owoców róży możesz przygotować smaczną, bogatą w witaminy herbatkę.
Fot. 123RF

Owoce dzikiej róży – teraz mają najwięcej witaminy C! Wzmocnią odporność i stawy

Owoce dzikiej róży są jednym z najlepszych źródeł witaminy C, ale też rutyny, likopenu i antocyjanów. Ich lecznicze właściwości trudno przecenić, a dodatkowo są pyszne i nadają się na przetwory. Różane owoce zebrane pod koniec września mają najwięcej witaminy C. Są idealne do suszenia. Na przetwory i nalewki zrywaj je w październiku.

 

Owoce dzikiej róży pobudzają układ odpornościowy do pracy, wzmacniają serce i stan naczyń krwionośnych. Oczyszczają też organizm z toksyn, które szkodzą stawom i powodują powstawanie zmian reumatycznych.

Owoce dzikiej róży - kiedy je zbierać?

Krzewy dzikiej róży rosną przy polnych drogach i na polanach leśnych. Owoce zbieramy, kiedy są dojrzałe: zebrane pod koniec września mają najwięcej witaminy C. Są idealne do suszenia. Na przetwory i nalewki zrywaj je w październiku. Warto je zbierać przed przymrozkami, bo przejrzałe tracą na wartości.

Poniżej znajdziesz przepisy na przeciwzapalne kuracje z owoców dzikiej róży: napar, nalewkę, konfiturę, kompot, powidła, herbatkę, odwar, intrakt (alkoholowy wyciąg).

Jak suszyć owoce dzikiej róży?

Często do przepisów wykorzystujemy świeże owoce z dzikiej róży. Zdarzają się jednak receptury, które wymagają suszu. Aby go przygotować, owoce należy umyć, osuszyć i umieścić w piekarniku rozgrzanym do temp. 50°C. Suszyć przez 12-16 godz., aż owoce będą twarde. Można robić z nich wzmacniające odporność napary.

Napar z dzikiej róży z owocami leśnymi

Składniki owoców dzikiej róży, głogu, czarnego bzu, jarzębiny i borówki pomagają w regeneracji naczyń krwionośnych i mięśnia sercowego.

Składniki

  • 9 łyżek suszonych owoców dzikiej róży (100 g/9,60 zł)
  • 3 łyżki owoców głogu (100 g/4,50 zł) 
  • 3 łyżki owoców czarnego bzu (100 g/6,50 zł) 
  • 3 łyżki owoców jarzębiny (50 g/3,90 zł) 
  • 3 łyżki owoców borówki brusznicy (100 g/12,50 zł)

Przygotowanie

  1. Suszone owoce przesyp do słoja i przechowuj w ciemnej szafce do 3 miesięcy. 1 łyżkę mieszanki zalej szklanką gorącej wody, przykryj i odstaw do zaparzenia na 20 minut.
  2. Pij po 1 szklance ciepłego naparu (i zjedz owoce z naparu) 2 razy dziennie przez 3 tygodnie.

Konfitura z dzikiej róży z kardamonem

15830949_m
Konfitura dzikiej róży.
123RF

Konfitura z dzikiej róży z kardamonem wzmacnia odporność i przyspiesza leczenie stanów zapalnych.

Składniki

  • 2 kg świeżych owoców róży 
  • 2 pomarańcza 
  • 1 cytryna 
  • 1 łyżeczka ziaren kardamonu (10 g/4,40 zł) 
  • 1 szklanka cukru 
  • 1 szklanka wody

Przygotowanie

  1. Owoce umyj, odetnij końcówki, przetnij na pół i wydrąż pestki. Połówki róży wsyp do garnka, wlej wodę, dodaj lekko zmiażdżone ziarna kardamonu, cukier, skórkę otartą z połowy cytryny i połowy pomarańczy oraz sok wyciśnięty z 2 pomarańczy i cytryny.
  2. Całość gotuj na małym ogniu przez 20-25 minut do momentu, aż owoce róży się zeszklą i zmiękną. Wyciągnij ziarna kardamonu, konfiturę przełóż do słoików i zamknij. Pasteryzuj przez 15 minut. Przechowuj w ciemnej szafce do 1,5 roku.
  3. Jedz po 1,5-2 łyżki konfitury 2 razy dziennie przez 3 tygodnie.

Nalewka z dzikiej róży z cynamonem

Nalewka z dzikiej róży pobudza krążenie i pomaga usuwać kryształki soli z powierzchni stawów.

Składniki

  • 1/2 kg świeżych owoców dzikiej róży 
  • 1 litr alkoholu 40 proc. 
  • 1/2 laski cynamonu

Przygotowanie

  1. Owoce zgnieć widelcem, przesyp do słoja, dodaj laskę cynamonu, wlej alkohol i wymieszaj. Zamknij naczynie i odstaw w ciepłe, ciemne miejsce na miesiąc. Co drugi dzień pomieszaj nastaw. Następnie przecedź, przelej do butelek, zamknij i przechowuj w ciemnej szafce do 1,5 roku. 
  2. Pij po 1 łyżce nalewki 2 razy dziennie przez 1,5 tygodnia.

Kompot i powidła z dzikiej róży

Kompot

Półlitrowe słoiki wypełnij owocami do 3/4 wysokości. Każdy zasyp 2 łyżkami cukru. Zalej wrzątkiem, zakręć i pasteryzuj 15 minut. Popijaj w przeziębieniu co 2-3 godziny, możesz dodać syropu z czarnego bzu.

Powidła

Przygotuj 2 kg owoców dzikiej róży, 1 kg cukru, 1 gruszkę, 1,5 szklanki wody. Owoce umyj, usuń pestki. Do garnka wlej wodę i wrzuć pokrojoną gruszkę. Po chwili dodaj różę. Wsyp cukier i gotuj do miękkości owoców, cały czas mieszając. Gotowe powidła nałóż do słoiczków. Pasteryzuj 20 minut. Dodawaj do herbaty.

Herbatka z dzikiej róży

28278207_m
Herbatka z dzikiej róży.
123RF

Dzika róża przeciwdziała chorobom przyzębia. Jeśli chcesz, by twoje dziecko miało zdrowe zęby, musisz zadbać również o stan jego dziąseł. W tym celu przydatne będą preparaty z owoców dzikiej róży, która ogranicza krwawienie i stany zapalne dziąseł. Z suszonych owoców róży możesz przygotować smaczną, bogatą w witaminy herbatkę.

Przepis na herbatkę z dzikiej róży

3 łyżki suszonych owoców dzikiej róży zalej 2 szklankami wrzącej wody. Odstaw na 30 minut pod przykryciem. Przecedź. Podawaj dzieciom do picia kilka razy dziennie po 0,5 szklanki. Naparami z dzikiej róży możesz zastępować zwykłą herbatę.

Odwar z dzikiej róży

Napar z owoców róży jest bardzo słaby, ma smak aromatyzowanej wody, dlatego lepiej pić odwar.

Przepis na odwar z owoców dzikiej róży

2-3 łyżki stołowe rozdrobnionych owoców zalej 2 szklankami wody. Wolno gotuj na małym ogniu przez 3 minuty. Odstaw pod przykryciem na 10 minut, przecedź. Albo: 2 łyżki rozdrobnionych suszonych owoców zalej szklanką wody, pozostaw na noc. Gotuj następnego dnia 5 minut. Przecedź. Pij jako środek na wzmocnienie przez 2-3 tygodnie po szklance dziennie. Można dodać do odwaru sok malinowy lub miód.

Nalewka i intrakt z dzikiej róży

Nalewka

1 kg owoców rozdrobnij, wrzuć do słoja, zasyp 50 dag cukru. Słój zamknij i odstaw na 2 tygodnie. Potem zalej 750 ml 40-proc. alkoholu. Zakręć słój i pozostaw na 2 tygodnie. Co kilka dni wstrząśnij słojem. Następnie przecedź nalewkę przez gazę i rozlej do butelek. Przechowuj w ciemnym, chłodnym miejscu. Pij 2-3 razy dziennie po 1 łyżce lub 1 raz dziennie po 30 ml.

Intrakt

1 szklankę świeżych zmielonych owoców zalej 500 ml wina o temp. 75°C. Wytrawiaj 10 dni, przefiltruj. Zażywaj jak nalewkę.

Olej z pestek dzikiej róży odmłodzi cerę

109764158_m
Olejek z pestek dzikiej róży.
123RF

Po słonecznym lecie warto zregenerować skórę, zwłaszcza twarzy, aby zahamować procesy fotostarzenia. Idealnie w tym celu się sprawdzi olej z pestek dzikiej róży. Dzięki dużej zawartości przeciwutleniaczy, witaminy A i kwasów tłuszczowych doskonale regeneruje oraz nawilża suchą i zniszczoną skórę, spłyca zmarszczki, zmniejsza widoczność porów oraz usuwa niedoskonałości i przebarwienia.

Nałożony na twarz pięknie rozświetla cerę – to zasługa witaminy C i beta-karotenu. Z powodzeniem możesz go dodawać do swojego kremu lub balsamu do ciała. Pamiętaj: jakość olejku rozpoznasz po jego barwie – im jest ciemniejszy, tym mniej przetworzony.

Owoce dzikiej róży – przeciwwskazania

Choć owoce dzikiej róży są bardzo zdrowe, to jest kilka przeciwwskazań do ich stosowania:

  • zawierają rugosinę, która zagęszcza krew, dlatego osoby z chorobą zakrzepową powinny ich unikać, 
  • mogą zafałszowywać poziom glukozy we krwi, nie stosuj ich co najmniej 12 godzin przed badaniem.

Jeśli chorujesz na cukrzycę, zakrzepicę żył głębokich lub masz problemy z nerkami lub karmisz piersią przedyskutuj spożywanie przetworów z dzikiej róży z lekarzem.

 

 

Czytaj więcej