Czas na groch cukrowy – dlaczego w sezonie warto go jeść jak najczęściej?
Groch cukrowy je się w całości, razem ze strąkami.
Fot. 123rf/picsel

Czas na groch cukrowy – dlaczego w sezonie warto go jeść jak najczęściej?

Groszek cukrowy jest nie tylko wyjątkowo smacznym warzywem strączkowym, bogatym w białko i polecanym wegetarianom. Z jego cennych właściwości prozdrowotnych powinien korzystać każdy z nas jak najczęściej. Sprawdź, jakie wartości odżywcze ma groch i jakie dania można przygotować z jego cukrowej odmiany.

Groch (Pisum sativum) jest jednym z najdłużej uprawianych przez człowieka warzyw. W zależności od przyjętego kryterium możemy wyróżnić wiele jego odmian, ale najczęściej podziału dokonuje się na groch cukrowy i zielony (łuskowy). Czym się od siebie różnią? Otóż groch cukrowy spożywa się w całości, razem ze strąkami. Są one bardziej płaskie niż u grochu zielonego, a znajdujące się w ich wnętrzu nasiona – mniejsze, ale przyjemnie słodkie. Szczególnie polecane odmiany to: wczesna 'kent' o dużych ziarnach, średnio wczesna 'Iłówiecki', średnio późna 'hrabia', późna 'bajka' o bardzo dużych strąkach, a także 'désirée', której zielone ziarna zamknięte są w intensywnie fioletowych strąkach.

Test na dojrzałość grochu

Aby rozpoznać, czy groch jest dojrzały, należy sprawdzić miękkość strąka, delikatnie go ściskając. Najwcześniejsze odmiany będą gotowe do zbioru już w poło‌wie maja.

Uprawa groszku cukrowego we własnym ogrodzie

Wymagania
Groch lubi słoneczne stanowiska i przepuszczalną, próchniczą, umiarkowanie wilgotną glebę o odczynie lekko kwaśnym, obojętnym lub lekko zasadowym. Jest stosunkowo odporny na niskie temperatury. Nie wysiewa się go po roślinach należących do tej samej rodziny botanicznej, czyli bobowatych (motylkowatych), np. fasoli, bobie i łubinie. Sam jest zaś doskonałym przedplonem dla innych warzyw, gdyż podczas jego uprawy podłoże zostaje wzbogacone w azot.

Kiedy zacząć uprawę

Zaprawione nasiona umieszczamy w ziemi w lutym lub marcu, najpóźniej na przełomie marca i kwietnia. Aby delektować się smakiem grochu przez całe lato, wysiejmy odmiany o różnym czasie plonowania.

Bogactwo składników

Warzywa strączkowe są skarbnicą białka, węglowodanów złożonych, a także wielu cennych witamin i mikroelementów.

Warzywo dla każdego 

Ze względu na zawartość białka groch polecany jest wegetarianom. Zawiera dużą ilość błonnika, który wspomaga pracę układu pokarmowego i zapewnia na długo uczucie sytości, a także obniża poziom złego cholesterolu, zapobiegając tym samym miażdżycy. Ma mało kalorii i niski indeks glikemiczny, dzięki czemu zalecany jest również diabetykom oraz osobom walczącym z nadwagą. Zawarty w nim kwas foliowy ma szczególne znaczenie w diecie kobiet w ciąży oraz tych, które ją planują. Z kolei znajdująca się w tym warzywie luteina ma dobry wpływ na nasze oczy – zapobiega zwyrodnieniu plamki żółtej, katarakcie i tzw. kurzej ślepocie.

Witaminy i mikroelementy

Roślina ta stanowi źródło potasu, w związku z czym działa korzystnie na układ sercowo-naczyniowy. Jest bogata w magnez, wapń, żelazo, kobalt, fluor i sód. Zawiera witaminy z grupy B (pozytywnie wpływające na układ nerwowy) i witaminy E oraz C, która wzmacnia odporność, jest silnym antyoksydantem i ma właściwości przeciwnowotworowe.

Nie tylko strąki, bogate w cenne składniki odżywcze są także inne części grochu cukrowego. Jego młode pędy nadają się do jedzenia już po kilkunastu dniach od wysiewu w doniczce na parapecie. Warto hodować również kiełki. Podobnie jak młode listki oraz pędy spożywa się je na surowo, np. w sałatkach i na kanapkach.

Przepis na warzywa z kurczakiem 

Składniki

  • 2 filety z kurczaka
  • pęczek szparagów
  • 100 g grochu cukrowego
  • przyprawa do kurczaka
  • masło
  • oliwa
  • sól i pieprz

Przygotowanie

Warzywa oczyścić. Mięso pokroić w kostkę, obtoczyć w przyprawie i usmażyć na oliwie. Zdjąć z patelni i smażyć na niej szparagi. Po 5 min dodać 2 łyżki masła i strąki grochu. Doprawić i grzać 5 min. Podawać z mięsem.

Przepis na zupę z groszku

Składniki

  • 300 g grochu cukrowego
  • 1 cebula
  • 1 l bulionu
  • 5 łyżek śmietany 
  • garść młodych pędów grochu cukrowego 
  • sok z 1 limonki
  • sól i pieprz

Przygotowanie

Strąki pozbawić włókien i końcówek. Zeszkloną na maśle cebulę zalać bulionem, dodać groch i gotować ok. 20 min. Zblendować, dodać śmietanę, sok i przyprawy. Podawać z młodymi pędami.

Czytaj więcej