Kotlety mielone z piekarnika – pieczone z kaszą i warzywami. Zdrowa i dietetyczna wersja klasycznego dania
Dorota Sychowiec
29.07.2021 12:48
Kotlety mielone z piekarnika są znacznie zdrowsze od tych tradycyjnych, bo zrobione z mięsa drobiowego z kaszą oraz warzywami, ale bez panierki, w którą wsiąka tłuszcz przy smażeniu. Wprost rozpływają się w ustach.
Soczyste kotlety mielone pieczone w piekarniku to zdrowsza wersja klasycznych mielonych. Są pyszne i soczyste. W dodatku bez smażenia, brzydkiego zapachu roznoszącego się po całym domu i przypalonej patelni. Idealne dla dbających o linię i zdrowy tryb życia.
Kotlety mielone z kaszą jaglaną i brokułami
Składniki
40 dag mielonego mięsa z kurczaka
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
1 biała cebula
1 ząbek czosnku
1 jajko
1 mały brokuł
1 tost
2-3 suszone pomidory
sól
pieprz
olej
Przygotowanie
Tost namocz w zimnej wodzie. Brokuł oczyść, opłucz, podziel na różyczki, ugotuj w posolonej wodzie. Odcedź, rozgnieć widelcem.
Cebulę oraz czosnek obierz, a potem wraz z suszonymi pomidorami drobno posiekaj.
Rozdrobnione warzywa połącz z mięsem, kaszą, jajkiem i odciśniętym tostem. Przypraw do smaku solą i pieprzem.
Uformuj kotlety. Posmaruj je olejem. Piecz około 30 minut w temperaturze 190°C. Pod koniec włącz termoobieg, by kotlety ładnie się przyrumieniły.
Kotlety mielone: wersja przy alergii na gluten
Przy nietolerancji albo uczuleniu na białka takich zbóż jak pszenica, tost zastąp 1 łyżką mąki jaglanej.
Jajko rozbij, do mięsnej masy dodaj najpierw samo żółtko. A kiedy do mięsa dodasz już pozostałe składniki, dołóż także pianę ubitą z białek.
Dzięki temu masa mięsna nabierze puszystości i kotlety nie będą twarde i zbite.
Kotlety mielone z marchewką i cebulką
Składniki
50 dag mielonego drobiu
1 szklanki drobno startej marchewki
1 biała cebula
1 ząbek czosnku
1 jajko
3 czerwone cebule
1 tost
sól
pieprz suszony
świeży tymianek
olej
Przygotowanie
Tost namocz w zimnej wodzie. Białą cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Mięso połącz z marchewką, jajkiem, odciśniętym tostem, cebulą i czosnkiem. Dopraw solą, pieprzem i suszonym tymiankiem.
Z masy uformuj kotlety, spłaszcz, posmaruj olejem. Ułóż na blasze. Piecz 10 minut w 170°C, przewróć i piecz jeszcze 15 minut.
Czerwone cebule obierz, pokrój w plastry, przelej wrzątkiem, wymieszaj z 1 łyżką oleju. Dodaj posiekany świeży tymianek. Rozłóż na kotletach pod koniec pieczenia.
Kotlety mielone: wersja przy chorej wątrobie
Wprawdzie sparzona i pieczona cebula działa na wątrobę mniej pobudzająco i drażniąco niż surowa, jednak lepiej zachować umiar w jej spożywaniu albo w ogóle wykluczyć to warzywo z codziennego jadłospisu.
Kotlety będą równie pyszne, jeśli obłożysz je delikatną cukinią duszoną z koperkiem.
Wcześniej obierz ją ze skórki i oczyść z pestek, a potem grubo zetrzyj.
Administratorem Danych Osobowych przetwarzanych w związku z korzystaniem z serwisu sprawdzone.pl jest Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j.
Klikając w „akceptuję i przechodzę do serwisu” wyrażasz zgodę na korzystanie z technologii takich jak pliki cookies oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wydawnictwo Bauer i zaufanych partnerów zbieranych w Internecie, takich jak adresy IP i identyfikatory plików cookie, w celach analityki internetowej oraz marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, szczegółowo opisanych w ustawieniach zaawansowanych.
Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać za pośrednictwem ustawień zaawansowanych.
Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych. W polityce prywatności znajdziesz szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych oraz sposobu realizacji Twoich uprawnień.
Ustawienia prywatności
Poniżej możesz wprowadzić ustawienia w zakresie przetwarzania danych dostarczanych przez Ciebie podczas korzystania z naszego serwisu i wykorzystywania ich w poniższych celach.
Informacje przetwarzane za pomocą plików cookies lub innych podobnych technologii dotyczą aktywności użytkownika na odwiedzanych stronach internetowych, historii wizyt, a także informacji o lokalizacji urządzenia. Osobno możesz określić swoje preferencje wobec wykorzystywania tych informacji przez naszych partnerów (wycofanie zgody na przetwarzanie informacji zapisanych w plikach cookies) oraz osobno przez Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j. (zgłoszenie sprzeciwu, o którym mowa w art. 21 ust. 2 RODO). Za pomocą ustawień możesz skonfigurować ustawienia prywatności i określić w jaki sposób chcesz, aby Twoje dane były używane w oparciu o poniższe cele.
Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j.
Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j. oraz wybrani partnerzy używają plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, prowadzenia statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia poprzez zmiany ustawień przeglądarki, szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce Prywatności.