Koreańskie kotlety mielone z olejem sezamowym i nutką słodyczy
Koreańskie kotlety mielone różnią się w smaku od polskich.
Fot. 123RF

Koreańskie kotlety mielone z olejem sezamowym i nutką słodyczy

Koreańskie kotlety mielone znacznie różnią się w smaku od tych polskich. Jednak, gdy tylko ich spróbujecie, docenicie to ciekawe połączeniae składników! Zobaczcie, jak zrobić koreańskie kotlety mielone. Przepis pochodzi z książki Wiolety Błazuckiej pt. "Pierogi z kimchi. Koreańskie smaki dla każdego". Na pewno przypadną do gustu całej rodzinie!

Koreańskie kotlety mielone 떡갈비 (czyt. dokgalbi), bardzo różnią się od ich polskiego odpowiednika. Przygotowuje się je z mięsa wołowego, które łączy się z warzywami i doprawia sosem sojowym, cukrem, czosnkiem oraz olejem sezamowym. Te składniki tworzą niezwykle udane połączenie, któremu trudno się oprzeć.

– Choć cukier na liście składników nie wygląda zbyt zachęcająco, to naprawdę polecam to danie – pisze w swojej książce Wioleta Błazucka. Autorka wyznaje, że sama była sceptycznie nastawiona do tego dania i nie przepada za tymi kotletami podawanymi w restauracjach, bo zawsze są dla niej za słodkie. Dlatego właśnie opracowała własny przepis na mielone kotlety, w którym poziom słodkości jest dobrze wyważony. Oto on!

Jak zrobić koreańskie kotlety mielone?

Koreańskie mielone, str. 123

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa wołowego lub wieprzowo‑wołowego
  • 4 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 3 łyżki słodkiego białego wina
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 1 papryczka chili
  • 1 cebulka dymka
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 8 łyżek oleju do smażenia

Przygotowanie:

  1. Mięso mielone wkładamy do miski, dodajemy sos sojowy, wino, cukier, olej sezamowy i mieszamy dokładnie (najlepiej zrobić to rękoma). Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do mięsa. Cebulę bardzo drobno siekamy, tak samo jak paprykę czerwoną, papryczkę chili oraz cebulkę dymkę.
  2. Jeżeli mamy malakser, w którym możemy siekać warzywa, to warto się nim posłużyć, bo kawałki powinny być drobne, żeby kotlety łatwiej się lepiło. Posiekane warzywa dodajemy do mięsa, przyprawiamy szczyptą soli i pieprzu, a następnie formujemy płaskie okrągłe kotlety.
  3. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kotlety z obu stron na słabym ogniu kilka minut. Jeżeli boimy się, że kotlety przypalą się z wierzchu, ale będą surowe w środku (szczególnie jeśli używamy mięsa wołowo‑wieprzowego), możemy po lekkim obsmażeniu z obu stron przenieść je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 15 minut.
  4. Kotlety podajemy od razu po przygotowaniu jako danie główne – w towarzystwie ryżu, kimchi i innych przystawek – lub jako przystawkę. Doskonale smakują też na zimno, dlatego będą smacznym dodatkiem np. do lunchboksu.

Więcej przepisów na oryginalne koreańskie dania znajdziemy w książce Wiolety Błazuckiej, pt. "Pierogi z kimchi. Koreańskie smaki dla każdego", wyd. Znak Horyzont.

Blazucka_Pierogi z kimchi_3Dgrzb
Wioleta Błazucka, "Pierogi z kimchi. Koreańskie smaki dla każdego".

Czytaj więcej