Mimo że octy owocowe są dostępne w sklepach, warto zrobić je w domu. Nie pasteryzujemy ich, dzięki czemu mają żywe kultury bakterii i liczne właściwości zdrowotne. Pij domowy ocet z owoców codziennie lub dodawaj jako bazę do dressingu do sałatek. Będzie smakowała pysznie!
Spis treści
Domowe octy owocowe są niefiltrowane i mają więcej dobrych dla jelit bakterii, przyjaznych enzymów i aminokwasów niż kupne. Są też tańsze, a można je przyrządzić niemal z każdego owocu.
Popularne octy owocowe:
Jak je zrobić i stosować?
Ocet owocowy to naturalny produkt fermentacji owoców, który powstaje poprzez przekształcenie cukrów zawartych w owocach w alkohol, a następnie w kwas octowy. Proces ten odbywa się w dwóch etapach: najpierw drożdże przekształcają cukry w alkohol, a następnie bakterie kwasu octowego (Acetobacter) przekształcają alkohol w kwas octowy, który nadaje octowi charakterystyczny, kwaśny smak.
Proces powstawania octu owocowego można podzielić na dwa etapy:
Ocet z owoców jest zdrowy ze względu na kilka kluczowych składników i właściwości, które wynikają z procesu fermentacji oraz wartości odżywczych samych owoców. Oto, co sprawia, że ocet owocowy jest korzystny dla zdrowia:
Te właściwości sprawiają, że ocet owocowy jest ceniony nie tylko jako przyprawa w kuchni, ale również jako naturalny środek wspomagający zdrowie.
Ocet owocowy ma wiele cennych właściwości zdrowotnych, dzięki zawartości kwasów organicznych, enzymów, witamin i minerałów pochodzących z owoców. Regularne spożywanie octu owocowego może wspierać trawienie, regulować poziom cukru we krwi, a także wspomagać odchudzanie poprzez zwiększenie uczucia sytości i przyspieszenie metabolizmu. Ocet owocowy ma również działanie antybakteryjne i może być stosowany jako naturalny środek konserwujący żywność.
Dzięki zawartości przeciwutleniaczy, takich jak flawonoidy, ocet owocowy może pomóc w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym i wspierać układ odpornościowy. Właściwości te sprawiają, że ocet owocowy jest cenionym dodatkiem do zdrowej diety i naturalnym środkiem wspomagającym zdrowie.
Ocet owocowy:
Kto nie może pić octu owocowego? Octy nie są polecane, gdy cierpimy na zgagę, refluks czy mamy kłopoty z wątrobą.
Warto pamiętać, że spożycie octu w nadmiernych ilościach może mieć negatywne skutki zdrowotne, takie jak podrażnienia żołądka czy problemy z zębami. Bezpieczna i skuteczna ilość octu to 1-2 łyżki dziennie, rozcieńczone w wodzie lub dodane do potraw. Świetnie nadaje się też jako baza do dressingu do sałatek czy marynata do mięsa.
Dowolne owoce – bez pestek, ale ze skórką – rozdrabiamy. Zalewamy je zimną przegotowaną wodą, by przykryła owoce. Na każdy litr wody dajemy 4 łyżki cukru. Naczynie przykrywamy bawełnianą szmatką. Przez 7 dni codziennie mieszamy.
Gdy na powierzchni pojawi się biały kożuch, a owoce opadną na dno, przestajemy mieszać. Jeśli owoce nie chcą opaść, obciążamy je. Gdy po 3-5 tygodniach ocet przestanie bąbelkować, przecedzamy owoce przez gazę i zlewamy go do butelki lub słoiczka. Gotowe!
Żywy ocet jabłkowy łączy zawartość kwasu octowego oraz żywych kultur bakterii. Dzięki temu są one naturalnym probiotykiem, czyli dobrze wpływają na jelita, wzmacniają odporność, poprawiają samopoczucie. Obniżają zły cholesterol i ciśnienie, przyspieszają trawienie. Działają antybakteryjnie i antygrzybiczo.
Jak zrobić ocet jabłkowy?
Jabłka umyj i pokrój w drobne kawałki. Możesz je też rozdrobnić blenderem (bez pestek, ale ze skórką). Umieść je w wyparzonym słoju. Wodę z cukrem (1 łyżka na 1 litr) zagotuj i ostudź. Przelej do słoja, tak, by owoce się schowały. Naczynie przykryj bawełnianą szmatką i odstaw w ciepłe, zacienione miejsce. Miksturę mieszaj raz dziennie. Jeśli na powierzchni pojawi się biały kożuch (matka octowa), przestań mieszać. Po 4-5 tygodniach, gdy ocet nie będzie już bąbelkował, przecedź owoce i przelej do butelek.
Ocet gruszkowy zapobiega zaparciom. Pij codziennie rano 2 łyżki rozcieńczone w szklance ciepłej wody.
Jak zrobić ocet gruszkowy?
1 kg gruszek umyj, wydrąż gniazda nasienne. Pokrój na kawałki i wsyp do słoja. Zalej wodą z cukrem – 4 łyżki na litr wody, tak aby przykryć owoce. Odstaw na 6 tygodni, zakrywając otwór słoja gazą. Nastaw mieszaj 2 razy dziennie. Przecedź do butelek i trzymaj w lodówce.
Jest wyjątkowo bogaty w kwas octowy, witaminy, minerały i antyoksydanty. O tej porze roku zrobisz go bez trudu i wykorzystasz do domowych kosmetyków. Skóra nabierze blasku i będzie odporniejsza na czynniki zewnętrzne, a włosy będą lśniące, gładkie i łatwe do rozczesania.
Jak zrobić ocet malinowy?
Do 2-litrowego słoika włóż ok. 1 litra malin rozgniecionych z 4 łyżkami cukru. Zalej przegotowaną, zimną wodą. Przykryj gazą. Po ok. 3 tygodniach przecedź. Trzymaj w lodówce.