Dżemy owocowe z dodatkiem ziół są pyszne i zdrowe. Zioła nadają im oryginalny i nietuzinkowy smak, dzięki czemu możemy dodać do nich mniej cukru. A ponadto takie przetwory mają właściwości zdrowotne. Jak je przygotować? Jakie zioła dodawać do owocowych dżemów?
Dzięki dodatkowi ziół dżemy zyskają smak, który przypadnie do gustu nawet osobom preferującym bardziej słodkie przetwory.
Jakie przyprawy i zioła dodawać do dżemów owocowych?
Do aronii, borówek i śliwek warto dodać pikantną kolendrę lub oregano.
Gruszki lubią aromatyczny rozmaryn i tymianek oraz słodką melisę i szałwię.
Do moreli i brzoskwiń pasują wyraziste bazylia, rozmaryn i tymianek, a także cytrynowe werbena, szałwia czy melisa.
Smak jabłek podkreślą rozmaryn i majeranek.
Wiśnie i winogrona dobrze się komponują z melisą, miętą lub estragonem.
Jeśli lubimy pikantne przetwory, do dżemów można też dodać trochę czerwonego pieprzu.
Dżem śliwkowy z kolendrą
Dżem śliwkowy z kolendrą
Fot. 123rf.com
Obniża poziom cholesterolu.
Składniki:
1 kg śliwek
1/2 szklanki cukru
2 łyżki miodu
3 łyżki posiekanej świeżej kolendry
łyżeczka skórki otartej z limonki
Przygotowanie:
Śliwki drylujemy i kroimy. Zasypujemy cukrem i dusimy 1 godzinę.
Dodajemy kolendrę, skórkę i miód. Gotujemy 20 minut.
Dżem wiśniowy z melisą
Dżem wiśniowy z melisą
Fot. 123rf.com
Reguluje pracę wątroby.
Składniki:
1 kg wiśni
2 szklanki cukru
2 gałązki melisy
cytryna
łyżka ziarenek zielonego lub czerwonego pieprzu
Przygotowanie:
Wiśnie myjemy, drylujemy, kroimy i zasypujemy cukrem. Zostawiamy na 3-4 godziny.
Zlewamy sok z wiśni. Sok podgrzewamy z melisą 5 minut. Odcedzamy. Melisę wyrzucamy.
Wiśnie miksujemy. Dodajemy do soku i dusimy 10 minut, cały czas mieszając.
Ze sparzonej cytryny ocieramy skórkę i wyciskamy sok. Skórkę i sok dodajemy do wiśni. Gotujemy 10 minut.
Ziarenka pieprzu tłuczemy i dodajemy do wiśni. Gotujemy 2-3 minuty, mieszając.
Dżem jabłkowy z rozmarynem
Dżem jabłkowy z rozmarynem
Fot. 123rf.com
Działa antyzapalnie i przeciwbakteryjnie. Ma też dużo antyoksydantów.
Składniki:
2 kg jabłek
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 strąk papryczki chili
2 gałązki rozmarynu
Przygotowanie:
Jabłka myjemy, obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne. Jabłka kroimy. Zalewamy szklanką wody i gotujemy do jej odparowania. Miksujemy.
Dodajemy cukry i posiekany rozmaryn. Gotujemy 15 minut, mieszając.
Jeśli lubimy ostre przetwory, dodajemy papryczkę. Usuwamy z niej nasiona. Siekamy. Dodajemy do dżemu i gotujemy 5 minut.
Dżem gruszkowy z tymiankiem
Dżem gruszkowy z tymiankiem
Fot. 123rf.com
Dostarcza żelaza i wapnia, zmniejszając ryzyko niedokrwistości i osteoporozy.
Składniki:
2 kg gruszek
1 szklanka cukru (najlepiej trzcinowego)
3 gałązki tymianku
1/2 szklanki białego wina albo soku wyciśniętego z cytryny
Przygotowanie:
Gruszki obieramy, usuwamy gniazda i kroimy. Zalewamy winem albo sokiem.
Dodajemy cukier i posiekany tymianek. Gotujemy na małym ogniu godzinę.
Miksujemy i ponownie zagotowujemy do zagęszczenia. Pasteryzujemy w słoikach.
Dżem morelowy z bazylią
Dżem morelowy z bazylią
Fot. 123rf.com
Poprawia trawienie i działa przeciwzapalnie.
Składniki:
1 kg moreli
3 łyżki miodu
2 gałązki bazylii
Przygotowanie:
Morele kroimy na pół. Wyjmujemy pestkę i układamy w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 20 minut w 180 st.
Z moreli zdejmujemy skórki. Miąższ miksujemy.
Z gałązek obrywamy listki. Drobno siekamy.
Mieszamy morele z bazylią i miodem.
Dżem aroniowy z oregano
Dżem aroniowy z oregano
Fot. 123rf.com
Poprawia trawienie i zwiększa odporność.
Składniki:
1 kg aronii
1 szklanka cukru
garść oregano
Przygotowanie:
Aronię mrozimy. Rozmrażamy i parzymy.
Zasypujemy cukrem i odstawiamy na 2 godziny.
Doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy na małym ogniu 2 godziny, często mieszając. Odstawiamy na noc.
Znowu gotujemy 2 godziny, mieszając. Przecieramy przez sitko.
Do przetartej aronii dodajemy posiekane oregano.
Dżem winogronowy z melisą
Dżem winogronowy z melisą
Fot. 123rf.com
Dzięki garbnikom i pektynom dobrze wpływa na ukrwienie układu pokarmowego i namnażanie się pożytecznych bakterii jelitowych, usprawniając trawienie.
Składniki:
1 kg winogron
1 szklanka cukru
2 gałązki melisy
Przygotowanie:
Winogrona obieramy z gałązek. Zalewamy pół szklanki wody, dodajemy cukier i gotujemy kwadrans. Przecedzamy przez gazę i odstawiamy na 8 godzin.
Ponownie gotujemy kwadrans i odstawiamy na 8 godzin.
Dodajemy posiekane listki melisy. Gotujemy kwadrans.
Dżem pigwowy z werbeną
Dżem pigwowy z werbeną
Fot. 123rf.com
Wzmacnia odporność oraz przeciwdziała anemii i niedokrwistości.
Składniki:
1 kg pigwy
2 szklanki cukru
15 listków werbeny
Przygotowanie:
Pigwy obieramy, drylujemy i kroimy na małe kawałki. Zalewamy szklanką wody. Gotujemy na małym ogniu tak, długo aż pigwa się rozpadnie.
Dodajemy cukier i gotujemy na małym ogniu aż masa zgęstnieje. W czasie gotowania często mieszamy.
Dodajemy posiekane listki werbeny i gotujemy jeszcze 5 minut.