Kotlety mielone z piekarnika – pieczone z kaszą i warzywami. Zdrowa i dietetyczna wersja klasycznego dania
Dorota Sychowiec
29.07.2021 12:48
Kotlety mielone z piekarnika są znacznie zdrowsze od tych tradycyjnych, bo zrobione z mięsa drobiowego z kaszą oraz warzywami, ale bez panierki, w którą wsiąka tłuszcz przy smażeniu. Wprost rozpływają się w ustach.
Soczyste kotlety mielone pieczone w piekarniku to zdrowsza wersja klasycznych mielonych. Są pyszne i soczyste. W dodatku bez smażenia, brzydkiego zapachu roznoszącego się po całym domu i przypalonej patelni. Idealne dla dbających o linię i zdrowy tryb życia.
Kotlety mielone z kaszą jaglaną i brokułami
Składniki
40 dag mielonego mięsa z kurczaka
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
1 biała cebula
1 ząbek czosnku
1 jajko
1 mały brokuł
1 tost
2-3 suszone pomidory
sól
pieprz
olej
Przygotowanie
Tost namocz w zimnej wodzie. Brokuł oczyść, opłucz, podziel na różyczki, ugotuj w posolonej wodzie. Odcedź, rozgnieć widelcem.
Cebulę oraz czosnek obierz, a potem wraz z suszonymi pomidorami drobno posiekaj.
Rozdrobnione warzywa połącz z mięsem, kaszą, jajkiem i odciśniętym tostem. Przypraw do smaku solą i pieprzem.
Uformuj kotlety. Posmaruj je olejem. Piecz około 30 minut w temperaturze 190°C. Pod koniec włącz termoobieg, by kotlety ładnie się przyrumieniły.
Kotlety mielone: wersja przy alergii na gluten
Przy nietolerancji albo uczuleniu na białka takich zbóż jak pszenica, tost zastąp 1 łyżką mąki jaglanej.
Jajko rozbij, do mięsnej masy dodaj najpierw samo żółtko. A kiedy do mięsa dodasz już pozostałe składniki, dołóż także pianę ubitą z białek.
Dzięki temu masa mięsna nabierze puszystości i kotlety nie będą twarde i zbite.
Kotlety mielone z marchewką i cebulką
Składniki
50 dag mielonego drobiu
1 szklanki drobno startej marchewki
1 biała cebula
1 ząbek czosnku
1 jajko
3 czerwone cebule
1 tost
sól
pieprz suszony
świeży tymianek
olej
Przygotowanie
Tost namocz w zimnej wodzie. Białą cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Mięso połącz z marchewką, jajkiem, odciśniętym tostem, cebulą i czosnkiem. Dopraw solą, pieprzem i suszonym tymiankiem.
Z masy uformuj kotlety, spłaszcz, posmaruj olejem. Ułóż na blasze. Piecz 10 minut w 170°C, przewróć i piecz jeszcze 15 minut.
Czerwone cebule obierz, pokrój w plastry, przelej wrzątkiem, wymieszaj z 1 łyżką oleju. Dodaj posiekany świeży tymianek. Rozłóż na kotletach pod koniec pieczenia.
Kotlety mielone: wersja przy chorej wątrobie
Wprawdzie sparzona i pieczona cebula działa na wątrobę mniej pobudzająco i drażniąco niż surowa, jednak lepiej zachować umiar w jej spożywaniu albo w ogóle wykluczyć to warzywo z codziennego jadłospisu.
Kotlety będą równie pyszne, jeśli obłożysz je delikatną cukinią duszoną z koperkiem.
Wcześniej obierz ją ze skórki i oczyść z pestek, a potem grubo zetrzyj.