Dieta, która dostarcza jak najmniej szczawianów to najlepsza kuracja przy kamicy.
Fot. 123RF
Zdrowe odżywianie
Dieta przy kamicy szczawianowej. Jakich produktów unikać, aby nerki lepiej pracowały? Przepisy na przykładowe dania
Izabela Byra
Anna Englisz
05.12.2021 21:53
Kamica szczawianowa to rodzaj kamicy nerkowej, a jej leczenie może wspomóc odpowiednia dieta. Szczawiany to substancje, które znajdują się w jedzeniu, a przy kamicy tworzą się z nich kryształki. Najlepszą kuracją w tym przypadku jest więc dieta, która dostarcza jak najmniej szczawianów. Sprawdź jej zasady, wskazane i zakazane produkty oraz przykładowe dania.
Zdrowe nerki wyłapują szczawiany, a nadmiar wydalają z moczem. Jeśli ten ważny proces jest zaburzony, szczawiany zbijają się w kamyki o ostrych krawędziach. Gdy przemieszają się w drogach moczowych powodują silny ból. Co jeść, a czego unikać, aby kamica szczawianowa nie nawracała? Przykładowe dania.
Zasady diety przy kamicy szczawianowej
Jedną z ważniejszych zasad jest picie dużej ilości płynów – do 4-5 l na dobę. To dwa razy więcej niż powinna pić zdrowa osoba. Najwięcej, bo 2 szklanki, trzeba wypić po każdym posiłku, a także przed snem i po przebudzeniu. Zapobiega to tworzeniu kryształków.
Nie można przejadać się produktami bogatymi w węglowodany: pieczywem, kluskami, ryżem i ciastkami. Jeśli zdarzy nam się pofolgować, najlepiej szybko spalić nadmiar węglowodanów, np. ćwicząc oraz zażyć wit. B2, która przyspiesza przemianę cukrów.
Potrzebujemy dużo wapnia, magnezu i fosforu (np. nabiał, ryby, kasze, otręby, orzechy).
Kamicy szczawianowej sprzyja nadmiar sodu, dlatego trzeba unikać soli.
Produkty zalecane dla osób cierpiących na kamicę nerkową
Osoby cierpiące na kamicę szczawianową lub ogólnie kamicę nerkową powinny włączyć do jadlospisu następujące produkty:
Pieczywo graham, orkiszowe, żytnie i pszenno-żytnie, razowe
Ta pachnąca przyprawa wpływa rozkurczowo na mięśnie gładkie układu moczowego. Łagodzi również objawy bólowe związane m.in. z kamicą. Ma delikatne działanie antyseptyczne, działa pobudzająco u osób wyczerpanych. Dobrze rozgrzewa i wzmacnia, np. po nieprzespanej nocy oraz relaksuje.
Przykładowe dania przy kamicy szczawianowej
Nasze przykładowe dania w diecie przy kamicy szczawianowej to także idealne propozycje dla wegetarian. Te potrawy są lekkie, zdrowe, bezmięsne i naprawdę pyszne!
Lekka zupa jarzynowa
Osoby z kamicą nie mogą jeść wywarów mięsnych. Natomiast bulion warzywny jest lekkostrawny, dobrze nawadnia i ma silne właściwości wzmacniające.
Składniki
garść fasolki szparagowej, 100 g
plaster pomarańczowej dyni 80 g
pietruszka, 120 g
1/2 selera, 50 g
kalarepa, 100 g
marchewka, 100 g
groszek, 80 g
pęczek koperku lub pietruszki
łyżka słodkiej papryki
sól
estragon
liście laurowe
ziele angielskie
3 l wody
Przygotowanie
Dynię, pietruszki, cebulę i selera, marchew obierz i pokrój w kostkę. Fasolkę pokrój. Do garnka włóż przyprawy, rozdrobnioną dynię, fasolkę, pietruszkę i selera. Dolej wody i gotuj pod przykryciem ok. 30 minut.
Obierz kalarepę, pokrój w kostkę i dodaj do zupy razem z groszkiem. Gotuj kolejne 15 minut. Zupę wyłącz i dopraw do smaku. Posyp posiekanym koperkiem lub pietruszką.
Pieczarki nadziewane kaszą pęczak i warzywami
Pieczarki zawierają witaminę B2, która regeneruje błony śluzowe dróg moczowych. Pomagają obniżyć poziom cukru i ciśnienie, co odciąża nerki.
Składniki
20 pieczarek, 160 g
1,5 szklanki ugotowanego pęczaku, 80 g
szalotka, 40 g
czerwona papryka, 120 g
2 ząbki czosnku
2 łyżki natki pietruszki, 14 g
2 łyżki oleju
2 łyżki tartego sera mozzarella, 20 g
Przygotowanie
Pieczarki oczyść, posiekaj nóżki. Podduś je na oleju z szalotką i czosnkiem. Dodaj kaszę i chwilę smaż. Farsz połącz z serem, ziołami, posiekaną papryką i napełnij nim kapelusze.
Piecz w 180 st. ok. 20 minut.
Wegetariańskie kotleciki z ciecierzycy
Ciecierzyca dostarcza białka, dlatego można nią zastąpić mięso, które przy szczawianach trzeba ograniczać. Kasza jaglana działa odkwaszająco i odtruwająco na organizm. Jest polecana przy wszelkich chorobach nerek.
Składniki
szklanka ugotowanej kaszy jaglanej, 250 g
puszka ciecierzycy, 280 g
cebula, 60 g, 2 ząbki czosnku
sól, pieprz
po łyżeczce kminu rzymskiego, kurkumy, oregano i słodkiej papryki
jajko
2 łyżki bułki tartej do panierki
2 łyżki oleju
kalarepa, 110 g
łyżeczka posiekanego szczypiorku, 6 g
Przygotowanie
Ciecierzycę odcedź i rozdrobnij, ale nie na gładko. Dodaj kaszę i razem chwilę miksuj. Cebulę posiekaj i zeszklij na 1 łyżce oleju, dodaj przeciśnięty czosnek, dopraw i smaż jeszcze minutę co chwilę mieszając. Dołóż do ciecierzycy z kaszą.
Dodaj jajko, bułkę tartą, olej i wymieszaj. Wilgotnymi dłońmi uformuj kotleciki, obtocz je w bułce tartej i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 30 minut w 180 st. (warto przewrócić 2-3 razy).
Jedz z tartą kalarepą, posypaną koperkiem.
Makaron z sosem grzybowo-jogurtowym
Makaron oraz grzyby zawierają witaminy z grupy B, a także cynk, potas, wapń i magnez, które hamują powstawanie kamieni.
Składniki
500 g grzybów leśnych
duża cebula, 120 g
2 ząbki czosnku
4 łyżki oleju, 40 g
kubeczek gęstego jogurtu, 150 g
1/2 pęczka natki pietruszki, 30 g
łyżeczka suszonego tymianku, rozmarynu lub szałwii, 4 g
2 szklanki makaronu, np. razowego lub orkiszowego, 300 g
Przygotowanie
Na rozgrzanym oleju zeszklij posiekaną cebulę i przeciśnięty czosnek. Włóż oczyszczone i pokrojone grzyby i smaż ok. 10 minut. Pod koniec dodaj kilka łyżek wody.
Zmniejsz gaz, dodaj jogurt, zioła i natkę. Gotuj kilka minut. Zjedz z ugotowanym al dente makaronem.