Kotlety mielone z piekarnika – pieczone z kaszą i warzywami. Zdrowa i dietetyczna wersja klasycznego dania
Kotlety mielone z kaszą jaglaną i brokułami.
Fot. 123RF

Kotlety mielone z piekarnika – pieczone z kaszą i warzywami. Zdrowa i dietetyczna wersja klasycznego dania

Kotlety mielone z piekarnika są znacznie zdrowsze od tych tradycyjnych, bo zrobione z mięsa drobiowego z kaszą oraz warzywami, ale bez panierki, w którą wsiąka tłuszcz przy smażeniu. Wprost rozpływają się w ustach.

Soczyste kotlety mielone pieczone w piekarniku to zdrowsza wersja klasycznych mielonych. Są pyszne i soczyste. W dodatku bez smażenia, brzydkiego zapachu roznoszącego się po całym domu i przypalonej patelni. Idealne dla dbających o linię i zdrowy tryb życia.

Kotlety mielone z kaszą jaglaną i brokułami

97380094_m
Kotlety mielone z kaszą jaglaną i brokułami.
123RF

Składniki

  • 40 dag mielonego mięsa z kurczaka
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 biała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • 1 mały brokuł
  • 1 tost
  • 2-3 suszone pomidory
  • sól
  • pieprz
  • olej

Przygotowanie

  1. Tost namocz w zimnej wodzie. Brokuł oczyść, opłucz, podziel na różyczki, ugotuj w posolonej wodzie. Odcedź, rozgnieć widelcem.
  2. Cebulę oraz czosnek obierz, a potem wraz z suszonymi pomidorami drobno posiekaj.
  3. Rozdrobnione warzywa połącz z mięsem, kaszą, jajkiem i odciśniętym tostem. Przypraw do smaku solą i pieprzem.
  4. Uformuj kotlety. Posmaruj je olejem. Piecz około 30 minut w temperaturze 190°C. Pod koniec włącz termoobieg, by kotlety ładnie się przyrumieniły.

Kotlety mielone: wersja przy alergii na gluten

Przy nietolerancji albo uczuleniu na białka takich zbóż jak pszenica, tost zastąp 1 łyżką mąki jaglanej.

  • Jajko rozbij, do mięsnej masy dodaj najpierw samo żółtko. A kiedy do mięsa dodasz już pozostałe składniki, dołóż także pianę ubitą z białek.
  • Dzięki temu masa mięsna nabierze puszystości i kotlety nie będą twarde i zbite.

Kotlety mielone z marchewką i cebulką

140860358_m
Kotlety mielone z marchewką i cebulką.
123RF

Składniki

  • 50 dag mielonego drobiu
  • 1 szklanki drobno startej marchewki
  • 1 biała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • 3 czerwone cebule
  • 1 tost
  • sól
  • pieprz suszony
  • świeży tymianek
  • olej

Przygotowanie

  1. Tost namocz w zimnej wodzie. Białą cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Mięso połącz z marchewką, jajkiem, odciśniętym tostem, cebulą i czosnkiem. Dopraw solą, pieprzem i suszonym tymiankiem.
  2. Z masy uformuj kotlety, spłaszcz, posmaruj olejem. Ułóż na blasze. Piecz 10 minut w 170°C, przewróć i piecz jeszcze 15 minut.
  3. Czerwone cebule obierz, pokrój w plastry, przelej wrzątkiem, wymieszaj z 1 łyżką oleju. Dodaj posiekany świeży tymianek. Rozłóż na kotletach pod koniec pieczenia.

Kotlety mielone: wersja przy chorej wątrobie

Wprawdzie sparzona i pieczona cebula działa na wątrobę mniej pobudzająco i drażniąco niż surowa, jednak lepiej zachować umiar w jej spożywaniu albo w ogóle wykluczyć to warzywo z codziennego jadłospisu.

  • Kotlety będą równie pyszne, jeśli obłożysz je delikatną cukinią duszoną z koperkiem.
  • Wcześniej obierz ją ze skórki i oczyść z pestek, a potem grubo zetrzyj.

 

Czytaj więcej