Dżemy owocowe z dodatkiem świeżych ziół mają wyjątkowy smak. Jak je zrobić? Proste przepisy
Jeśli do dżemów owocowych dodamy zioła, możemy dodać mniej cukru.
Fot. 123RF

Dżemy owocowe z dodatkiem świeżych ziół mają wyjątkowy smak. Jak je zrobić? Proste przepisy

Dżemy owocowe z dodatkiem ziół są pyszne i zdrowe. Zioła nadają im oryginalny i nietuzinkowy smak, dzięki czemu możemy dodać do nich mniej cukru. A ponadto takie przetwory mają właściwości zdrowotne. Jak je przygotować? Jakie zioła dodawać do owocowych dżemów?

Dzięki dodatkowi ziół dżemy zyskają smak, który przypadnie do gustu nawet osobom preferującym bardziej słodkie przetwory. 

Jakie przyprawy i zioła dodawać do dżemów owocowych?

  • Do aronii, borówek i śliwek warto dodać pikantną kolendrę lub oregano.
  • Gruszki lubią aromatyczny rozmaryn i tymianek oraz słodką melisę i szałwię.
  • Do moreli i brzoskwiń pasują wyraziste bazylia, rozmaryn i tymianek, a także cytrynowe werbena, szałwia czy melisa.
  • Smak jabłek podkreślą rozmaryn i majeranek.
  • Wiśnie i winogrona dobrze się komponują z melisą, miętą lub estragonem.
  • Jeśli lubimy pikantne przetwory, do dżemów można też dodać trochę czerwonego pieprzu.

Dżem śliwkowy z kolendrą

 -
Dżem śliwkowy z kolendrą
Fot. 123rf.com

Obniża poziom cholesterolu.

Składniki:

  • 1 kg śliwek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 3 łyżki posiekanej świeżej kolendry
  • łyżeczka skórki otartej z limonki 

Przygotowanie:

  1. Śliwki drylujemy i kroimy. Zasypujemy cukrem i dusimy  1 godzinę.
  2. Dodajemy kolendrę, skórkę i miód. Gotujemy 20 minut.

Dżem wiśniowy z melisą

 -
Dżem wiśniowy z melisą
Fot. 123rf.com

Reguluje pracę wątroby. 

Składniki:

  • 1 kg wiśni
  • 2 szklanki cukru
  • 2 gałązki melisy
  • cytryna
  • łyżka ziarenek zielonego lub czerwonego pieprzu

Przygotowanie:

  1. Wiśnie myjemy, drylujemy, kroimy i zasypujemy cukrem. Zostawiamy na 3-4 godziny.
  2. Zlewamy sok z wiśni. Sok podgrzewamy z melisą 5 minut. Odcedzamy. Melisę wyrzucamy.
  3. Wiśnie miksujemy. Dodajemy do soku i dusimy 10 minut, cały czas mieszając.
  4. Ze sparzonej cytryny ocieramy skórkę i wyciskamy sok. Skórkę i sok dodajemy do wiśni. Gotujemy 10 minut.
  5. Ziarenka pieprzu tłuczemy i dodajemy do wiśni. Gotujemy 2-3 minuty, mieszając.

Dżem jabłkowy z rozmarynem

 -
Dżem jabłkowy z rozmarynem
Fot. 123rf.com

Działa antyzapalnie i przeciwbakteryjnie. Ma też dużo antyoksydantów.

Składniki:

  • 2 kg jabłek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 strąk papryczki chili
  • 2 gałązki rozmarynu

Przygotowanie:

  1. Jabłka myjemy, obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne. Jabłka kroimy. Zalewamy szklanką wody i gotujemy do jej odparowania. Miksujemy.
  2. Dodajemy cukry i posiekany rozmaryn. Gotujemy 15 minut, mieszając.
  3. Jeśli lubimy ostre przetwory, dodajemy papryczkę. Usuwamy z niej nasiona. Siekamy. Dodajemy do dżemu i gotujemy 5 minut.  

Dżem gruszkowy z tymiankiem

 -
Dżem gruszkowy z tymiankiem
Fot. 123rf.com

Dostarcza żelaza i wapnia, zmniejszając ryzyko niedokrwistości i osteoporozy.

Składniki:

  • 2 kg gruszek
  • 1 szklanka cukru (najlepiej trzcinowego)
  • 3 gałązki tymianku
  • 1/2 szklanki białego wina albo soku wyciśniętego z cytryny

Przygotowanie:

  1. Gruszki obieramy, usuwamy gniazda i kroimy. Zalewamy winem albo sokiem.
  2. Dodajemy cukier i posiekany tymianek. Gotujemy na małym ogniu godzinę.
  3. Miksujemy i ponownie zagotowujemy do zagęszczenia. Pasteryzujemy w słoikach.

Dżem morelowy z bazylią

 -
Dżem morelowy z bazylią
Fot. 123rf.com

Poprawia trawienie i działa przeciwzapalnie.

Składniki:

  • 1 kg moreli
  • 3 łyżki miodu
  • 2 gałązki bazylii

Przygotowanie:

  1. Morele kroimy na pół. Wyjmujemy pestkę i układamy w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 20 minut w 180 st.
  2. Z moreli zdejmujemy skórki. Miąższ miksujemy.
  3. Z gałązek obrywamy listki. Drobno siekamy.
  4. Mieszamy morele z bazylią i miodem.

Dżem aroniowy z oregano

 -
Dżem aroniowy z oregano
Fot. 123rf.com

Poprawia trawienie i zwiększa odporność.

Składniki:

  • 1 kg aronii
  • 1 szklanka cukru
  • garść oregano

Przygotowanie:

  1. Aronię mrozimy. Rozmrażamy i parzymy.
  2. Zasypujemy cukrem i odstawiamy na 2 godziny.
  3. Doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy na małym ogniu 2 godziny, często mieszając. Odstawiamy na noc.
  4. Znowu gotujemy 2 godziny, mieszając. Przecieramy przez sitko.
  5. Do przetartej aronii dodajemy posiekane oregano.

Dżem winogronowy z melisą

 -
Dżem winogronowy z melisą
Fot. 123rf.com

Dzięki garbnikom i pektynom dobrze wpływa na ukrwienie układu pokarmowego i namnażanie się pożytecznych bakterii jelitowych, usprawniając trawienie.

Składniki:

  • 1 kg winogron
  • 1 szklanka cukru
  • 2 gałązki melisy

Przygotowanie:

  1. Winogrona obieramy z gałązek. Zalewamy pół szklanki wody, dodajemy cukier i gotujemy kwadrans. Przecedzamy przez gazę i odstawiamy na 8 godzin.
  2. Ponownie gotujemy kwadrans i odstawiamy na 8 godzin.
  3. Dodajemy posiekane listki melisy. Gotujemy kwadrans. 

Dżem pigwowy z werbeną

 -
Dżem pigwowy z werbeną
Fot. 123rf.com

Wzmacnia odporność oraz przeciwdziała anemii i niedokrwistości.

Składniki:

  • 1 kg pigwy
  • 2 szklanki cukru
  • 15 listków werbeny

Przygotowanie:

  1. Pigwy obieramy, drylujemy i kroimy na małe kawałki. Zalewamy szklanką wody. Gotujemy na małym ogniu tak, długo aż pigwa się rozpadnie. 
  2. Dodajemy cukier i gotujemy na małym ogniu aż masa zgęstnieje. W czasie gotowania często mieszamy.
  3. Dodajemy posiekane listki werbeny i gotujemy jeszcze 5 minut.

 

 

Czytaj więcej