Kuracje z mniszka lekarskiego to całkowicie naturalny i tani sposób na wzmocnienie organizmu – pomagają wyleczyć przeziębienie, ból gardła, chrypkę i kaszel, dobrze wpływają na trawienie i układ moczowy. Stosowane po chorobie poprawiają odporność. Zobacz jak przygotować syrop, nalewkę, napar, konfiturę i zdrowe sałatki z mniszka lekarskiego?
Spis treści
Mniszek lekarski (Taraxacum officinale) to doskonale wszystkim znana rosnąca na łąkach wiosenna roślina, która doskonale wspiera odporność oraz świetnie wpływa na pracę wątroby i układu moczowego.
Prozdrowotne właściwości mniszka lekarskiego odkryto już w czasach antycznych. Awicenna, arabski lekarz żyjący na przełomie X i XI wieku zanotował, że starożytni Grecy używali soku z mniszka lekarskiego do łagodzenia zapalenia oczu.
Szczególnie istotny jest dobroczynny wpływ mniszka lekarskiego na naszą odporność, ale nie można nie wspomnieć o jego pozytywnym działaniu na układ moczowy, a także pracę wątroby. Mniszek lekarski poprawia też apetyt i ułatwia trawienie. Mniszek lekarski stosuje się z powodzeniem w kuchni – roślina ta świetnie nadaje się do sałatek oraz różnego rodzaju zup.
Kwiaty mniszka to bogactwo witamin C, A, D i z grupy B, minerałów i przeciwutleniaczy. Zawierają też związki o działaniu przeciwzapalnym i przeciwwirusowym. To dlatego kuracje z mniszka lekarskiego łagodzą objawy przeziębienia. Poza tym mniszek pomaga w leczeniu stanów zapalnych układu moczowego, poprawia trawienie, może obniżać poziom cukru. Stosowany zewnętrznie łagodzi bóle reumatyczne.
Mniszek lekarski zawiera także flawonoidy i karotenoidy, sole potasu, magnezu i krzemu oraz kwas foliowy, co wpływa pozytywnie na białe krwinki, a także wzmaga wytwarzanie w organizmie substancji o właściwościach przeciwwirusowych – roślina ta rewelacyjnie wzmacnia odporność organizmu. Z tego względu mniszek lekarski może być stosowany przy ogólnym osłabieniu organizmu u osób starszych i rekonwalescentów oraz w okresach zwiększonej podatności na choroby infekcyjne i wirusowe.
Biały sok z mniszka lekarskiego, przypominający gęste mleko, świetnie sprawdza się na problemy skórne. Dzięki jego stosowaniu można pozbyć się kurzajek oraz innych rodzajów brodawek – należy smarować narośle dwa razy dziennie. Aby mieć specyfik pod ręką także jesienią i zimą, wystarczy go odpowiednio utrwalić: do 100 ml soku wlać 20 ml spirytusu 98%.
Uwaga! Nie zaleca się stosowania mniszka lekarskiego alergikom i osobom, które cierpią na choroby nerek, niedrożność dróg żółciowych czy jelit oraz kamicę żółciową.
Mniszek lekarski jest często mylony z mleczem, który jest chwastem. Jak rozróżnić te dwie rośliny? Każda łodyga mniszka ma tylko jeden kwiat, natomiast z łodygi mlecza wyrasta ich kilka. Warto też zwrócić uwagę na liście – mniszka są gładkie, a mlecz ma je od spodu pokryte włoskami.
Kwiaty mniszka lekarskiego należy zbierać wiosną (od kwietnia do maja). Trzeba zrywać koszyczki jeszcze w pączkach i bez szypułek. Korzenie mniszka zbiera się natomiast jesienią. Powinniśmy wybierać tylko te bez żadnych uszkodzeń – potem musimy je umyć i wysuszyć.
Pączki kwiatowe mniszka lekarskiego na przetwory najlepiej zrywać wczesną wiosną – gdy mniszki zaczynają kwitnąć, a ich koszyczki są jeszcze zamknięte. Również przed kwitnieniem rośliny powinno zrywać się listki – są wtedy najsmaczniejsze.
Leczniczy napar z mniszka lekarskiego
Nalewka z mniszka wg przepisu H. Różańskiego
Nalewka z mniszka wg przepisu prof. A. Ożarowskiego
Mniszkowy syrop
Konfitura z płatków