Hiperglikemia, czyli podwyższony poziom cukru we krwi, jest pierwszym ostrzeżeniem przed cukrzycą. Na poziom cukru we krwi możesz wpłynąć dietą. To nie znaczy, że powinnaś zrezygnować z produktów, które lubisz. Na to, w jaki sposób organizm wchłania z nich składniki, mają bowiem wpływ różne czynniki. Dowiedz się , jak należy komponować menu, jeśli twoim problemem jest przecukrzenie.
Jeśli miewasz napady głodu lub nagłą potrzebę zjedzenia czegoś słodkiego, powinnaś zacząć kontrolować poziom cukru we krwi. Te objawy mogą świadczyć o hiperglikemii, która jest oznaką cukrzycy lub insulinooporności.
Szczególnie powinny niepokoić cię następujące sygnały organizmu:
Zdrowa dieta każdego człowieka powinna w 50-65% składać się z węglowodanów.
Powinny to być w większości węglowodany złożone, które nie powodują gwałtownych skoków poziomu cukru we krwi.
Wybieraj więc pieczywo i makarony z mąki razowej, grube kasze, warzywa (jak najczęściej surowe), mniej dojrzałe owoce.
Gdy jesz węglowodany, zawsze łącz je z białkiem i tłuszczem. Pilnuj, by posiłki były bogate w błonnik, który spowalnia wchłanianie cukrów.
Jeśli zdarzyło ci się zjeść słodycze i poczułaś, że poziom cukru poszybował w górę, sięgnij po produkty, które od razu go obniżą i są często skuteczniejsze od leków.
Wypij łyżkę octu jabłkowego, zjedz łyżeczkę cynamonu (lub rozmieszaj z wodą i wypij) albo ząbek czosnku (najlepiej surowy).
Włącz przyprawy do codziennej diety. Oprócz tych już wymienionych przypraw, podczas gotowania dosypuj do potraw:
Jeśli lubisz ziemniaki, biały ryż i makaron, nie musisz z nich zupełnie rezygnować. Produkty zawierające skrobię staną się mniej szkodliwe, gdy przed jedzeniem dobrze je schłodzimy. W zimnych produktach, podobnie jak w czerstwym pieczywie, skrobia zmienia strukturę i ulega rozkładowi dopiero w jelicie grubym. Ma przy tym o połowę mniej kalorii.
Jest też dobra wiadomość dla łasuchów, którzy muszą kontrolować poziom cukru. Można jeść czekoladę, ale tylko gorzką z dużą ilością kakao. Jest ona doskonałym źródłem magnezu i chromu. Te pierwiastki odpowiadają za metabolizowanie cukru we krwi i zapobiegają napadom łakomstwa. Dla zaspokojenia potrzeb organizmu można zjeść 3 lub 4 kostki dziennie.