Wraz z latem przychodzą upalne dni, które sprawiają, że marzymy o czymś orzeźwiającym i zdrowym do picia. Jeśli szukasz napojów, które nie tylko ugaszą pragnienie, ale też dostarczą mnóstwa witamin i minerałów, to jesteś we właściwym miejscu! Przygotowaliśmy dla ciebie 8 przepisów na fit napoje, które są proste do zrobienia i smakują obłędnie. Brazylijska lemoniada z limonką, koktajl z zsiadłego mleka z borówkami, aqua fresca z arbuzem i inne – te napoje to prawdziwe hity na upalne dni.
Spis treści
Zdrowy tryb życia i zrównoważona dieta stają się coraz bardziej popularne i wielu z nas szuka sposobów na urozmaicenie codziennego menu. Oprócz pełnowartościowych posiłków, niezwykle ważne jest również to, co pijemy. Napój to nie tylko sposób na ugaszenie pragnienia – może być także źródłem cennych witamin, minerałów i innych składników odżywczych, które wspierają nasze zdrowie i dodają energii na cały dzień.
Przygotowanie domowych napojów to doskonały sposób, by mieć pełną kontrolę nad ich składem, unikając jednocześnie sztucznych dodatków i nadmiaru cukru, które często występują w gotowych produktach. W artykule przedstawiamy osiem przepisów na orzeźwiające napoje, które nie tylko zaspokoją pragnienie, ale również dostarczą organizmowi wielu cennych składników odżywczych. Są one łatwe w przygotowaniu, a ich smak z pewnością zachwyci zarówno dorosłych, jak i dzieci.
Wśród naszych propozycji znajdziesz zarówno klasyczne napoje, jak i oryginalne kompozycje smakowe, które wyróżniają się nie tylko wyjątkowym smakiem, ale również wysoką zawartością witamin i minerałów.
Limonka ma sporo bioflawonoidów, które niszczą wolne rodniki. Woda z limonką poprawia pracę układu pokarmowego (szczególnie wątroby) i odchudza.
Umytą i obraną ze skórki limonkę pokrój i zblenduj ze szklanką wody. Dodaj po łyżce skondensowanego mleka i miodu (akacjowego lub lipowego) oraz 4-5 kostek lodu. Ponownie zblenduj. Przecedź. Najlepiej smakuje podana z kostkami lodu.
Bakterie zawarte w kwaśnym mleku wzbogacają florę bakteryjną jelit, wpływają na wydzielanie żółci i wspomagają odchudzanie. Borówka zmniejsza dolegliwości trawienne. Chia wzmacniają kości i zmniejszają apetyt.
Do szklanki dobrze schłodzonego zsiadłego mleka dodaj 1/2 szkl. borówek, łyżeczkę nasion chia (wcześniej zalej je 1/2 szkl. wody i odstaw na pół godziny) i 4-5 kostek lodu. Zblenduj i pij tuż po przygotowaniu.
Arbuz to 92 proc. wody. Ma witaminy, magnez, potas, likopen, beta-karoten i luteinę. Obniża ciśnienie krwi. Działa moczopędnie.
Do 1/4 szkl. wody dodaj 1 łyżkę ksylitolu. Zagotuj syrop, mieszając. Odstaw z ognia i ostudź. Oddzielnie zmiksuj 3/4 szklanki pokrojonego miąższu arbuza bez pestek i 1/3 szkl. wody. Dodaj syrop. Podawaj z lodem i sokiem z 1/2 limonki.
Sfermentowany napój wzmacnia odporność. Zawiera bakterie, które regulują mikroflorę jelitową.
1/2 kg chleba razowego wstaw do piekarnika i czekaj, aż się zarumieni. Ostudź, zalej 5 l ciepłej wody, odstaw na 12 godzin. Następnego dnia 25 dag drożdży zalej 2 łyżkami ciepłej wody. Chlebową wodę przecedź, wymieszaj z 1/2 szkl. cukru, 3 łyżkami miodu, drożdżami. Przykryj i odstaw na 12 godzin. Pij dobrze schłodzony.
Naturalny barwnik pomidorów – likopen – to silny przeciwutleniacz. Opóźnia procesy starzenia, zapobiega miażdżycy i zawałom. Seler odtruwa, poprawia pracę nerek, wzmacnia stawy i pobudza przemianę materii.
Zmiksuj 20 dag pomidorów, łodygę obranego selera i szklankę wody. Dopraw odrobiną soli.
Ogórek nie tylko oczyszcza, odświeża, nawadnia, ale dostarcza także sporo witaminy A, która jest kluczowa dla wzroku, odporności i dobrej kondycji skóry.
Duży ogórek obierz ze skórki, usuń pestki, pokrój na plastry i zblenduj ze szklanką zimnej wody i sokiem z 1/2 cytryny. Opcjonalnie dodaj łyżkę miodu. Podawaj mocno schłodzony z 1-2 plasterkami cytryny, świeżym koperkiem i listkami mięty.
Woda kokosowa gasi pragnienie. Ma magnez, fosfor, potas, wapń, witaminy z grupy B oraz witaminę C. Koi nerwy. Sprawdza się przy wymiotach i biegunce. Nektarynki zapobiegają anemii.
3-4 nektarynki zblenduj z 1/4 szkl. wody. Dodaj kostki lodu, 200 ml wody kokosowej, sok z 1/2 limonki i zblenduj. Podawaj z 1-2 gałązkami świeżej mięty i 5-6 zamrożonych gałązek tymianku (mają intensywniejszy smak).
Kawa zalewana na zimno zawiera mniej kofeiny od wersji na ciepło. Jest też łagodniejsza dla żołądka. Ale ma za to więcej przeciwutleniaczy. Przyspiesza spalanie tłuszczów, pobudza i poprawia koncentrację. Jest mniej kwaskowa i bardziej aromatyczna. Kardamon nadaje rześki posmak.
Kopiastą łyżkę świeżo zmielonej kawy zalej szklanką wody (w temperaturze pokojowej). Posyp szczyptą mielonego kardamonu i odstaw na 12 godz. Przecedź przez filtr. Ew. dodaj cukier i zagęszczone mleko do smaku.