Nietypowe zastosowanie pelargonii. Doskonale sprawdza się w ziołolecznictwie, kosmetyce i kuchni!
Olejek z pelargonii ma silne właściwości lecznicze i kosmetyczne. Pomaga na problemy skórne
Fot. 123rf.com

Nietypowe zastosowanie pelargonii. Doskonale sprawdza się w ziołolecznictwie, kosmetyce i kuchni!

Pelargonia to nie tylko bardzo popularny kwiat na balkon czy parapet, ale także cenna roślina lecznicza wykorzystywana także w przemyśle kosmetycznym. Pelargonię możemy też zastosować w... kuchni, bo jest jadalna. Dzięki swoim właściwościom pomaga m.in. na dolegliwości skórne, pokarmowe, infekcje i nadciśnienie. Jak ją stosować? Wypróbuj przepisy na domowe kuracje z pelargonii. 

Pelargonia to nie tylko piękny kwiat. Ma znacznie szersze zastosowanie, o którym możesz nie wiedzieć. Wiele zależy jednak od gatunku rośliny. W ziołolecznictwie, kosmetyce i kuchni wykorzystuje się głównie pelargonię pachnącą, choć równie silne właściwości lecznicze posiada także pelargonia afrykańska. Natomiast w przypadku zastosowania kulinarnego to warto wiedzieć, że wszystkie gatunki geranium są jadalne, ale tylko pelargonia pachnąca posiada jakikolwiek smak. 

Właściwości lecznicze i kosmetyczne pelargonii

182340448_m
W ziołolecznictwie, kosmetyce i kuchni wykorzystuje się głównie pelargonię pachnącą
Fot. 123rf.com

Właściwości lecznicze i kosmetyczne posiadają liście rośliny. Ich najważniejszym składnikiem aktywnym jest olejek eteryczny o nazwie Geraniol, który odpowiada za korzystne działanie rośliny na zdrowie i urodę. 

Dzięki obecności olejku pelargonia wykazuje działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, ściągające, przeciwzapalne. Dawniej roślinę stosowano jako środek na ból ucha wkładając listek w małżowinę uszną. Doskonale sprawdza się także w leczeniu grypy, przeziębienia i infekcji dróg oddechowych – gardła, oskrzeli, płuc, kaszlu, kataru oraz nieżytów nosa. Zarówno listki rośliny jak i wyciągi stosuje się do nacierań i okładów przy bólach reumatycznych lub wywołanych przez drobne urazy, np. stłuczenia.

Ponadto zawarty w pelargonii olejek geraniowy reguluje pracę nadnerczy, łagodzi objawy napięcia przedmiesiączkowego i menopauzy. Ma też właściwości moczopędne i dezynfekujące, dzięki czemu pomoże wyleczyć infekcję dróg moczowych. Pelargonia łagodzi także dolegliwości pokarmowe i wspiera pracę układu trawiennego. Pomaga uporać się z zapaleniem jelit, biegunką, bólem żołądka.

Pelargonia ma również właściwości antydepresyjne, zmniejsza napięcie nerwowe, stany depresyjne i stany lękowe oraz poprawia nastrój, dlatego olejek geraniowy często jest wykorzystywany do aromaterapii. 

Pelargonia często jest wykorzystywana w przemyśle kosmetycznym ze względu na jej zbawienny wpływ na skórę. Olejek geraniowy często jest składnikiem kremów przeciwzmarszczkowych oraz preparatów do walki z cellulitem dzięki swoim ujędrniającym właściwościom. Zawarte w pelargonii składniki skutecznie pomagają na wszelkie dolegliwości skórne: trądzik, wypryski, łupież, opryszczkę i przebarwienia. Może rozjaśniać blizny, wyrównywać koloryt skóry i zapobiegać jej przedwczesnemu starzeniu. 

Zastosowanie pelargonii w kuchni. Do czego ją dodawać?

Pelargonię uprawiamy głównie ze względu na piękne, bujne kwiaty, ale znajdują też zastosowanie w oryginalnej i ekskluzywnej kuchni – kilka listków dodanych do herbaty czy sałatki wspaniale urozmaici ich smak. Choć jadalne są listki wszystkich gatunków pelargonii, większość z nich nie ma w ogóle smaku. Kucharze wykorzystują do dań zazwyczaj pelargonię pachnącą, która ma delikatny, cytrusowy i słodkawy smak. 

Liście pelargonii doskonale też smakują na grzankach z serem czy dodane do pizzy. Z powodzeniem można je kandyzować, wykorzystywać do dekoracji ciast. Po posiekaniu stosuje się je do aromatyzowania sosów. 

Odmiany pelargonii o zapachu cytrusowym pasują do sałatek sorbetów czy herbat, o miętowym – podkreślą aromat domowej lemoniady. Natomiast pelargonie o aromacie różanym doskonale podkreślają smak dań słodkich, takich jak ciasta, dżemy czy desery.

Pamiętajmy jednak, by do jedzenia wykorzystywać tylko te rośliny, które nie były pryskane, a uprawiane w sposób naturalny.

Jak stosować liście pelargonii w ziołolecznictwie?

Zawierający lecznicze właściwości geraniol jest obecny w liściach pelargonii i dzięki temu możemy je łatwo wykorzystać. Wystarczy opłukać i wysuszyć liście, a następnie zmiażdżyć je ręcznie lub w moździerzu.

Takie zmiażdżone liście możemy przykładać do bolących miejsc na skórze. Możemy też wykorzystać stary sposób naszych babć na infekcję ucha przykładając liście geranium do ucha. Co ważne – nigdy nie wpychaj liści do przewodu usznego, włóż je tak, by znajdowały się w obrębie małżowiny usznej. Jeśli masz przeziębienie, grypę, katar lub kaszel, możesz położyć zmiażdżone liście pod poduszką. Olejek eteryczny będzie się ulatniał i tym samym w trakcie snu będziesz mieć łatwą, a zarazem delikatną inhalację. 

Liście pelargonii pachnącej są też podstawą do przygotowania leczniczych kuracji - nalewki i olejku geraniowego. 

Nalewka z pelargonii – przepis i stosowanie

186673622_m
Nalewka z pelargonii pomaga na wiele dolegliwości
Fot. 123rf.com

Nalewka z geranium to nie trunek do regularnego konsumowania dla smaku. Ma bardzo silne działanie, więc traktujmy go raczej jak lekarstwo i stosujmy wtedy, gdy jest to potrzebne, np. w przypadku bólu stawów, głowy, gardła, kataru, anginy czy grypy, przy nadciśnieniu czy problemach trawiennych, jak zapalenie jelit oraz biegunka. Możemy też stosować ją zewnętrznie, wcierając np. w skronie czy też w bolące stawy lub mięśnie. Raczej nie stosujmy jej bezpośrednio na skórę, ponieważ może ją podrażnić.

Jak zrobić nalewkę z pelargonii?

Potrzebna jest mała butelka czystej wódki (200 ml) oraz 2 garści liści geranium rozerwij na małe kawałki lub pokrój drobno i przełóż do butelki lub słoika i zalej czystą wódką (ok. 200 ml). Zakręć naczynie i odstaw w ciemne miejsce. Po dwóch, trzech tygodniach nalewka z geranium jest gotowa, można ją przecedzić, oddzielając liście i nadal przechowywać w ciemnym miejscu, zażywając w miarę potrzeby.

Jak stosować nalewkę z pelargonii?

  • Na przeziębienie i grypę lub dolegliwości pokarmowe dodajemy kilka kropel nalewki do herbaty 2 razy dziennie. Możemy też przyjmować łyżeczkę lub pół nalewki, z dodatkiem cukru 1-2 razy dziennie. 
  • Można również wlać trochę nalewki do gorącej kąpieli, stosując ją jako aromaterapię. 
  • Na ból mięśni i stawów wywołany reumatyzmem lub stłuczeniami pomoże smarowanie i masowanie obolałych miejsc niewielką ilością nalewki (ok. pół łyżeczki)

Olejek geraniowy – jak zrobić i stosować?

Olejek geraniowy ma szerokie właściwości lecznicze i kosmetyczne. W sklepach zielarskich można zakupić gotowy produkt lub przygotować olejek samodzielnie w domu. Nie jest to trudne, bo wystarczy mieć świeże liście geranium oraz wysokiej jakości olej, np. oliwę z oliwek.

Gotowy olejek geraniowy można wykorzystać do kojącej i uspokajającej aromaterapii (np. dodając go do kąpieli), nakładania na skórę z problemami – trądzikiem, łupieżem, cellulitem, zmarszczkami, a także inhalacji na przeziębienie i infekcje dróg oddechowych. Olejek geraniowy pomaga także na rozjaśnianie blizn oraz bóle mięśni i stawów, np. o podłożu reumatycznym.

Pamiętajmy, że nie jest wskazane stosowanie wewnętrzne olejku geraniowego. Nie dodajemy go więcej niż jest to konieczne, ponieważ może powodować podrażnienia skóry. 

Jak zrobić olejek geraniowy?

Zerwij świeże, młode i zdrowe liście pelargonii, opłucz je i osusz. Następnie rozbij je ręcznie lub moździerzu, aby puściły soki. Włóż liście do słoika i zalej oliwą z oliwek tak, aby przykryła je całkowicie. Słoik z olejkiem odstaw w słoneczne lub ciepłe miejsce na ok. 2-3 tygodnie. Po tym czasie przecedź i przelej do szklanego naczynia.

Jak stosować olejek geraniowy?

  • Do aromaterapii wlej kilkanaście kropel (10-15) olejku do wanny z wodą lub do kominka do aromaterapii.
  • Do inhalacji w walce z przeziębieniem, grypą, kaszlem i katarem, dodaj kilka kropli (około 10) olejku do inhalatora i inhaluje przez 5-10 minut, aż cała substancja nie wyparuje. Możesz też dodać go do garnka z gorącą wodą, a następnie inhalować się  przykrywając głowę ręcznikiem.
  • Na dolegliwości skórne smarujemy zmienione miejsce 1-2 kroplami olejku w razie potrzeby 2-3 razy dziennie.
  • W celu złagodzenia bólu mięśni i stawów użyj 2-3 kropel olejku i wykonaj masaż bolącego miejsca 2-3 razy dziennie do czasu ustąpienia dolegliwości. 

Czytaj więcej