Moda na zdrowe oleje trwa! I niech trwa jak najdłużej, bo na takim trendzie możemy wiele skorzystać. Olej z czarnuszki to prawdziwy superfood! Naturalny lek na wiele dolegliwości. Sprawdź, kiedy i jak warto go stosować.
Złoto faraonów, lek na wszystkie przypadłości poza... śmiercią – tak o oleju z czarnuszki mawiali starożytni. To tylko powiedzenie, ale jest w nim sporo prawdy. Wachlarz możliwości prozdrowotnych tego złocistego, aromatycznego oleju o charakterystycznym ostrym smaku jest naprawdę szeroki. Aż trudno uwierzyć że cała ta moc pochodzi z nasionek niepozornego kwiatu o białych płatkach, czarnuszki siewnej. Jego cudowna moc i prozdrowotne właściwości znane były już w starożytnej medycynie ajurwedyjskiej i chińskiej, stosowali go też starożytni Grecy, Rzymianie i Egipcjanie. Był stosowany nawet jako antidotum po ukąszeniu węża! A my dziś odkrywamy na nowo jego właściwości!
Olejek z czarnuszki to prawdziwa skarbnica prozdrowotnych substancji. Zacznijmy od tego że w 86 procentach składa się z nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT):
Reszta składu wygląda równie zachęcająco. Są to m.in.:
To właśnie dzięki tym składnikom olej z czarnuszki jest tak zdrowy. Choć nie każdy przepada za jego charakterystycznym, nieco ostrym smakiem i zapachem, posmakiem, jaki zostawia, warto go stosować. A na niesmak są sposoby, które podpowiadamy w dalszej części tekstu. Cóż, leki zwykle nie są najsmaczniejsze...
Już wiesz, co sprawia, że ten olej jest wyjątkowy. A jak przekłada się to na nasze zdrowie? Kiedy warto sięgnąć po olej z czarnuszki? Na co może pomóc i kiedy sprawdzi się jako naturalne wsparcie leczenia farmakologicznego.
Takie bogactwo prozdrowotnych składników przekłada się w oczywisty sposób na szerokie zastosowanie oleju z czarnuszki. Począwszy od właściwości antynowotworowych przez zbawienny wpływ na nadciśnieniowców, wsparcie w dolegliwościach żołądkowych po działanie przeciwbólowe i antybakteryjne. Lista korzyści jest imponująca.
Czarnuszka posiada silne właściwości immunomodulujące. Oznacza to, że wpływa na działanie układu odpornościowego. Składniki oleju z czarnuszki poprawiają działanie naszego układu odpornościowego przede wszystkim powodując zwiększenie liczby komórek odpornościowych (czyli stymuluje odporność). Ma to znaczenie zwłaszcza dla funkcjonowania odporności osób zmagających się z jej niedoborami, np. z powodu chorób autoimmunologicznych albo nowotworów.
To także dlatego stosowanie oleju z czarnuszki daje świetne efekty w walce z alergiami, które również są spowodowane zaburzoną reakcją ze strony naszego układu odpornościowego. Składniki oleju z czarnuszki z jednej strony mobilizują nasze przeciwciała, z drugiej zaś działają przeciwzapalnie i łagodząco, gdy układ odpornościowy działa zbyt intensywnie, czego przejawem są właśnie alergie, ale także różne reakcje autoagresywne (np. atopowe zapalenie skóry, reumatoidalne zapalenie stawów).
Olej z czarnuszki okaże się pomocny w walce ze wszelkiego rodzaju infekcjami. Łyżka oleju może doskonale wspomóc leczenie zarówno sezonowych infekcji górnych dróg oddechowych, jak i przewlekłych stanów zapalnych, np. nieżytu nosa, przewlekłego zapalenia zatok, pomoże także łagodzić objawy astmy. Aktywne składniki o działaniu przeciw-biotycznym są zawarte w olejku eterycznym czarnuszki – po zjedzeniu oleju z czarnuszki, który jest jakby esencją z jej ziaren, te olejki wydzielą się na śluzówkach, np. nosa, zatok, gardła czy płuc. Ma dodatkowo działanie rozrzedzające wydzielinę przy infekcjach gardła czy oskrzeli.
W badaniach laboratoryjnych udowodniono, że czarnuszka hamuje rozwój Candida albicans oraz grzybów odpowiedzialnych za wiele choroby skóry. Działa więc i w tej kategorii jak naturalny antybiotyk, pomoże w przypadku grzybic i innych chorób skóry (egzema, łuszczyca, wysypki, grzybica skóry i paznokci).
Czarnuszka ma udowodnione badaniami działanie antyoksydacyjne. Olej z nasion czarnuszki doskonale obniża stres oksydacyjny, przez co pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu ciśnienia tętniczego krwi oraz tętna. Kolejną cenną właściwością jest też hamowanie procesu rozwoju takich schorzeń przewlekłych jak cukrzyca typu II, miażdżyca oraz wiele chorób układu sercowo-naczyniowego. Dlaczego? Regularne stosowanie tego oleju obniża poziom cholesterolu we krwi.
Dodatkowo olej możemy stosować doraźnie na łagodne dolegliwości żołądkowe. Wystarczy zjeść profilaktycznie łyżkę tego zdrowego tłuszczu po ciężkim obfitym posiłku.
Przede wszystkim olej musi być dobrej jakości - tzn. naturalny, bez dodatków i co najważniejsze - tłoczony na zimno. Przechowujemy go w lodówce: nawet przed otwarciem powinien być przechowywany właśnie w ciemnym zimnym miejscu (4-10 stopni Celsjusza). Jak większość naturalnych olejów tłoczonych na zimno i ten nie lubi światła, dlatego kupimy go w ciemnej szklanej butelce.
Warto też wypróbować sposoby na złagodzenie ostrego, charakterystycznego smaku, który nie każdy jest w stanie zaakceptować. No cóż, jak to mówią: lekarstwa zwykle nie są smaczne!
Można dodać łyżkę oleju do kieliszka z syropem z czarnego bzu albo malinowym. Można też szybko zagryźć pikantny olej słodkim miodem.
Jak każdy, nawet naturalny lek, olej z czarnuszki nie będzie tak samo służył wszystkim. Co więcej, niektórzy nie powinni go stosować.