Domowy ocet z owoców – jak go zrobić i stosować dla zdrowia
Ocet jabłkowy.
Fot. 123RF

Domowy ocet z owoców – jak go zrobić i stosować dla zdrowia

Mimo że octy owocowe są dostępne w sklepach, warto zrobić je w domu. Nie pasteryzujemy ich, dzięki czemu mają żywe kultury bakterii i liczne właściwości zdrowotne. Pij domowy ocet z owoców codziennie lub dodawaj jako bazę do dressingu do sałatek. Będzie smakowała pysznie!

Domowe octy owocowe są niefiltrowane i mają więcej dobrych dla jelit bakterii, przyjaznych enzymów i aminokwasów niż kupne. Są też tańsze, a można je przyrządzić niemal z każdego owocu.

Popularne octy owocowe:

  • jabłkowy
  • winogronowy
  • wiśniowy
  • porzeczkowy
  • śliwkowy
  • z aronii
  • z pigwy

Jak je zrobić i stosować?

Właściwości zdrowotne octu owocowego

Octy owocowe:

  1. Działają odkwaszająco, więc jeśli jemy dużo mięsa, warto włączyć je do diety.
  2. Zawierają kwas octowy, który obniża zły cholesterol i ciśnienie, przyspiesza przemianę materii i wykazuje działanie antybakteryjne oraz antygrzybicze.
  3. Dzięki zawartości bakterii wzmacniają odporność i wspomagają jelita.
  4. W zależności od użytych owoców niektóre octy mają jeszcze dodatkowe właściwości, np. z aronii wymieszany 1:1 z miodem działa przeciwkaszlowo i łagodzi objawy przeziębienia, a winogronowy usprawnia pracę mózgu i działa antynowotworowo.

Kto nie może pić octu owocowego? Octy nie są polecane, gdy cierpimy na zgagę, refluks czy mamy kłopoty z wątrobą.

Jak stosować ocet owocowy?

By ocet był naprawdę zdrowy, pijemy nie więcej niż łyżkę dziennie. Świetnie nadaje się też jako baza do dressingu do sałatek czy marynata do mięsa.

Jak zrobić ocet owocowy? Podstawowy przepis

75112040_m
Popularne octy owocowe.
123RF

Dowolne owoce – bez pestek, ale ze skórką – rozdrabiamy. Zalewamy je zimną przegotowaną wodą, by przykryła owoce. Na każdy litr wody dajemy 4 łyżki cukru. Naczynie przykrywamy bawełnianą szmatką. Przez 7 dni codziennie mieszamy.

Gdy na powierzchni pojawi się biały kożuch, a owoce opadną na dno, przestajemy mieszać. Jeśli owoce nie chcą opaść, obciążamy je. Gdy po 3-5 tygodniach ocet przestanie bąbelkować, przecedzamy owoce przez gazę i zlewamy go do butelki lub słoiczka. Gotowe!

 

Czytaj więcej