Mniszek lekarski pomaga na przeziębienie i wzmacnia organizm. Przepis na syrop, nalewkę i sałatki z mniszka
Mniszek lekarski wzmacnia organizm
Fot. 123rf/picsel

Mniszek lekarski pomaga na przeziębienie i wzmacnia organizm. Przepis na syrop, nalewkę i sałatki z mniszka

Kuracje z mniszka lekarskiego to całkowicie naturalny i tani sposób na wzmocnienie organizmu – pomagają wyleczyć przeziębienie, ból gardła, chrypkę i kaszel, dobrze wpływają na trawienie i układ moczowy. Stosowane po chorobie poprawiają odporność. Zobacz jak przygotować syrop, nalewkę, napar, konfiturę i zdrowe sałatki z mniszka lekarskiego?

Mniszek lekarski (Taraxacum officinale) to doskonale wszystkim znana rosnąca na łąkach wiosenna roślina, która doskonale wspiera odporność oraz świetnie wpływa na pracę wątroby i układu moczowego.

Na co pomaga mniszek lekarski?

 

Prozdrowotne właściwości mniszka lekarskiego odkryto już w czasach antycznych. Awicenna, arabski lekarz żyjący na przełomie X i XI wieku zanotował, że starożytni Grecy używali soku z mniszka lekarskiego do łagodzenia zapalenia oczu.

 

Szczególnie istotny jest dobroczynny wpływ mniszka lekarskiego na naszą odporność, ale nie można nie wspomnieć o jego pozytywnym działaniu na układ moczowy, a także pracę wątroby. Mniszek lekarski poprawia też apetyt i ułatwia trawienie. Mniszek lekarski stosuje się z powodzeniem w kuchni – roślina ta świetnie nadaje się do sałatek oraz różnego rodzaju zup.

 

Kwiaty mniszka to bogactwo witamin C, A, D i z grupy B, minerałów i przeciwutleniaczy. Zawierają też związki o działaniu przeciwzapalnym i przeciwwirusowym. To dlatego kuracje z mniszka lekarskiego łagodzą objawy przeziębienia. Poza tym mniszek pomaga w leczeniu stanów zapalnych układu moczowego, poprawia trawienie, może obniżać poziom cukru. Stosowany zewnętrznie łagodzi bóle reumatyczne.

 

Mniszek lekarski zawiera także flawonoidy i karotenoidy, sole potasu, magnezu i krzemu oraz kwas foliowy, co wpływa pozytywnie na białe krwinki, a także wzmaga wytwarzanie w organizmie substancji o właściwościach przeciwwirusowych – roślina ta rewelacyjnie wzmacnia odporność organizmu. Z tego względu mniszek lekarski może być stosowany przy ogólnym osłabieniu organizmu u osób starszych i rekonwalescentów oraz w okresach zwiększonej podatności na choroby infekcyjne i wirusowe.

 

Biały sok z mniszka lekarskiego, przypominający gęste mleko, świetnie sprawdza się na problemy skórne. Dzięki jego stosowaniu można pozbyć się kurzajek oraz innych rodzajów brodawek – należy smarować narośle dwa razy dziennie. Aby mieć specyfik pod ręką także jesienią i zimą, wystarczy go odpowiednio utrwalić: do 100 ml soku wlać 20 ml spirytusu 98%.

 

Uwaga! Nie zaleca się stosowania mniszka lekarskiego alergikom i osobom, które cierpią na choroby nerek, niedrożność dróg żółciowych czy jelit oraz kamicę żółciową.

Jak działa na organizm mniszek lekarski?

 

  • zwiększa wydzielanie żółci w wątrobie, ułatwia przepływ żółci w przewodach żółciowych, dzięki zwiększeniu kurczliwości dróg żółciowych przeciw­działa zastojom żółci, zawarte w nim substancje wpływają na pracę trzustki, poprawiając tym samym trawienie oraz powodują obniżenie poziomu cukru we krwi
  • działa moczopędnie, ma właściwości antyoksydacyjne
  • hamuje powstawanie wolnych rodników, odtruwa organizm – m.in. wykazuje ochronny wpływ wobec szkodliwego działania wywoływanego przez alkohol
  • hamuje rozwój wielu bakterii oraz grzybów, działa oczyszczająco, może być stosowany wspomagająco przy antybiotykoterapii
  • uspokaja, stosowany zewnętrznie na skórę wspomaga jej regenerację oraz przyspiesza proces gojenia (redukuje trądzik i niedoskonałości cery), rozjaśnia przebarwienia oraz wyrównuje koloryt skóry, napina i ujędrnia skórę.

Jak rozpoznać mniszek lekarski?

Mniszek lekarski jest często mylony z mleczem, który jest chwastem. Jak rozróżnić te dwie rośliny? Każda łodyga mniszka ma tylko jeden kwiat, natomiast z łodygi mlecza wyrasta ich kilka. Warto też zwrócić uwagę na liście – mniszka są gładkie, a mlecz ma je od spodu pokryte włoskami.

100226714_m mniszek lekarski
Mniszek lekarski potocznie często nazywany mleczem, ale to błąd.
123RF

Kiedy zbierać mniszek lekarski?

 

Kwiaty mniszka lekarskiego należy zbierać wiosną (od kwietnia do maja). Trzeba zrywać koszyczki jeszcze w pączkach i bez szypułek. Korzenie mniszka zbiera się natomiast jesienią. Powinniśmy wybierać tylko te bez żadnych uszkodzeń – potem musimy je umyć i wysuszyć.

 

Pączki kwiatowe mniszka lekarskiego na przetwory najlepiej zrywać wczesną wiosną – gdy mniszki zaczynają kwitnąć, a ich koszyczki są jeszcze zamknięte. Również przed kwitnieniem rośliny powinno zrywać się listki – są wtedy najsmaczniejsze.

Kuracje z kwiatów mniszka lekarskiego na przeziębienie

Leczniczy napar z mniszka lekarskiego

  • 3 łyżki posiekanych lub zmielonych kwiatów zalej 2 szklankami wrzącej wody.
  • Po 30 minutach przecedź.
  • Pij 3-4 razy dziennie po 100-200 ml

Nalewka z mniszka wg przepisu H. Różańskiego

  • 1 szklankę kwiatów zalej 400 ml wódki.
  • Po 14 dniach przefiltruj.
  • Zażywaj 3-4 razy dziennie po 5-10 ml (5 ml to łyżeczka do herbaty).

Nalewka z mniszka wg przepisu prof. A. Ożarowskiego

  • Młode liście mniszka lub całe rośliny umyj i oczyść.
  • Zmiel w maszynce do mięsa. Mocno odciśnij.
  • Sok połącz ze spirytusem w proporcji 5:1.
  • Przelej do butelek z ciemnego szkła. Przechowuj w lodówce.
  • Nalewkę przyjmuj rozcieńczoną z wodą. Zaczynaj od 1 łyżeczki, stopniowo zwiększając dawkę do 4 dziennie.

Mniszkowy syrop

  • Przygotuj: 300-500 kwiatów mniszka, 1 kg cukru, sok z 2 cytryn, 2 gałązki świeżego tymianku.
  • Rozłóż kwiaty na papierze, aby wyszły z nich wszystkie robaczki.
  • Zalej kwiaty wodą, dodaj tymianek. Gotuj 20 minut.
  • Gdy odwar wystygnie, wstaw go na dobę do lodówki.
  • Potem zagotuj jeszcze raz i po wystudzeniu odciśnij sok przez gazę.
  • Do soku dodaj cukier i sok z cytryn. Gotuj, mieszając, aż uzyskasz konsystencję miodu. Gorący miodek przelej do wyparzonych słoików.
  • Zażywaj 1 łyżeczkę 2-4 razy dziennie.

Konfitura z płatków

  • Przygotuj: płatki z 200 g kwiatów mniszka, 1/2 pomarańczy i 800 g cukru.
  • Do garnka wsyp płatki i drobno pokrojoną pomarańczę. Zalej 0,8 l wody i zagotuj.
  • Dodaj cukier. Gotuj 1,5-2 godziny na małym ogniu. Mieszaj co jakiś czas i usuwaj powstałą na wierzchu pianę.
  • Gdy konfitura przestygnie, przelej ją do słoika. Trzymaj w lodówce.
  • Zażywaj 1 łyżeczkę do herbaty 3 razy dziennie. Wzmocnisz  odporność.

Sałatka z mniszka z jajkiem i orzechami

  • Trzy garście świeżych liści mniszka lekarskiego umyj pod bieżącą wodą, pokrój i wrzuć do miski
  • Ugotuj na twardo dwa jajka, przekrój na pół i dodaj do sałatki
  • Wsyp garść orzechów ziemnych
  • Wlej 50 ml oleju i dwie łyżki soku z cytryny, dopraw solą i pieprzem
  • Wymieszaj i ewentualnie dla ozdoby udekoruj kwiatami mniszka

Sałatka z mniszka lekarskiego z czosnkiem

  • 2 garści młodych listków mniszka lekarskiego mocz przez pół godziny w osolonej wodzie
  • Osusz, porwij i wymieszaj ze zmiażdżonym ząbkiem czosnku
  • Dodaj łyżeczkę soku z cytryny i 2 łyżki oliwy

 

Czytaj więcej