Jak kontrolować apetyt na słodkie, tłuste i słone? Sprawdź, o czym to może świadczyć i jak sobie pomóc
Nagły apetyt na tłustą pizzę może być efektem drastycznych diet i nieregularnych posiłków
Fot. 123rf.com

Jak kontrolować apetyt na słodkie, tłuste i słone? Sprawdź, o czym to może świadczyć i jak sobie pomóc

Apetyt na słodkie, tłuste lub słone przekąski wcale nie musi oznaczać łakomstwa. To może być sygnał od organizmu, że czegoś mu brakuje lub coś działa nie tak, jak powinno. Nadmierny apetyt to częsta oznaka niedoborów, stresu, choroby lub nieprawidłowej diety. Sprawdź, jak zwalczyć nadmierny apetyt na słodkie, tłuste i słone,

Ciągła ochota na podjadanie konkretnych produktów nie zawsze wynika z braku kontroli. Czasem organizm chce nam coś powiedzieć. Warto go "wysłuchać" i dostarczyć mu tego, czego naprawdę potrzebuje. 

O czym świadczy nadmierny apetyt na słodycze?

Może być objawem nadmiernego wydzielania insuliny. Może też wynikać z nieprawidłowej pracy hormonów, niedoborów mikroelementów, jak chrom. Słodycze pobudzają mózg do produkcji serotoniny, która daje poczucie szczęścia i uzależnia.

Jak zwalczyć apetyt na słodkie?

  • Sięgaj po naturalne zamienniki: ksylitol, stewię, erytrol, syrop klonowy, syrop z agawy. Są zdrowsze, mają mniej kalorii, a więcej składników mineralnych niż cukier. Ale stosuj je z umiarem – używane w nadmiarze też mogą szkodzić. 
  • Częściej jadaj świeże warzywa i owoce. Zawierają cukier (im bardziej dojrzałe, tym jest go więcej). Mają też błonnik, który powoduje, że cukier wolniej przedostaje się do krwi, więc na dłużej zaspokajają głód.
  • Miej pod ręką orzechy, pestki Są źródłem witamin, minerałów i zdrowych kwasów tłuszczowych. Zapewniają energię i uczucie sytości.
  • Jedz regularnie – minimum pięć małych posiłków dziennie. Zapobiega to spadkom poziomu cukru we krwi i zmniejsza ochotę na podjadanie.

Co oznacza nadmierny apetyt na tłuste potrawy?

Nagła ochota na pizzę z serem lub kanapkę z masłem może być efektem drastycznych diet i nieregularnych posiłków. Chęcią zjedzenia czegoś tłustego organizm może też sygnalizować niedobór tłuszczów koniecznych do przyswojenia witamin A, D, E i K (rozpuszczalne w tłuszczach). 

Jak zwalczyć apetyt na tłuste?

  • 2-3 razy w tygodniu włącz do diety tłuste ryby morskie (dorsz, makrela, tuńczyk, łosoś, śledź, sardynki) i awokado.
  • Częściej sięgaj po zdrowe oleje i oliwy, np. rzepakowy do smażenia, lniany lub oliwę z oliwek extra virgin do sałatek.
  • Jedz obfite śniadania, np. jajecznicę lub omlet z warzywami. Dostarczysz organizmowi dużo zdrowej energii i nie będzie szybko domagał się obiadu w postaci tłustego burgera.
  • Spożywaj więcej kaszy gryczanej, wątróbki Mają sporo cynku, którego niedobory organizm próbuje sygnalizować ochotą na czerwone mięso. Cynk znajdziesz również w pestkach dyni i słonecznika, żółtym serze.
  • Sprawdź poziom żelaza. Apetyt na tłuste mięso może być symptomem niedoboru tego pierwiastka. Dodatkowo pojawia się ciągłe zmęczenie, kłopoty z koncentracją, spadek kondycji. Na anemię są szczególnie narażeni wegetarianie i osoby, które jedzą mało chudego mięsa.

Co oznacza nadmierny apetyt na słone przekąski?

Jeśli lubisz podjadać chipsy, paluszki i dosalasz potrawy, być może jest to oznaka pragnienia. Czasem organizm w ten sposób próbuje zwalczyć stres i rozładować emocje. Wówczas zastosuj kilka sprawdzonych trików.

Jak zwalczyć apetyt na słone?

  • Pij więcej wody – tyle, ile wynosi 1/3 twojej wagi podzielona przez 10. Jeśli zachcianka na słone zazwyczaj pojawia się po południu, staraj się pić więcej wody rano, a gdy najdzie cię ochota na paluszki, wypij szklankę wody źródlanej ze szczyptą soli himalajskiej i plasterkiem cytryny.
  • Jedz kiszone ogórki i kapustę Są słone, ale bardzo korzystne dla zdrowia: dbają o florę jelitową, wzmacniają odporność, usprawniają trawienie. 
  • Jedz więcej jogurtów naturalnych, zielonych warzyw, ryb z ośćmi (sardynek, szprotek), fasoli, płatków owsianych, migdałów, sezamu, orzechów, nasion chia. Zawierają sporo wapnia, którego być może ci brakuje, a organizm próbuje zwiększyć jego poziom przez spożycie sodu.
  • Miej pod ręką pokrojone w słupki surowe warzywa i sięgaj po nie, gdy się zdenerwujesz. Chrupanie wpłynie na twój mózg uspokajająco i rozluźniająco.
  • Zamiast soli kuchennej używaj jej zamienników: bazylii, estragonu, kolendry, tymianku, majeranku, czosnku, imbiru i cebuli. Częściej gotuj na parze, a potrawy sól tuż przed podaniem.

 

 

Czytaj więcej