Jaki tłuszcz jest najlepszy dla dziecka? Czym smarować kanapki malucha?
Fot. 123rf/picsel

Jaki tłuszcz jest najlepszy dla dziecka? Czym smarować kanapki malucha?

Uważasz, że im mniej go w posiłkach dla dziecka, tym lepiej dla jego zdrowia? Niezupełnie. Ważne są rodzaj i jakość tłuszczu. Bo jest on niezbędny.

Rola tłuszczów w zdrowym odżywianiu

Tłuszcze, zarówno zwierzęce, jak i roślinne, są źródłem energii oraz składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego wzrostu i rozwoju dziecka. Ale muszą być one odpowiedniej jakości. Dowiedz się, jakie tłuszcze powinna zawierać codzienna, urozmaicona dieta twojego dziecka.

Jakie znaczenie mają tłuszcze dla zdrowia dziecka?

Zgodnie z zaleceniami Instytutu Żywności i Żywienia tłuszcz powinien stanowić ponad 1/3 dostarczanej organizmowi energii (35-40 proc., czyli od 33 do 44 g tłuszczu/dzień). Dlaczego tak dużo? Ten tzw. makroskładnik diety jest bardzo ważnym elementem budulcowym organizmu, przed wszystkim układu nerwowego, mózgu i wzroku.

Istotne w wypadku niejadków jest to, że tłuszcze poprawiają smak i zapach pokarmów. Dzięki temu pomagają w dostarczeniu organizmowi innych cennych składników, takich jak białka i węglowodany. Tłuszcze przyczyniają się do wchłaniania rozpuszczalnych w nich witamin A, D, E i K, których niedobór może prowadzić do zaburzenia wzrostu i rozwoju.

Cholesterol – dlaczego jest ważny dla zdrowia dziecka? 

Zgodnie z zasadami żywienia dzieci nie powinniśmy ograniczać cholesterolu w jadłospisie dziecka do 3. roku życia. Dla malucha jest on niezwykle ważnym składnikiem odżywczym. Bierze bowiem udział w budowaniu układu nerwowego, a także syntezie hormonów.

Czym smarować kanapki dla dziecka?

Do smarowania kanapek dla dziecka można używać:

  • masła
  • miękkiego awokado
  • polewać pieczywo olejami roślinnymi, np. oliwą z oliwek
  • miękkiej margaryny, ale nie powinna ona zawierać steroli czy stanoli roślinnych  substancje te są wskazane dla osób z chorobami układu krążenia, a nie dla małych dzieci

Mało nasyconych, więcej nienasyconych

Poza cholesterolem, tłuszcze nasycone i trans powinny być limitowane. Ich nadmiar sprzyja otyłości i rozwojowi chorób krążenia oraz cukrzycy. Źródłem nasyconych tłuszczów są tłuste mięsa i drób ze skórą. Lepiej je ograniczyć do 11 g dziennie.

Tłuszcze trans znajdziemy głównie w żywności typu fast food i gotowych ciastkach. Z nich lepiej zrezygnować.

Zdrowe i pożądane tłuszcze w diecie dziecka to nienasycone kwasy tłuszczowe. Jakie produkty je zawierają?

  • Jednonienasycone kwasy tłuszczowe znajdziemy m.in. w olejach roślinnych, tj. oliwie z oliwek czy oleju rzepakowym. Mogą być one dodawane np. do zup czy surówek.
  • Wielonienasycone kwasy tłuszczowe (omega-3 i 6) wspierają odporność dziecka. Znajdziemy je m.in. w olejach, tłustych rybach morskich, orzechach i nasionach.

Czytaj więcej