Mimo że octy owocowe są dostępne w sklepach, warto zrobić je w domu. Nie pasteryzujemy ich, dzięki czemu mają żywe kultury bakterii i liczne właściwości zdrowotne. Pij domowy ocet z owoców codziennie lub dodawaj jako bazę do dressingu do sałatek. Będzie smakowała pysznie!
Domowe octy owocowe są niefiltrowane i mają więcej dobrych dla jelit bakterii, przyjaznych enzymów i aminokwasów niż kupne. Są też tańsze, a można je przyrządzić niemal z każdego owocu.
Popularne octy owocowe:
Jak je zrobić i stosować?
Octy owocowe:
Kto nie może pić octu owocowego? Octy nie są polecane, gdy cierpimy na zgagę, refluks czy mamy kłopoty z wątrobą.
By ocet był naprawdę zdrowy, pijemy nie więcej niż łyżkę dziennie. Świetnie nadaje się też jako baza do dressingu do sałatek czy marynata do mięsa.
Dowolne owoce – bez pestek, ale ze skórką – rozdrabiamy. Zalewamy je zimną przegotowaną wodą, by przykryła owoce. Na każdy litr wody dajemy 4 łyżki cukru. Naczynie przykrywamy bawełnianą szmatką. Przez 7 dni codziennie mieszamy.
Gdy na powierzchni pojawi się biały kożuch, a owoce opadną na dno, przestajemy mieszać. Jeśli owoce nie chcą opaść, obciążamy je. Gdy po 3-5 tygodniach ocet przestanie bąbelkować, przecedzamy owoce przez gazę i zlewamy go do butelki lub słoiczka. Gotowe!